Türkiye Antibiyotik (Bakterikıran) Kullanımında Avrupa Birincisi!

 image

 

 

 

Türkiye Antibiyotik (Bakterikıran) Kullanımında Avrupa Birincisi!

 

 

 

Aşırı antibiyotik (bakterikıran) kullanınca etkisi yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Çünkü bakteriler direnç kazanıyorlar. Ayrıca her ilaç gibi sağlığa yan etkileri de olabiliyor.

 

Türkiye Sağlık Bakanlığı 18 Kasım'da 'Antibiyotik Farkındalık Günü' düzenledi. Günün amacı aşırı antibiyotik kullanımının zararlarını anlatmaktı. Bakanlık bu amaçla bir 'Eylem planı” hazırladı.

 

Konuşmacılardan Hakkı Gürsöz'ün verdiği bilgilere göre, Türkler Avrupa'da en çok antibiyotik (bakterikıran) kullanan ulus.

 

Türkler Hollandalıların 3 Katı Antibiyotik Kullanıyor!

 

Verilere göre her Türk günde 42 birim antibiyotik alıyor. Bu sayı ile Türkler Avrupa'da 40 ülke arasında birinciliği alıyorlar. Türklerin arkasından 35 birim ile Yunanlılar geliyor. Hollandalılar ise 14 birim kullanıyorlar. Buna göre Türkler Hollandalıların 3 katı antibiyotik kullanıyor! Üstelik Avrupa'da en az kullananlar da Hollandalılar değil! Estonyalılar 13 birim kullanıyorlar...

 

Bu doğrudan alınan antibiyotikler! Bir de bilmeden alınanlar var. Örneğin bol bol antibiyotik verilmiş tavukları yiyerek alınanlar...

 

Türkiye'de her 100 reçeteden 38'inde antibiyotik var!

 

Türkiye'de doktorlar ve hastalar antibiyotikleri seviyorlar. 2011 verilerine göre Türkiye'de yazılan her 100 reçetenin 38'inde antibiyotik var... image

 

Bir de reçetesiz kullanılan antibiyotikler var. Çünkü doktorlar bu kadar çok antibiyotik yazınca, evler antibiyotik deposu oluyor. Biraz başı ağrıyan ilaç dolabından antibiyotiği alıp içiyor. Hiç doktora danışmadan...

 

Antibiyotiğin türü ve dozu hastalığın gücüne göre seçilmeli. Konuşmacı Gürsöz, antibiyotiklerin kullanılırken de iyi seçilmesi, dozunun hastalığın gücüne göre seçilmesi gerektiğini vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, yeryüzünde en çok tüketilen antibiyotikler içerisinde penisilinler ilk sırada.

 

Aşırı Kullanımın Sonucu: Bakteriler Güçleniyor, İnsanların Gücü Zayıflıyor

 

Gereksiz ya da aşırı antibiyotik kullanımı sonucu bakteriler bu maddelere karşı bağışıklık kazanıyorlar. Her aldığımız antibiyotik onlarda “aşı” etkisi yapıyor. Böylece antibiyotiklere karşı zaman içinde direnç kazanıyorlar. Bir süre sonra antibiyotikler etki etmez oluyor.

 

Ayrıca insanların bağışıklık sistemi de, bu kullanım sonucu zayıflıyor. Konuşmacı Gürsöz aşırı

antibiyotik kullanımının çok önemli bir tehlike olduğunu söyledi. Gürsöz, dirençli bakterinin, tüm insanlık için 'bakteri karabasanı' olğunu belirtti.

 

Son 25 yılda yeni hiçbir yeni antibiyotik buluşu olmadı!

 

Varolan antibiyotiklerin etkisi azalırken, yeni antibiyotik buluşu da yapılmıyor. Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Serhat Ünal son 25 yılda hiçbir yeni antibiyotik buluşu yapılmadığını anlattı. Ayrıcan yakın gelecekte de böyle bir buluş beklenmiyor. Bunun nedeni, antibiyotik buluşunun en az 10 yıllık bir AR-GE (araştırma, geliştirme) gerektirmesi.

 

Bu nedenle varolan antibiyotiklerin çok dikkatli kullanılması gerekiyor. Aslında bu yönden bakıldığında, Türkler çok antibiyotik kullanarak insanlığa kötülük ediyorlar. Çünkü bakterilere direnç kazandırıyorlar.

 

Antibiyotikler Yalnızca Bakterilere Karşı ve Uygun Oranda Kullanılmalı.

 

Türkiye Halk Sağlığı Kurumundan Doç. Dr. Selçuk Kılıç da antibiyotiklerin etkisi konusunda yanlış anlama olduğunu söyledi. Toplum antibiyotiklerin bulaşıcı her hastalığa karşı etkili olduğunu sanıyor. Bu yanlış.

 

Antibiyotikler yalnızca bakterilerin yolaçtığı, verem, batar (zatüre) ve menenjit gibi hastalıklara karşı kullanılmalı. Virüslerin yolaçtığı soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarda hiçbir etkisi yok!

Aslında "antibiyotik" adı da yanlış bir deyim ama yerleşmiş. Çünkü sanki "biyolojik olan şeylere karşı etkili" algısı yaratıyor. Asıl adı şu yazıda belirtildiği gibi bakterikıran olmalıydı:  Öksürüğün 3 Hafta Sürmesi Olağan (ilaçla ya da ilaçsız). Bu yazıda da Amerika'da hastaların nasıl doktorlara bakterikıran yazmaları için baskı yaptıkları işleniyor.

 

(c) Haydar Can

###

 

Sağlıklı Yaşam öbeğindeli yazılar için tıklayın: Sağlıklı Yaşam Yazıları

 

 

 

 

    • Ercan Değirmencioğlu
      Ercan Değirmencioğlu

      ilk Hollandaya geldiğimde ev doktoruna "şu antibiyotiği bana yazar mısın" dediğimde az kalsın beni dövecekti. Adamcağiz çok sinirlenmişti. Halbukim oldulça sakin bir adamdı kendisi...