Alman Otoyolları Yabancı Sürücülere Paralı Oluyor!

image

 

Alman Otoyolları Yabancı Sürücülere Paralı Olacak!

Hollanda ile Avusturya Almanya'nın Bu Kararına Karşı Yargıya Gidiyor!

 

Almanya'da partilerarası pazarlıklar sonuçlandı. Çıkan kararlar arasında, Almanyalı Türkleri hayal kırıklığına uğratan “yarım yamalak” çifte yurttaşlık Türkler arasında en çok ses getiren konu oldu.

 

Ancak Almanya'ya komşu ülkelerde yaşayan Türkleri çok ilgilendiren bir karar daha var: Artık Alman otoyolları yabancı sürücülere paralı olacak! Bu karar Bavyeralı CSU'nun baskısı üzerine alındı. Bavyera bölgesinin en büyük partisi olan CSU aynı zamanda seçimleri kazanan Hıristiyan Demokrat Parti CDU'nun da ortağı.

 

Uygulanırsa, Sıla Yoluna Çıkanları Etkileyecek

 

Eğer Almanya bu kararı etkilerse, Hollanda, Belçika, Fransa ile İskandinav ülkelerinde oturan Türkler arabayla Türkiye'ye gidiş gelişlerinde ek para ödeyecekler...

 

Hollanda ile Avusturya Bu Karara Karşı Avrupa Yargısına Gidiyor

 

Almanya'nın bu kararına Hollanda ile Avusturya'dan tepki geldi. Her iki ülke de, Almanya'ya 'Avrupa yargısına gitme' gözdağı verdi. Bu ülkeler, bu kararın Avrupa yasalarına aykırı olduğu görüşünde.

 

Avusturya'nın Otoyolları Paralı Ama Ayrımcılık Yapmadan

 

Avusturya'da otoyollar 1997'den bu yana paralı. “Vinyet” adı verilen bir pulun satın alınıp ön cama yapıştırılması gerekiyor. Ancak bu yol vergisi yabancı, Avusturyalı bütün sürücüler için geçerli. İşte Avusturya kendi otoyolları paralı olmasına karşın bu yüzden Almanya'nın kararına karşı çıkıyor. Çünkü Avrupa yasalarına göre öteki AB ülkelerinin yurttaşlarına ayrımcılık yasak!

 

Belçika da Yabancılara paralı Yapmayı Denemişti

 

Belçika da bundan 4-5 yıl önce otoyollarını yabancılara paralı yapmayı düşünmüştü. Ancak Hollanda bu Avrupa yasasını kullanarak bunu önledi. Onun üzerine Belçika yönetimi herkes için otoyolları paralı yapmak istedi. Ancak bu kez de Belçika yurttaşları istemediği için otoyollar paralı olmadı.

 

Hollanda ile Avusturya'ya Karşı Almanya Ne Yapabilir?

 

Almanya bu yargı gözdağına karşı bazı önlemler alabilir. Örneğin cama yapıştırılacak bir pul çıkarır. Otoyolları herkes için paralı yapar. Ama kendi yurttaşları pulun varasını “vergi geri ödemesi” olarak alabilirler. Bu da Avrupa'dan tepkilere yolaçabilir. Ya da pulu yalnızca 1 yıllık çıkarır. Böylece hergün Alman otoyollarını kullanan Almanlar ile yılda bir iki kez Alman otoyollarını kullanan yabancılar aynı parayı ödemiş olurlar. Bir anlamda, Almanlar kendi sürücülerinin vergisini yabancılara ödetir.