Amsterdam'da Bisikletli Yaşam

image

Amsterdam'da bisikleti ulaşım aracı olarak kullanmak için o denli çok neden var ki. Ancak belki çok küçük çocuğunuz varsa bisiklet ile ulaşım zor olabilir. Gerçekte o durumda bile bisikleti bırakmayan anababalar biliyorum. Bisikletlerinin önüne ya da arkasına bisiklet sepetleri ya da çekilen küçük 2 tekerli arabacıklar ekliyorlar.

image image

Amsterdam bisiklet ile ulaşım için Avrupa'nın en uygun kentlerinden birisi. Bu yalnızca dağ tepesi olmayan düz bir kent olmasından ötürü değil. Ötesi de var.

Amsterdam'ı bisiklet ile ulaşım için uygun kılan bisiklet yolları, motorlu taşıt sürücülerinin bisiklete gösterdikleri anlayış ile düzenli taşıtakışı. Aklıma İstanbul'daki taşıtakışı geldi...

image

Amsterdam'ın motorlu taşıt (otomobil, otobüs kamyon vb) sürücüleri bisikletlilere karşı genelde saygılılar. Türkiye ile başka birçok Avrupa ülkesindeki gibi yolun yalnızca motorlu taşıtlar için ayrılmış olduğunu düşünmüyorlar, bisikletlileri "başbelası" gibi görmüyorlar. Doğal olarak bu bir genelleme. Nasıl kaldırımlarda bisiklet sürüp yayaları rahatsız eden, ya da sağ-sol yapıp taşıtakışının içine eden salak bisikletliler varsa, saygısız salak motorlu taşıt sürücüleri de var. Ancak İstanbul ya da Paris gibi bisikletlileri bir bilgisayar oyununda "vuruldukça sayı kazandıran nesneler" olarak görmüyorlar.  

image

Bisiklet kullanmaktan yoruldunuz mu? O zaman yolculuğunuzu toplutaşım araçları ile sürdürebilirsiniz. Üstelik de, bisikletinizi geride bırakmadan! Toplutaşım araçlarının çoğuna bisikletiniz ile de binebiliyorsunuz. Bunu için ufak bir ek bedel ödemeniz gerekiyor.

Varışyerine vardığınızda bisikletinizi parketmek çok kolay, çünkü birçok yapıda bisiklet park yerleri var. Eğer bir yapıda yoksa, o sokakta kesin birkaç bisiklet park yeri vardır. Ayrıca, kalabalık yerlerde, yerelyönetimin işlettiği parasız! parkyerleri var. Örneğin Muziekgebouw-aan-het-ij'ın altındaki gibi. Motorlu taşıt bölümünde parkın saati 4 avro ama bisikletler parasız! Ana İstasyon'un yakınındaki İbis otelinin karşısına yapılan çok katlı bisiklet parkyerlerinin öyküsü de ilginç! Bu parkyeri aslında kanalda su üzerindeki bir tekne. İlk önerildiğinde İbis otelinin yönetimi ortalığı birbirine kattı. "Biz kafemize 250 bin avro harcadık, siz kanal görüşümüzü kapattınız" diye. Ama yerelyönetim "Bu Amsterdam'lılar ve kamu yararına" dedi, işi kestirdi attı! Türkiye'de olsa, kimbilir kimler rüşveti almış işi bitirmişlerdi! Türkiye'm yolsuzluklar ülkesi... Aşağıdaki görselde arkadaşı metalsel yapı İbis oteli, kafesi gözükmüyor :-)

image

Bisiklet hırsızlığı büyük sorun olduğu için her durumda bisikleti "yerinden kaldırılamayan bir nesneye" (örneğin yoldaki bir ışıklandırma direği gibi) sağlam bir kilitle bağlamakta yarar var. Yoksa hırsızlar bisikletleri kendi taşıtlarına yükleyip götürdükleri yerde kilitleri kesebiliyorlar. Kilit olaraksa, tüketici derneğinin önerdiği Abus'un kilitleri iyi. Bisikleti bağlarken kesinlikle ön tekerlekten bağlamamak gerek. Amsterdam sokakları hırsızların gerisini çaldıkları kilitli öntekerleklerle dolu. Kesinlikle kilidi bisikletin gövdesinden geçirmek gerekiyor. Arka tekerlekler de zincir yüzünden çıkarması zor olduğu için oraya pek dokunmuyorlar. Yine de, eğer bisikletiniz iyi bir bisikletse, sokakta bırakmamakta yarar var. Çünkü bazı hırsızlar çalamadıkları bisikletlere kızıp zarar veriyorlar.

image

Bisiklet modeli olarak ise, ben tek hız-dişlisi olan bisiklet kullanıyorum. Dolayısı ile hız-dişlilerinin bakımı gibi sorun yok. Zaten kent dümdüz. Gereksiz hız-dişlilerine hiç gerek yok.  Bazı arkadaşlar özellikle köprülerin eğimlerinde kullanmak için çoklu hız-dişlisi olan bisikletler kullanıyorlar, ki bence biraz abartı var o durumda da...

Arkadaş, kısacası Amsterdam'da bisiklet kullanmamak için hiç sözde nedenin yok...

    • Cengiz
      Cengiz

      güzel yazı için sağol. Bu yazına yazarlarından biri olduğum geziBilgisi.com sitesinden bağlantı vereceğim. 

      Acaba sen de yazar olarak geziBilgisi.com'a katılmak ister misin? 8aslında herkes katılabilir). Bu güzel yazını oraya aktarabilir ya da başka katkılarda bulunabilirsin.

      Selamlar.

      • SAK
        SAK

        Buradaki bilgilerin bir bölümünü GeziBilgisi.com'a taşıyacağım. GeziBilgisi.com Amsterdam konusunda çok güçlü bilgiler barındıran ve herkesin katkıda bulunabildiği bir site (bugünlerde sanırım yeni yazılmalar durdurulmuş. Bir saldırı mı olmuş ne).

      Latest comments

      No comments

      Amsterdam

      Amsterdam

      Amsterdam'a ilgi duyanların öbeği. Amsterdam'da yaşamak zorunluluğu yok katılmak için.