Neden Deventer'de Türk Konsolosluğu kurulmuş?

image

Deventer'de Türk Konsolosluğu Nasıl Kurulmuş?

Bİldiğiniz gibi Hollanda'da iki Türk konsolosluğu var. Birisi Rotterdam'da ötekisi de Deventer'da. Yine bildiğiniz gibi Rotterdam'dan sonra en çok Türk Amsterdam'da yaşıyor. Hiç merak ettiniz mi, neden ikinci konsolosluk Amsterdam'da değil de ufacık Deventer'da açılmış?

 

Gerçek mi? Efsane mi?

Bir zamanlar Hollanda'da görev yapmış bir abimizle konuşurken öğrendim. Türk konsolosluklarında bununla ilgili anlatılılan bir olaydan sözetti. Buna göre, 70'li yıllarda, Türk Dışişleri bakanlığından bir görevli göndermişler Hollanda'ya. İkinci konsolosluk için uygun bir yer seçmesi için. Adam il il dolaşmış uygun yer aramış. Her gittiği yerde Hollandalı yetkililerle görüşmüş. Yalnız bu görevli yabancı dil olarak Fransızca biliyormuş. Hollanda'da bilindiği gibi Fransızcayı pek takan yok. Herkes İngilizce biliyor. Neyse bu Türk görevli Hollanda'da illeri dolaşıp uygun yer ararken, Deventer belediyesinde de çok iyi Fransızca konuşan birisi ile tanışmış. Bunlar çok iyi anlaşmışlar, ve sonunda konsolosluk bu ufak ile ( ya da ilçe mi desem) kurulmuş...

Türk konsolosluğu için kentin tam göbeğinde çok güzel bir yapı seçilmiş.

Yalnız abimiz, bu öykünün doğruluk oranını bilemediğini de ekledi. Bunun uydurulmuş bir öykü olabileceğini belirtti.

O Günlerde Eldeki Kaynaklara göre en iyi seçim mi?

Ben haritaya baktığımda, Amsterdam, Enschede arasomda Deventer var. Amsterdam-Enschede-Nijmegen üçgenini aldığımızda konumu doğudaki iller için kötü değil. Belki de, ikinci konsolosluğu da batıda, Amsterdam'da kurarlarsa, doğuda oturan Türklerin zor durumda kalacağını düşünmüş olabilirler. Bence bu düşünceyle Deventer "stratejik" bir konum olarak seçilmiş olabilir. Yine de Amsterdam biraz doğu illeri uğruna gözardı edilmiş... Ama benim için hava hoş çünkü ben Deventer'da yaşıyorum :-)

Deventer Konsolosluğunun İş Yükü Azaltılsın

Deventer Türk başkonsolosluğunun sitesinde görev alanı olarak şöyle yazıyor: Deventer Başkonsolosluğu 1976 yılında Doğu  ve Kuzey   Hollanda’daki yedi   eyalette   (Overijsel, Gelderland, Utrecht,  Groningen,  Drenth,  Friesland ve  Flevoland Eyaletleri)
Yaşayan  vatandaşlarımıza  hizmet vermek  üzere kurulmuştur.

Ancak yukarıda belirtilen görev alanı Deventer Türk konsolosluğu için biraz geniş geliyor olabilir. Çünkü aşağıdaki görselde olduğu gibi sık sık konsolosluk önünde kuyruklar oluşuyor. Rotterdam konsolosluğu çok büyük bir yapıya taşınarak ve Hollanda belediyelerinde olduğu gibi iyi bir sıralama sistemi ile bu sorunu çözdü. Benim Deventer konsolosluğu için umudum, konsolosluğun sorumluluk alanının daraltılması. Şu anda bulunduğu yapı bırakılırsa, yazık olur... Çok güzel bir yapı çünkü... Örneğin görev alanının yarısı yeni açılacak Amsterdam konsolosluğuna aktarılabilir.

Yoksa bu görüntüler Türkiye gibi bir ülkenin imgesine yakışıyor mu? Sizin bu işlek yolda işyeriniz olsa ve ikide bir önü böyle olsa ne düşünürsünüz_ Burada hergün alışveriş yapan, yoldan geçen Hollandalı "Bu devlet yurttaşına ne kötü davranıyor" diye düşünmez mi?

image 

görsel (c) deStentoor

    • Şenay Göliçi

      By Şenay Göliçi

      olcak iş değil!

      • Candan Ersöz

        By Candan Ersöz

        Cok guzel yaaa

        • Serpil Aksoy

          By Serpil Aksoy

          Su ise bak. Ben de neden Amsterdam'da yok der dururdum.

          • Denizsu Çetin

            By Denizsu Çetin

            Bence Fransizca olayi uydurma. Oyle sey mi olur. Batida zaten Rotterdam var. Adam bi de Amsterdam'a kursaydi Arnhem'deki ne yapacakti?

            • SAK

              Katılıyorum. Bence de 2. konsolosluğun doğuda olması rastlantı değil.

              • Selen Nesuhi

                By Selen Nesuhi

                Bence Deventer'i iyi seçmişler. Eğer adamların bir tek ek konsolosluk açma paraları vardıysa, Deventer çok ortada bir yer. Bu arada ben Amsterdam'da oturuyom :-)

              Latest comments

              No comments

              Hollandalı Türkler

              Hollandalı Türkler

              Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.