Hollanda'nın yeni "Kara Peter"ı: Artık "daha az ırkçı"! Türk'e mi benzettiler?

image
 

Hollanda'nın yeni "Kara Peter"ı. Artık "daha az ırkçı"!

Türk'e mi benzettiler?

Hollanda'nın geleneklerinden birisi. Her yıl Sinterklaas ile kölesi "Kara Peter" (Zwarte Piet) Hollanda sokaklarında dolaşırlar. Sinterklaas atıyla gezer, çevresinde genelde birden çok Kara Peter vardır. Kara Peter'ler soytarılık yaparlar. Çocuklar da izlemeye giderler. Hollanda'nın yeryüzünde köle alım satımını elinde bulundurduğu günleri anımsatan bu durumu birçok kişi ırkçılık olarak nitelendiriyor.

imageBirleşmiş Milletler: Ağır Irkçılık!

Birleşmiş Milletler de bu "geleneği" ırkçılık olarak nitelemiş ve Hollanda'nın değiştirmesini istemişti. Hollandalılar buna "geleneğimiz" diyerek karşı çıktılar ve bu ırkçı geçiti sürdürdüler. Bu ırkçı geçide karşı gösteri yapanlara polis sert davrandı. Bu arada eylemciler bu "Sinterklaas geçidi"ni engellemek için Amsterdam'da yargıya gittiler. Duruşmalar sürüyor.image

 

"Daha az ırkçı Kara Peter"

Ancak Hollanda, yitirmek üzere olduğu bir savaşı savaştığını biliyor. O yüzden de Kara Peter'ı "kabul edilebilir", "daha az ırkçı" yapmaya çalışıyor.

Bu amaçla, 'Hollanda Halk Kültürü ve Kalıtı Kurumu' (VIE) yeni bir Kara Peter tanıttı: Artık kıvırcık saçlı değil. Kulaklarında küpeler yok. Artık kapkara değil ama yerlilerinin sarışın olduğu bu ülkede, Kara Peter hala kara saçlı ve koyu tenli. Ayrıca patronu Sİnterklaas ile arasındaki ilişki "biraz daha dengeli" olacakmış. Bir de Kara Peter "eskisi denli" aptal olmayacakmış. Sonuçta "daha az ırkçı" ama hala ırkçı....

 

image

Acaba Türk'e mi benzetiyorlar?

Geçmişteki Köle Alım Satımı, Apartheid, ve yakın zamana dek yapılan ağır ırkçılık yüzünden, genelde Afrika kökenli kişilere karşı bir duyarlılık var. Bu yüzden Afrika kökenlilere yapamadıkları ayrımcılığı Türk ve öteki Akdenizlilere karşı daha rahat yapabiliyorlar Hollandalılar.

Örneğin Hollanda'da bar ve diskoların kapılarında Afrika kökenlilere karşı daha az ırkçılık yapılır. Türklere ve öteki Akdenizlilere karşı ırkçılık daha çoktur. Çünkü onlara karşı belirgin bir ırkçılık geçmişi yoktur. En azından Afrikalılara yapıldığı gibi yoktur. 

Şimdi Kara Peter'ın saçının düzeltilmesi, kara kalması, ten renginin de biraz Akdenizlilere benzetilmesi akla şu soruyu getiriyor: Hollandalılar "kolay hedef" Türklere ve öteki Akdenizlilere me benzettiler Kara Peter'ı? Daha hala biraz esmer ama gidiş o yönde gibi!

 

 

    • Ege Kendir

      By Ege Kendir

      Hollanda zenginligini kole ticaretine borclu. Yuzyillarca kullanmislar Afrikalilari kole olarak. Iclerine islemis. Refleks olmus. O yuzden kolay kolay vazgecemiyorlar bu geleneklerinden.

      Peki Turk'e mi benzemis yeni Zwarte Piet? Daha tam degil ama senin de dedigin gibi is oraya gidiyor. Neden Sinterklaas beyaz hollandali da, hizmetcisi kapkara sacli?

    Latest comments

    No comments

    Hollandalı Türkler

    Hollandalı Türkler

    Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.