Avrupa Merkez Bankası: (Finansbank'ın sahibi) Yunanistan Ulusal Bankası riskli banka.

image 

Avrupa Birliği'nin Merkez Bankası 130 Avrupa bankası için "sağlamlık testi" yaptı. Bu testin amacı, bir ekonomik bunalımı bankaların ne oranda sağlam karşılayacak olmalarını bulmaktı.

130 Bankadan toplam 25 banka bu testte sınıfta kaldı. Ancak bu bankaların 12'si durumlarını düzeltmek için önlem aldı. Ancak Franktfut'ta kurulu Avrupa Merkez Bankası'nın açıklamasına göre, 25 bankadan geriye kalan 13 AB bankasının durumu ise hala riskli olarak belirlendi.  image

Finansbank'ın sahibi pek sağlam değil.

AB Merkez Bankası'nın "çürük" raporu verdiği 13 banka arasında 2 Yunan bankası da var. Ancak Türkiye için önemli olan, bu iki çürük banka arasında Yunanistan Ulusal Bankası'nın (National Bank of Greece) olması.

Çünkü Yunanistan Ulusal Bankası, Türkiye'de kurulu Finansbank'ın sahibi. Finansbank Türkiye'deki en büyük özel bankalardan birisi ve milyonlarca Türk yurttaşının birikimleri bu bankada yatıyor.

Yunan Ulusal Bankası ayrıca Avrupa Bankalar Kurumu'nun (European Banking Authority) yaptıği Gerilim Test'inde (Stress Test) de sınıfta kaldı!

Bankanın sorunu kapital eksikliği

Avrupa Merkez Bankası'nın açıkladığına göre Finansbank'ın sahibi Yunanistan Ulusal Bankası'nın sermayesi yetersiz. Bankanın sağlam olarak kabul edilmesi için anaparasını 930 milyon avro daha arttırması gerekiyor. Ancak banka 2014'ünden bu yana bunu yapmadı, yapamadı.

Latest comments

No comments

Almanya Türk

Almanya Türk

Almanya geneli için duyurular haberler vb