Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Amerika'yı Müslümanlar Buldu" demesi Dünya'da alay konusu oldu.

 image

 

R. Tayyip Erdoğan'ın "Amerika'yı Müslümanlar Buldu" demesi Dünya'da alay konusu oldu.

Erdoğan geçen hafta yaptığı konuşmada "Amerika'yı Kristof Kolomb değil, 1178'de Müslümanlar buldu" demişti. Erdoğan ayrıca "Kolomb daha Amerika'yı bulmadan önce, Amerika'da İslam yayılmıştı" diye de eklemişti. Ayrıca "Kolomb'un Küba'da cami gördüğünü" öne sürmüştü.

Erdoğan'ın bu savı Avrupa ve Amerika basınında çokça yeraldı...

Rus RT, haberinde İstanbul'daki Ortaköy camisinin bir görselini koyarak "(Küba'nın başkenti) Havana camisinin ilk örneği" diyerek Erdoğan ile dalga geçti.

Huffington Post gazetesinde çıkan "Hayır Erdoğan, Amerika'yı Müslümanlar da bulmadı" başlıklı yazıda, İrlanda'daki Trinity Üniversitesi'nden Craig Considine "Amerika'yı biz bulduk" demek aptalca" dedi.  Yazıda ayrıca "Erdoğan ve öteki aptal politikacılar Amerika anakarasının yerli halklarını tanımalıdırlar" dendi. Yazıda Amerika'yı ne Kolomb'un ne de Müslümanların bulduğu, 12 bin yıldır o topraklarda insanların yaşadığının bilimsel olarak kanıtlandığı vurgulandı.

İngiliz 'The Telegraph' gazetesi yazarı Rob Crilly, Erdoğan'dan önce az sayıda Müslüman bilginin böyle bir savı öne sürdüklerini belirtti. Erdoğan'ın sözünü ettiği "Kolomb'un Küba'da cami görmesi" konusunda gazeteci Crilly: 'Kolomb "cami" sözünü bir tepeyi tanımlamak için mecazi olarak söyledi' dedi. Ayrıca gazeteci, Amerika'da Kolomb'dan öncesinden kalma hiçbir müslüman kalıntısının olmadığının altını çizdi.

Yine İngiliz 'The Guardian' gazetesi de Müslümanların Kolomb'dan önce Amerika'da yaşadıklarını gösterir hiç bir arkeolojik kanıt olmadığını söyledi. 

"Your Middle East"te çıkan Aslı Elitsoy'un yazısında Erdoğan'ın 'Gündem Değiştirme' ustası olduğu yazıldı. Ancak Erdoğan'ın yardımcılarının internet'ten buldukları yarım yamalak bilgileri doğru dürüst doğrulamadan yazılar hazırladıkları ve bunları Erdoğan'ın konuşmalarında okuduğu vurgulandı.

 

Kristof Kolomb 1492'de Küba'da cami mi gördü?

Amerika'yı bulan kişi olaran tanınan Kolomb'un günlüklerindeki "cami" sözü şuradan geliyor: "San Salvador'un Pena de las Enamoradas dağının doruğunda ufak bir tepe var, ince bir minare gibi". Görüldüğü gibi günlüklerde Kolomb "Cami gördüm" demiyor. "Minareye benzeyen bir tepe gördüm" diyor. Başka deyişle, Kolomb gördüğü şeyin bir tepe olduğunu biliyor. Yalnızca "minare gibi ince bir tepe" diyor. Dolayısı ile Kolomb Küba'ya vardığında cami görmemişti.

Ancak çok az sayıda müslüman düşünür, bu benzetmeden yola çıkarak "Kolomb cami gördü" diyorlar...  İlk bu savı ilk olarak 1996'da Müslüman tarihçi Yusuf Mroueh ortaya atmıştı ve o da Erdoğan gübü alay konusu olmuştu.

Bu arada, Kolomb'un bu günlüğünün de Kolomb'ca yazılmadığı öne sürülüyor. 1492'den onlarca yıl sonra İspanyol kralının tarihçisinin yazdığı söyleniyor.

 

    • Tüzün

      By Tüzün

      HIRSIZ simdide SOYTARI oldu. Allah'tan (s.a.v.) bulsun. Yedigi haramlar yedi nesil bogazlarinda kalsin insAllah.

      • Aynur Seren

        By Aynur Seren

        neden olmazmis? bati sizin beyninizi yikamis. Aynen Darwinle yikadigi gibi.

        • Kemal

          By Kemal

          isin kotusu bi tek kendisini rezil etmiyor butun Turk milletini rezil ediyo

        Latest comments

        No comments

        Almanya Türk

        Almanya Türk

        Almanya geneli için duyurular haberler vb