CDA'lı milletvekilleri: "Türkiye Suriye'deki El-Kaideci, IŞİD'ci teröristlere silah yardımı yapıyor. Belge var"

 image

 

Türkiye'de uzunca süre gündemde olan, Suriye sınırında yakalanan MİT tırları, bu kez Hollanda'nın gündemine girdi.  Hollanda'nın en büyük siyasal partilerinden CDA, "Türkiye Suriye'deki cihatcı teröristlere silah yardımı yapıyor" dedi. CDA ayrıca bu konuda ellerinde belge olduğunu da açıkladı. CDA bu belgeleri Hollanda hükümetine aktarmış. CDA, Hollanda hükümetinde yeralmıyor.

Bilindiği gibi geçmiş yıllarda Suriye'ye yakın illerde savcılık emri ile Suriye'ye giden tır kamyonları aranmak istenmiş ancak AKP hükümeti tırların aranmasını engellemişti. Arama girişiminde bulunan savcılar ve polisler başka yerlere sürülmüşlerdi. Ayrıca AKP hükümeti bu konuda basına da büyük baskı uygulamıştıu. Ancak yine de Türk kamuoyunda AKP hükümetinin Suriye'deki IŞİD'çi ve El Kaide'ci teröristlere MİT aracılığı ile yardım ettiği kanısı yaygınlaştı.

Daha önce de haber olmuştu

Türkiye'nin Suriye'deki teröristlere silah yardımı yaptığı daha önce de Hollanda basınında yeralmıştı. 18 Ekim 2014 günü Elsevier'de çıkan yazıda CHP başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun teröristlere silah yardımının belgelediği belirtilmişti. Ancak bu kez Hollanda'nın en büyük siyasal partilerinden CDA doğrudan "elimizde belge var" demesi daha değişik oldu.

CDA'lı milletvekilleri Hollanda hükümetini sessiz kalmakla suçluyorlar

Belgeleri açıklayan CDA'lı milletvekilleri Pieter Omtzigt ile Raymond Knops daha önce de Türkiye'deki kişi hakları konusunda çıkışlar yapmışlardı. Ancak bu teröristlere silah yardımı konusu Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders'ın başını bayağı ağrıtacağa benzer. Aslında Pieter Omtzigt işin peşine önceki Dışişleri Bakanı Timmermans döneminde düşmüştü. 17 Ekim 2014'te Omtzigt Timmermans'a verdiği soru önergesinde CHP önderi Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı belgeleri sormıştu.

Belgeleri 4 Kasım 2014'te paylaşmışlar

Hollandalı milletvekili Omtzigt Adana'daki aramanın belgelerini ele geçirdi ve Hollanda haberalma örgütü ile paylaştı. 4 Kasım 2014 günü konuyu Hollanda'nın Güvenlik ve Adalet bakanı ve Terör, Güvenlik Ulusal Eşgüdümcüsü ile de konuştu. Belgeleri onlara da aktardı. Ancak 2 hafta sonra, 13 Kasım 2014'te, yeni Dışişleri Bakanı Koenders meclisteki soruları yanıtlarken "Türkiye'nin Suriye'deki aşırılara yardım ettiği konusunda bilgileri olmadığı"nı açıkladı.

Ancak geçen hafta CDA'lı milletvekili Raymond Knops, Bakan Koenders'a Omtzigt'in Opstelten ile yapmış olduğu konuşmayı anımsattı. Keonders belgeler konusunda bilgisi olmadığını ancak araştırıp geri döneceğini söyledi. Bu yanıt CDA'lı milletvekillerinin tepkisiyle karşılaştı. Koenders'tan neden Opstelten'ın bu belgelerden kendisine sözetmediğini aöıklamasını istediler. Bu arada AKP hükümeti bu belgeleri "devlet sırrı" yaptı. Twitter kapatılma korkusuyla, bu belgeleri yayınlayan hesapları kapattı.

Şimdi Koenders zor durumda çünkü CDA'lı bakanlar belgeleri hükümete geçirdiklerini açıklamış durumdalar. Dolayısı ile 13 Kasım'da olduğu gibi "bilmiyordum" diyemeyecek.... 

Teröristlere Silah Taşıyan Tırlar Olayı Nedir?

1 Ocak 2014'te AKP hükümetine yakın bir "yardım kuruluşu"na bağlı 3 Tır kamyonu Suriye sınırına doğru giderlerken Adana dışında durdurulmuşlardı. Arama yapan yetkililer tırlarda silah buldular. Ancak AKP hükümeti kamyonların Türk haberalma örgütü "MİT"in olduğunu öne sürerek aramanın yasadışı olduğunu önesürdü ve işlem yapılmasını engelledi. Türk basını silahların Suriye'de Esat rejimine karşı savaşan El Kaide yanlısı terör örgütlerine gönderildiğini yazdı.  AKP hükümeti ise olayı bir "Fetullah Gülen komplosu" olarak nitelendirip üzerini kapattı.

AKP Hükümeti Suriye'de Esat rejimini devirmek için ona karşı savaşan gruplara silahları gönderdi. Ancak savaşın sonucu olarak onbinlerce kişi öldü, milyonlarca kişi yurdundan oldu. Türkiye'ye gelen Suriye'li sığınmacıların sayısı resmi sayılara göre 1 milyon 600 bin ancak gerçek sayının bundan çok daha yüksek olduğu belirtiliyor.

 

    • Yavuz Baran

      By Yavuz Baran

      YALAN! Onlar önce kendilerine baksınlar.

      • Turgut Karataş

        By Turgut Karataş

        peki yakalanan silahlar nereye gidiyordu soylermisin? HIRSIZ Erdogan "Turkmenlere" dedi ama Turkmenler "bize silah gelmedi" dediler. Zaten bu Arapci hainler hic Turkmenlere silah gonderirlermi.

      Latest comments

      No comments

      Hollandalı Türkler

      Hollandalı Türkler

      Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.