Ayanayasa Yargılığı: Dersaneler Kapatılamaz.

image 

 

 

Anayasa Yargılığı (AY) AKP Yönetiminin çıkardığı "Derslik kapatma" yasasını geçersiz yaptı!

AKP Yönetimi 2014 yılında "Derslikleri Kapatma" yasası çıkarmıştı. Bu yasaya göre özel derslikler ("dershane") 1 Eylül günü kapatılacaktı. CHP'nin karşı çıkması sonucu Anayasa Yargılığı şimdi AKP hükümetinin bu yasasını geçersiz kıldı.

Geçersiz kılınan yasaya göre derslikler "ya okul olarak çalışma izni alacaklardı, ya da 1 Eylül günü kapanacaklardı'. Dersliklere "okul olma" yetkisini ise yine AKP yönetimi veriyordu (ya da vermiyordu).

Bu yargı sonucuna göre, derslikler hiçbirşey olmamış gibi eğitimlerini sürdürecekler. Okullaşmış derslikler ise yine okul olarak yollarında ilerleyecekler.

Karar geç geldi 400 Derslik Kapandı! Binlerce Öğretmen İşsiz Kaldı!

Yasa çıkında, "okula dönüşmek" için 2500 derslik başvuruda bulundu. Yeni eğitim dönemi gelmesine karşın, bunlardan yalnızca 900 tanesine izin verildi. Öteki başvurular "beklemede". Bu arada 400 dersane de "nasıl olsa AKP bize izin vermez" diyerek kendiliğinden kapandı.

Sonuç olarak binlerce öğretmen ile öteki çalışan işsiz kaldı...

"Derslik" Nedir?

Türkiye'de derslikler (ya da "dershane"ler) okul zamanı dışında öğrencilere ek eğitim veriyorlar. Türkiye'de üniversitelere bir sınavla giriliyor. Ama bu sınavı kazanmak olağan devlet okulunu giden öğrenciler için çok zor. Bu sınava hazırlanmak için öğrenciler ders veren özel okullara gidiyorlar. Bunlar genellikle akşamları ya da hafta sonları ders veriyorlar. Bunlar özel kurumlar.

Yasa Gülen örgütüne karşı çıkarılmıştı

AKP'nin "Derslik Kapatma" yasası, Fethullah Gülen örgütüne karşı çıkarılmıştı. Yasanın amacı çok sayıda derslik işleten Gülen örgütünü zayıflatmaktı.

'Yasa Eğitim ve Öğretim Hakkının Özgürce Kullanımına Aykırı'

Anayasa Yargılığı, yasayı geçersiz kılma gerekçesini de açıkladı: Anayasa'nın 13. maddesine aykırı. "Eğitim ve öğretim hakkının özgürce kullanımını" veren 42. maddeye aykırı. "Çalışma özgürlüğü, girişim hakkını düzenleyen" 48. maddeye aykırı.

CHP Yasanın geçersizliğini istemişti

AKP'nin 2014'te yasayı TBMM'den geçirmesi üzerine CHP Anayasa Yargılığı'na başvurmuştu.

CHP ayrıca "yabancı dil bilmeyen kişilerin yurtdışı görevine atanması" kararının da geçersiz kılınması için başvurmuştu. CHP AKP'nin bu yolla "AKP yandaşı dil bilmeyenleri Avrupa'ya atayarak Avrupalı Türkleri zor durumda bırakacağını" öne sürüyor.

 

 

Latest comments

No comments

AVRUPALI TÜRKLER

AVRUPALI TÜRKLER

Avrupalı Türklerin öbeği