Macarlar Kanuni Sultan Süleyman'ın Yüreğini Ararken Yitik Türk Kentini Buldular

image

 

Macar araştırmacılar Kanuni Sultan Süleyman'ın mezarını ararken unutulmuş bir Türk kentinin kalıntılarını buldular. Sultan Süleyman Macaristan'da yaşamını yitirdiğinde yüreği ile iç organları çıkarıldı ve öldüğü yerde gömüldü. Bunun nedeni İstanbul'a aylar süren yolculukta gövdesinin kokmasını önlemekti. Sultan'ın ölümü yeni sultan tahta geçinceye dek tam 48 gün gizli tutuldu.

Kanuni Sultan Süleyman Osmanlı imparatorluğunn en güçlü olduğu dönemde 40 yılı aşkın süre sultanlık yaptı. 1566 yılında öldüğünde 72 yaşında, Zigetvar kentini kuşatan ordusunun başındaydı.

Sultan Süleyman'ın gövdesi İstanbul'da gömülmek üzere geri götürüldü. Ancak yüreğinin Zigetvar'ın doğusundaki Turbek köyüne yakın bir yerde gömüldüğü sanılıyor. Evet Turbek! Turbek adı "Türbe"den geliyor.

Son bulgulara göre, Sultan Süleyman'ın ölümünden sonra Macaristan'daki mezarının çevresinde bir kale yapıldı. 1573-1577 arasında yapılan bu kalede, mezarı korumakla yükümlü askerlerin aileleri ile kaldıkları, içinde 50 ev olan 2 mahalle vardı. İzleyen yıllarda bu kentin önemi arttı. Artan önemle birlikte mezarı görmeye gelenler için bir yatıevi (otel), iki cami, bir derviş tekkesi ve hamamlar yapıldı.

Kent Avusturyalıların Barbarlığının Kurbanı Oldu

Ne yazık ki Zigetvar 1680'li yıllarda Avusturya'lıların eline düştü. Avusturyalılar burada da Macaristan'ın her yerinde yaptıkları şeyi yaptılar. Büyük bir barbarlıkla, Türklerin yaptığı bütün yapıları yerle bir ettiler... Bu kentin sonu da öyle oldu...

Uzun Süren Bir İz Sürme ve Umulmadık Yerde Bulunan Bilgi

Araştırmacıların kentin varlığını öğrenebilmeleri için İstanbul, Vatikan, Viyana, Budapeşte'deki belgeliklerde aylarca iz sürmeleri gerekti. Ancak en önemli kanıtı ilginç bir biçimde Turbek'teki bir kilisede buldular! 1737'den kalan ve Turkbek köyündeki bir toprak anlaşmazlığı için düzenlenmiş bir belge "Türk Koruma Duvarı'ndan sözediliyor. Bu duvarın kalenin duvarı olduğu sanılıyor. Bugün sözü edilen yer elma, erik ağaçlarının ve bağların olduğu olduğu bir tarım alanı. Eski Türk kentini ele veren tek şey toprakta görülen ufak seramik kiremit kırıntıları...

image

Eski Türk kentinin araştırılmasını Türk ve Macar yönetimleri ortak karşılıyor. Yakında kazılar başlayacak.

Amaç Sultan'ın Mezarından Çok, Kenti Ortaya Çıkarmak

Sultan'ın yürek ile iç organları müslüman törelerine göre gömüldüğü için metal bir kutu kullanılmadığı düşünülüyor. Eğer tahta bir kutu kullanılmışsa da bugüne birşey kalmamış olabilir. Araştırmacıların asıl bulmayı umdukları şey, Sultan Süleyman'ın mezarının yakınında olması gereken Türk kentinin kalıntıları.

 

    • Haydar Kubaş
      Haydar Kubaş

      televizyonda şimdi dinledim. Turbek'teki kilisenin Süleyman'ın mezarının üzerine yapıldığı öne sürülüyor.

      • Özgün Demir
        Özgün Demir

        Bence de kesinlikle o kiliseyi özellikle oraya yapmışlardır. "Aha işte bir müslüman anıtının üzerine kilise diktik" olsun diye.