Türkiye ile Avrupa Birliği "Yasadışı Göçmenleri Önleme" Anlaşması Yaptı

 

Türkiye ile Avrupa Birliği

"Yasadışı Göçmenleri Önleme" Anlaşması Yaptı



Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında "Yasadışı Göçmenleri Önleme" anlaşması yapıldı. Anlaşmaya göre Türkiye AB'nin gönderdiği yasadışı göçmenleri kabul edecek. AB'de Türklere uygulanan vize uygulamasını kolaylaştırmak için “pazarlıklara başlama” sözü verdi.



Türkiye AB'deki Yasadışı Göçmenleri Alacak

Anlaşmaya göre bundan sonra 28 Avrupa Birliği (AB) ülkesi kendi ülkelerindeki yasadışı göçmenleri Türkiye'ye geri gönderebilecekler. Anlaşma Avrupa'ya Türkiye üzerinden girmiş göçmenler için geçerli. Ancak İtalya ve İspanya üzerinden AB'ye girmiş göçmenlerin de Türkiye'ye gönderilme sorununun nasıl çözüleceği kesinlik kazanmış değil.

 

Türkiye'nin Verdiği Ödünün Karşılığı: Vize Pazarlığına Başlama Sözü

AB ise Türkiye'den aldığı bu ödün karşılığında Türk yurttaşlarına vize uygulamasını kolaylaştırmak için pazarlıklara başlama sözü verdi. Bazı kaynaklar 3,5 yıl sonra Türklere uygulanan AB vizesinin kalkabileceğini ileri sürüyorlar. Ancak AB daha vizeyi kaldırma güvencesi vermedi.

 

AB Türkiye'nin batı sınırlarını koruması için Türkiye'ye parasal yardım yapacak ancak kaynaklar yine de bu anlaşmanın Türkiye'ye parasal yükler getireceğini belirtiyorlar.

 

Anlaşmada Avrupalı Türklerin Zararına Koşullar var

Hukukçular anlaşmadaki bazı maddelerin Avrupa'daki Türklerin kazanılmış haklarını elinden aldığını belirtiyor. Anlaşmaya göre Türk yurttaşları da Avrupa'da haklarını arayamadan Türkiye'ye gönderilebilecekler...Bu durum bazı çevrelerde “Türkiye vize için Avrupalı Türkleri kurban etti” olarak yorumlandı.