8 Mart Uluslararası Kadınlar Günü Kutlu Olsun!

image

 

 

8 Mart Uluslararası Kadınlar Günü Kutlu Olsun!

 

 

 

Uluslararası Kadınlar Günü ya da Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan, Birleşmiş Milletler (BM) örgütünce tanınmış uluslararası bir gündür.

 

 

Amacı

Kişi hakları temelinde kadınların siyasal, toplumsal bilincinin geliştirilmesine, parasal, siyasal, toplumsal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.

 

Geçmişi

8 Mart 1857 günü ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.

1919 Yılında Danimarka'nın Kopenhag kentindeki 2. Enternasyonal kadınlar toplantısında Sosyalist Kadınlar Birliği, yılın bir gününün “Uluslararası Kadınlar Günü” olarak kutlanmasını onadı. Daha sonra 1921'de 8 Mart günü 'Uluslararası Kadınlar Günü” olarak belirlendi. 1977 Yılında bu gün BM'ce de tanındı.

Türkiye'de 8 Mart Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü

Türkiye 8 Mart Uluslararası Kadınlar Günü'nü ilk kutlamaya başilayan ülkelerden birisi. Türkiye'de ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı yerlerden sokaklara taşındı.

 

"Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kurultayıi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten başlayarak her yıl çeşitli kadın örgütlerince "Uluslararası Kadınlar Günü" kutlamaları sürüyor.

kaynak: Vikipedi