Almanya'da Mozel (Mosel) Irmağı Gezisi

Mozel ırmağı Almanya'nın batısında Köln kentinin hemen altından başlayıp, en aşağıda Roma zamanlarından kalıntıların bulunduğu Trier kentine de giden bir akarsu. Ren ırmağının kollarından birisi.

Mozel ırmağı boyunca yaz aylarında bir gezi yapmanızı öneririm. Irmağın her iyi yanı çok güzel dik yamaçlara dikilmiş bağlarla yemyeşil. Akarsu boyunca irili ufaklı köyler ile ilçeler var ve bunların hiçbirine daha bizim geberesi yapsatçılar gelmemiş. Dolayısı ile genellikle çok özgün ve güzel kalmışlar. Bu gerçekten anlaşılır gibi değil. Örneğin hemen yanıbaşındaki Köln kentinden gelip neden buralara da apartmanlar dikmezler namussuzlar? Sonuçta Almanların da namussuzları var. Düzen kardeşim düzen. Orada namussuzluk hala şuç sayılıyor. Kimse kalkıp "haddini bil" ya da "ananı da al git" demiyor.

Yaz boyunca her hafta başka bir köy ve ilçede şarap şenlikleri oluyor. Alman şarapları, özellikle kırmızı şaraplar, çok tatlı oluyor ancak burada güzel olan şaraplarından çok eğlenceli ortam.

Kalacak yer konusunda önceden yer ayırmanızı öneririm. Özellikle şarap şenliğinin yapıldığı yerleşimin iki yanında 30-40 km boyunca kalacak yer bulunmuyor. Evlerdeki konukevleri de bunun içinde. 30-40km de o kadar şaraptan sonra araba kullanılacak yada taksiye verilecek paraya değecek uzaklık değil.

Şarap şenliklerinin günleri için bir arama motorunda "Mozel wine festivals" girseniz çıkıyor hemen karşınıza herşey.

Deniz.