Sporla formunuzu arttırmanın en iyi yolu düşük hızda çalışıp arada bir yoğun çalışmaya geçmek.

Dayanıklılığınızı spor ile arttırmak mı istiyorsunuz? Düzenli olarak spora gidenler bilirler. Oturursunuz biiskletin üzerine belli bir hızda çevirirsiniz pedalları 30 dakika, ya da bir saat her neyse. Sonra da "ulan o kadar süredir spora gidiyorum çok az yararını gördüm" diyenler çoktur.

İskoçya'da bir üniversitede 12 bisikletçiyi iki kümeye ayırmışlar. İlk kümedeki 6 bisikletçi her çalışma süresinin %80'ninde yavaş, geri kalan %20 sürede de yüksek yoğunlukta çalışmış. İkinci kümedekiler de sürenin %55'inda düşük, %45'inde de orta yoğunlukta çalışmışlar. Bu çalışmalar 29 hafta sürmüş. Sonra 4 haftalık bir ara verip takımların çalışma yoğunluklarını öbürüyle değiştirmişler.

Araştırmaya göre, %80 düşük, %20 yüksek yoğunlukta çalışan takımdakiler öbüründekileri göre iki kat daha dayanıklı olmuşlar. Araştırmacılara göre burada önemli olan yalnızca yoğun çalışmak değil, yüksek ile düşük yoğunluktaki çalışmaları birarada yapmak. Diyesim, bisiklete biniyorsanız, %80 yavaş hızda kullanıp, sürenin %20'sinde de yüksek hızda sürmeniz gerekiyor.

Kaynağından okumak için: http://www.stir.ac.uk/news/news-archive/13/01/sports-science-study/name-37509-en.html