Amsterdam'da "Holanda'nın Kurtuluşu"nu Anma Günleri

Her ne kadar Türkiye'deki 19 Mayıs gibi Kurtuluş Savaşı'nın önemli günleri unutturulmaya çalışılsa da, Hollanda'da bugünler her yıl önemle kutlanıyor.

Hollanda'daki kutlamaların farkı, bu tür kutlamaların sürekli olarak toplumun ilgisini çekecek biçimde değiştirilmesi, uyarlanması. Bizdeki gibi kuru kuru bıktırıcı sıradan kutlamalar yerine, Hollandalılar kendi önemli günlerini genç, yaşlı herkesin beynine çok zekice işlemenin yollarını bulmuşlar.

Örneğin Alman işgali sırasında (sayıları çok az olan) direnişçilerin saklandıkları, örgütlendikleri evler birer birer belirtiliyor bu evlere asılan afişlerle. Bu evlerde iki gün boyunca toplantılar düzenleniyor. Yaşayan direnişçiler bu evlerdeki toplantılarda o günleri anlatıyorlar. Bu gibi anımsatmalar Anne Frank'ın evi gibi yerlerde ise tüm yıl boyunca sürüyor.

Bu gibi toplantılarla herkesin ilgilenmeyeceği düşünülerek, ayrıca kentlerde bir sürü müzik dinletileri düzenleniyor. Böylece bu "beyin yıkama" (iyi anlamda diyelim, sonuçta o günler unutulmamalı) gençlere, politika ile ilgilenmeyen kesime de ulaşıyor. Şarkı aralarında gerekli konuşmalar yapılıyor.

Bu etkinlikler 5 Mayıs gecesi Amstel ırmağı üzerinde düzenlenen dinletiler ile son buluyor. Bütün kutlamaların en görkemlisi olan bu dinletiye krallık ailesi de katılıyor. 30 Nisan'da kraliçe annesinden görevi üstlenen çiçeği burnunda taze kral da bu yıl eşi ve annesi (eski kraliçe) ile etkinliklere katıldı. Eğlencenin sonlarına doğru krallık ailesi izleyicileri selamlayarak kendi tekneleri ile bölgeden ayrıldılar. İşin ilginci dinleti tam bitmemesine karşın, krallık ailesi ayrılır ayrılmaz kalabalık da dağıldı. Burada krallık ailesi çok seviliyor. Bu da hangi ülkede yaşarsanız yaşayın ortalama toplumun zeka düzeyini gösteriyor. Bence.

 

Latest comments

No comments

Amsterdam

Amsterdam

Amsterdam'a ilgi duyanların öbeği. Amsterdam'da yaşamak zorunluluğu yok katılmak için.