Araştırma: Öksürüğün 3 Hafta Sürmesi Olağan.

Toplumsal Sağlık Bilimi (epidemiology) araştırmacılarılarına göre bir geçici bir hastalık sonucu oluşan öksürük ortalama 17-18 gün sürüyor. Ancak hastaların çoğu ortalama 1 haftada iyileşmeyi bekledikleri için gereksiz yere doktora gidiyorlar. Bu yüzden de birçok kişi gereksiz yere bakterikıran (antibiyotik) kullanıyor. Bunun sonucu olarak da, bakteriler bakterikıranlara karşı gittikçe daha dayanıklı duruma geliyorlar.

ABD'de Georgia üniversitesinde Toplumsal Sağlık Bilimi (epidemiology) araştırmacıları öksürüğün ortalama ne kadar sürede geçtiğini araştırmış. Bu araştırma yalnızca geçici hastalıklar sonucu oluşan öksürükleri kapsamış. Diyesim, süreğen akciğer hastalıkları, astım gibi hastalıkları olanlar bu araştırmanın dışında tutulmuş.

Araştırmanın ilk aşaması olarak, hastaların beklentilerine bakılmış. Dr. Mark Ebell'in araştırmasında önce 500 hastaya öksürüğün ne kadar sürede geçmesini bekledikleri sormuş. Bunu, kuru, sarı balgamlı, yeşil balgamlı öksürüklerin hem hafif ateşli hem de ateşsiz durumların her biri için sormuş.

Dr Ebell, bu soruları sormadan önce, hastaların genelağ arama motorlarına bakacağını düşünerek, ilk önce kendisi aramış Google'da bu soruların yanıtını. Google öksürük süresi olarak 7 ile 14 gün arasında süren kestirmeler döndürmüş.

Hastalara sorulduğunda, çoğu öksürüğün 1 hafta dolaylarında, 2 haftadan kısa sürede geçmesini beklediklerini söylemişler.

Dr Eber sonra 10.000 hastanın yazanaklarına (rapor) bakarak gerçekte öksürüklerin ne kadar sürede geçtiğini bulmuş. Sonuçlara göre gerçekte öksürükler ortalama 17-18 günde geçiyor. Genelde 2 hafta sonra öksürüğün büyük ölçüde azalmasına karşın, hastaların beklentisi bir hafta olduğu için, hemen herkes doktora koşup bakterikırana sarılıyor. Üstelik, öksürüğün 4. gününde doktora koşup bakterikıran alıp, 8. günde geri gelip "daha iyi bir bakterikıran" isteyenler de var. Doktorlar da bu kez daha kapsamlı bakterikıran veriyorlar. Bu döngünün sonrasında bu hastalar sonraki hastalıklarında geldiklerinde, daha ilk başta geniş kapsamlı bakterikıran istiyorlar.

Bu yanlış beklentilerin sonucu olarak, ABD'dek ev doktoru görmelerinin %2si, %3'ü öksürük üzerine oluyor. Gereksiz geren binlerce kişi bakterikıran kullanıyor. Bakterikıran kullanımı arttıkça bakteriler bakterikıranlara karşı daha dayanıklı duruma geliyorlar. Bu kez de etkisini arttırmak için bakterikıranların gücü arttırılıyor. Bu döngü de bakterikıranların kullananlar üzerinde yan etkilerinin ve bakterilerin bağışıklığının daha da artmasıyla sürüyor. Araştırmada gereksiz bakterikıran kullanmanın parasal etkileri araştırılmamış (ilaç kuruluşlarının üniversitelere bolca yardım yaptığı, güçlü olduğu ABD'de doktorlar korkmuşlardır).

Araştırmanın ingilizcesini okumak isteyenler için:

https://www.publichealth.uga.edu/epibio/news/how-long-should-cough-last

    • Neşe Yurdaer
      Neşe Yurdaer

      Öyle saçmalık mı olur. Onu bir de hastaya sorun.

      • Önder
        Önder

        O hasta benim! Duyurduğum bu bilginin doğruluğunu (ne yazık ki) kendi üzerimde denemek zorunda kaldım. 2 Hafta önce ağır grip oldum öksürükle birlikte. Bugün 3. haftanın hemen başı ve öksürük çok azaldı. Sanırım 2-3 güne kalmaz tümüyle geçecek.

        Doktorun öksürük için verdiği kodein'li ilaç ya da kendim aldığım öksürük şurupları, hapları hiçbir işe yaramadı! Zencefil-karabiber-bal karışımı çok işe yaradı, ya da aldığım zaman tam da öksürüğün azaldığı döneme denkgeldi. Bilemiyorum.

        Uzun sözün kısası, yukarıda yazıda belirtilen öksürüğün 17-18 gün sürdüğü savı şu ana dek doğru...