Hollanda Yargısı: 'Amsterdam Cosmicus Lisesi Haklı. Öğrenci Türkçe konuşarak kuralları çiğnedi.'

image 

Hollanda Yargısı: Cosmicus Lisesi Türkçe Yasağını Delen Öğrenciyi Atmakta Haklı

2012 Yılında Amsterdam Cosmicus lisesi, öğrencisi Deniz Murat Üresin'i okuldan atmıştı. Öğrenci Denizhan Murat Üresin, atılma nedeninin ders arasında "Türkçe konuşması" olduğunu açıklamıştı.

Öğrenci Hürriyet gazetesine verdiği demeçte “Okulumuzda yaklaşık 500 öğrenci var. Bu öğrencilerin yüzde 70’i Türk. Okul yönetimi okul saatleri içerisinde okul bahçesi, koridorlar, sınıflar ve kantinde Türkçe konuşulmasını yasakladı. Ben de bu yasağa karşı çıktım. Hollanda okul yönetmeliğinde ‘ana dilinizi konuşamazsınız’ diye bir madde yok. Yasağa uymadım. Beni birkaç kez ikaz ettiler. Hatta müdürümüz okulda, okul saatleri içerisinde Türkçe konuşmayacağıma dair bana bir belge imzalatmaya kalkıştı. Ama ben o belgeyi imzalamadım. Sonunda da beni okuldan attılar. Hukuki yollardan hakkımı aramaya başlayacağım. Ana dilim Türkçe için mücadelem devam edecek” demişti.

 

"Türk Lisesi"nde Türkçe Yasağı

Bu atılma olayı Hollanda'da ve Türkiye'deki basın yayın organlarında büyük yankı bulmuştu. Çünkü Cosmicus lisesi "Türk lisesi" olarak biliniyor. Bu lisesnin arkasında Türkçe Olimpiyatlarını düzenleyen Fethullah Gülen'e yakın olarak bilinen Türk kökenli kurumlar bulunuyor.

image

Yargı Süreci

Öğrenci Denizhan Murat Üresin okuldan atılma kararına karşı yargıya gitmişti. Yargı sonucu açıklandı. Açıklanan karara göre Cosmicus lisesi Türk öğrenciyi ders dışında (ders aralarında) bile Türkçe konuştuğu için okuldan atabilir. Bunun nedeni okulda resmi dilin Hollandaca olması ve öğrencinin uyarılara karşın ders arasında Türkçe konuşmayı sürdürmesi.

Okul Yalanlamıştı Ama Hollanda Yargısı "Türk Okulu"nda Türkçe Yasağını Haklı Buldu...

Savlanan "Türkçe yasağı"na Hollanda ve Türkiye'deki tepkilerden sonra okul yönetimi öğrencinin "disiplinsizlik" yüzünden atıldığını öne sürmüştü. Ancak yargı sonucunda (aşağıda Hollandaca), açık açık öğrencinin ders aralarında bile Türkçe konuşmasının okuldan atılma nedeni olduğunu söylüyor...

 

 image

    • Şenay Göliçi
      Şenay Göliçi

      Ne buyuk utanmazlik! Bir Turk okulu Turkceyi yasakliyor!

      Ustelik bu fethullahcilar "Turkce olipiyadi" duzenleyip milletin gozunu boyuyorlar. UTANMAZLIK!

      • Cengiz Öztürkler
        Cengiz Öztürkler

        Durun yav. Önce bir ayrıntıları öğrenelim. Hemen bu olayı hoca efendiye atfetmek onu kötülemek için kullanmayın! Kim demiş bu adamların fethullahçı olduklarını? Bu terbiyesizliğin (doğruysa eğer) vebali bu okul yönetiminde ve arkasında hangi dernek varsa ondadır. Hemen Gülen hocaya saldırmayın

        • Ata Bayraktar
          Ata Bayraktar

          Bir öykü: Bir ormanda ağaçlar korku içinde bekleşirlermiş. Oduncular gelip onları kesecek diye. Sonra birgün bir bakmışlar oduncular ellerinde baltalarla geliyorlar! Ağaçlardan biri bakmış oduncunun elindeki baltanın sapı da odun. Acı içinde ağlamış: "Baltanın sapı da bizden"...

          • Kemal Şahin
            Kemal Şahin

            Vay namussuzlar! Ulan Hollandalı yapsa kötü ama Türk bunu Türke yaparsa. Ne emmiş lan bunlar analarından? Zehir mi emmişler süt yerine? İnsan kendi kültürüne kendi anadiline böyle namussuzluk yapar mı lan?

            Nasıl adamlar lan bunlar?

            • Zapper
              Zapper

              YALANNNN! Bir bakin bir CML ne kadar basarili bir okul. Bu propagandalara kanmayin! Ornek okul!

              • Eren Sarayköylü
                Eren Sarayköylü

                Almanya'da da olmuştu ama orda yapan Alman okuluydu. Almanlardı.

                Bunu Türklerin işlettiği bir okulun yapması büyük namussuzluk.