17 Milyonluk Hollanda 80 Milyonluk Türkiye ile Alışverişte Önde: 2,5 Satıyorsa 1 Alıyor.

 

17 Milyonluk Hollanda 80 Milyonluk Türkiye ile Alım-Satım'da Önde: 2 Satıyorsa 1 Alıyor.

CBS (Hollanda İstatistik Kurumu)'nun dün (26 Eylül) açıkladığı verilere göre Hollanda ile Türkiye arasındaki alım-satım artmayı sürdürüyor. Ancak yine de iki ülke arasındaki alım-satım göreceli olarak çok az: Türkiye ile alım-satım ilişkileri Hollanda'nın yeryüzü ile yaptığı al-sat'ın yalnızca %1! Bu oran yıllardır artmıyor.

 

Internationale handel in goederen met Turkije

 

Hollanda Türkiye'ye 4.7 Milyar Avroluk Mal Satıyor

Son 5 yılda Hollanda'nın Türkiye'ye dışsatımı %24 artarak  4.7 milyar avroya yükseldi.  Hollanda Türkiye'ye ağırlıkla Makina, Yapay Gübre ile Bilgisayar satıyor.

Türkiye Hollanda'ya Ancak 2 Milyar Avroluk Mal Satabiliyor 

Türkiye'nin Hollanda'ya dışsatımı ise son 5 yılda çok az artarak ancak 2 milyar avro düzeyine çıktı. Türkiye Hollanda'ya ağırlıkla Giysi, Meyve-Sebze Araç (Türkiye'de üretilen Fransız Renault, İtalyan Fiat vb) ile Petrol Ürünleri satıyor.

Hollanda da Türkiye'deki Banka Sektörünün Yağmasına Katıldı

2012'de Hollanda Türkiye'de yaklaşık 6 milyar avroluk yatırım yaptı. Bu tutar 4.7 milyar avroluk dışsatımından daha yüksek. Bu paranın büyük kesimi finans sektörü ile endüstriye yapıldı. Gelen Hollandalı kuruluşlar dışsatım için değil, daha çok Türk pazarını ele geçirmek için yatırım yapıyorlar.

Son yıllarda yabancı ülkeler Türk bankacılık sektörüne el attılar. Birçok Türk bankası sıcak para için yabancı bankaların eline geçti. Hollanda da bu talana katılan ülkeler arasında. Özellikle ING ile Rabobank Türkiye'deki pazar paylarını arttırmak istiyor.

Yatırım İçin Türkiye Çekici Ülke Değil

6 Milyar avroluk yatırıma karşın, Türkiye Hollanda'nın dış yatırımlarının ancak %1'ini çekebildi. Başka deyişle, Türkiye Hollanda için çekici bir yatırım ülkesi değil.

İki Ülkenin Kuruluşlarının İşlem Hacmi De Çok Dengesiz. Hollanda Türkiye'yi 49'a Katlıyor!

Türkiye'deki Hollandalı kuruluşların 2011 yılındaki işlem hacmi 6.8 milyar avro oldu. Bu Hollandalı kuruluşların 27 AB ülkesinin dışındaki işlem tutarının ancak %1.2'si. 

Hollandalı kuruluşların Türkiye'deki 6,8 milyar avroluk işlem hacmine karşılık, Türk kuruluşlarının Hollanda'daki işlem hacimleri yalnızca 138 milyon avro. Hollanda Türkiye'yi 49'a katlıyor. Şaka gibi. 

Daha Ufak Olan Hizmet Sektörü Daha Dengeli

İki ülke arasındaki hizmet alışverişi daha ufak. Milyon avrolar düzeyinde. Ufak ama daha dengeli. Hatta Türkiye birazcık önde. Türkiye Hollanda'ya 735 milyon avroluk hizmet satarken, Hollanda Türkiye'ye 600 milyon avroya yakın hizmet satıyor. Türkiye'nin Hollanda'ya sattığı hizmetin %60'ı Türkiye'ye giden Hollandalı turistlerin Türkiye'deki ulaşım ile kalma giderlerinden geliyor. 2007'den bu yana Türkiye gelirlerini %36 arttırırken, Hollanda %31 kadar arttırdı.

Internationale handel in diensten met Turkije

Sonuç Olarak

Buraya dek verdiğim bilgilerin hemen hemen tümü Hollanda İstatistik Kurumu'nun (CBS) resmi sitesinden alındı. Bu rapor 26 Eylül 2013 günü yayınlandı CBS'in sitesinde [inanmayan bakabilir: CBS]. 

Şimdi izninizle kendi görüşümü iki tümcede söyleyeceğim: Türkiye'de politikacıların Türk halkına söylediklerine inanmayın. Durum içler acısı: Yok dışsatımımız artıyormuş şuymuş buymuş. Çarpıtıyorlar: Dışsatım artıyor ama dışalım daha çok artıyor! Türkiye gittikçe daha çok açık veriyor. 10-15 yıl sonra artık ülkede satacak toprak, satacak banka, fabrika kalmayacak. Türkiye'nin sömürgeleşmesi tamamlanmış olacak. O zaman Türkler kendi ülkelerinde "mal sahibi" yabancı kartellere hizmetçilik yapacaklar.

Çünkü Türkiye ürettiğinden daha çok tüketiyor. Açık her gün büyüyor. Eldeki mallar satılıyor. Hemen satılamadı mı, Türkiye borçlanıyor. Borç yiyen cebinden yer. Bugünkü politikacıların suçunu sonraki kuşaklara ödetecekler.

Bu kesinlikle Hollanda'nın suçu değil. İşini bilen Hollandalı işadamlarına aferin. Yurttaşına dürüst, açık, adil davranan Hollandalı politikacılara aferin.

    • Hakan
      Hakan

      Kelek durum.

      • Gülay Kıray
        Gülay Kıray

        Bu is kuru cahil kalabalıik isi degil.  Adam 17 milyon ama bak bakalim bir onun egitim düzeyine bir de kendinkine...

        Bi de bize bak: Dogur dogur at ortaya. Egitmeden "herkese 3 cocuk" de ki cahil cogunluk artsin sen de kolay kandir. Olmuyor iste olmuyor.