Danimarkalı Araştırmacılar:"Erken Tanıya Yönelik Sağlık Yoklamaları (Check-Up) Yararsız!"

Sağlıklı kişilerde (daha doğrusu bir bilinmeyen bir hastalıkları olsa bile belirtisi görülmeyenlerde) yapılan "Erken Tanı" yoklamalarında bir hastalığın bulunma olasılığı sıfıra yakın!

En azından 'Cochrane" Kitaplığında yayınlanan Danimarkalı bilimcilerin araştırmasına göre. Araştırmacılar 14 çalışmayı incelemişler (bana böyle bir çıkarımda bulunabilmek için yeterli bir deney kümesi gibi gelmedi ama). Bunlar Türkiye"de "check-up" denilen, kan basıncının, kolestrol'ün, yağ oranı ile yüreğin çalışmasının, sidiğin incelenmesinin yapıldığı yoklamalar.

Araştırmacılara göre bu tür yoklamaları şeker hastalarında, böbrek hastalarında ya da yüreğinden yakınmaları olanlarda yapmak her durumda gerekli.Bir hastalığı olanlarda bu yoklamaların yapılmasına karşı değiller!

Araştırmacıların söylediği, bir hastalık belirtisi olmayanarda hastalık olsa bie, bu tür sağlıklı kişilerde yapılan yoklamalarda hastalığın saptanabilmesi çok zor.

Bu tür yoklamaların sağlıklı kişilerde ne tür zararlara yolaçtığı ise bilinmiyor.

    • Günay Akartürk
      Günay Akartürk

      Çok ilginç ama ben yine de bu "yoklamaları" yaptıracağım. Duyan da daha önce yaptırdım sanır. Ev doktorum izin vermiyor ki! Başlayacam bu ev doktorlarına... Bütün işleri herkesi bir aspirinle eve geri göndermek.

      • Semih Boyacı
        Semih Boyacı

        Bence bu sigorta kuruluşlarının saçmalaması. Sağlık yoklamaları için para harcanmasın diye böyle diyorlar.

        • Yağmur
          Yağmur

          Bence de saçma. Herşeyden kısıtlama yapıyorlar ekonomik bunalım yüzünden, bunu da ona bağlıyorum ben. Toplumu yönlendiriyorlar.