Kendi çalışanı Hollanda Vergi Kurumu'nu 19,5 milyon avro dolandırdı, paraları Türkiye'ye aktardı!

 

 image

 

Hollanda vergi kurumu Belastingdienst'in bir çalışanı, kurumu 19,5 milyon avrosunu çaldı!

Adı "Egon D." olarak açıklanan Belastingdienst (Hollanda vergi kurumu) çalışanı, Yunan 'Sakis O.' ile kurumun 19,5 milyon avrosunu çaldı, parayı Türkiye'ye aktardı. Dolandırıcıların yakalanmadan bu denli çok parayı çalabilmeleri Hollanda'da olay yarattı. Bu yüzden Belastingdienst eleştiri yağmuruna tutuldu...

 
Parayı 1 kerede aktardı!
 

Vergi kurumunun 52 yaşındaki çalışanı tüm parayı önce kurumun banka hesabından Duiven'da otel işleten 'Sakis. O." adlı bir Yunan arkadaşının banka hesabına aktardı. Yunan Sakis de parayı Türkiye'deki kayınkardeşinin (eşinin kardeşi) iki ayrı hesabına geçirdi.

Bu denli yüksek tutarda paranın kimsenin ilgisini çekmeden nasıl aktarıldığı tartışma konusu oldu. Özellikle ilk aktarmanın tek bir kerede yapılması ve kimsenin bunun ayrımına varamaması ilginç bulunuyor.

image

Hollandalı Egon, Yunan Sakis ile tanışıyor!

Dolandırıcılar 'Egon D.' ile Yunan 'Sakis O.' dolandırıcılık planlarını Duiven'daki "De Tol" kafesinde yaptılar.

Heavy Metal müzik dinleyen ve Vitesse takımını tutan Duiven'lı Egon D'nin 30 yıldır vergi kurumu Belastingdienst'te çalıştığı bildiriliyor. Bu yüzden de Belastingdienst'in içini dışını, çalışma yöntemini çok iyi biliyordu. 'Sakis O.' ise Yunanistan'da dinlenceye giden bir Hollandalı ile evlenip 80'li yıllarda Hollanda'ya geldi. 1995 Yılında da, Duiven'ın göbeğindeki 'De Tol' adlı kafeyi satınaldı. Vergi kurumu çalışanı Egon da bu kafenin sürekli gelenleri arasındaydı... Böylece iki dolandırıcı tanıştılar. Yakın arkadaş oldular, birlikte bilardo oynadılar.

image

"Yılın Girişimcisi" Sakis!

Bu arada Yunan Sakis'in işleri de iyi gitmeye başladı. Hollanda'ya beş parasız iç güveysi olarak gelmişken, şimdi milyonluk işlere giriyordu!  2008 Yılında büyük paralar ödeyerek bir otel ve Yunan lokantası satın aldı. İşleri öyle iyi gitti ki, belediye onu 2008'de "Yılın Girişimcisi" seçti!  

Yıllar geçerken Egon ile Sakis dolandırıcılık planları yapmaya başladılar. Egon Belastingdienst içindeki saygınlığına çok güveniyordu. Kimse ondan kuşkulanmazdı! Tüm ereği, o parayı alıp bir daha dönmemecesine Hollanda'dan ayrılmak, Türkiye'de krallar gibi yaşamaktı! Plana göre Sakis ise Hollanda'da yaşamayı sürdürecekti! Kimse ondan kuşkulanmazdı ki!

2014'ün Haziran ayının sonunda planlar tamamlanmıştı. Bir sabah Egon D., Arnhem'deki Belastingsdienst'teki işyerine geldi. Bilgisayarını açtı. Çevresindeki iş arkadaşlarının kuşkusunu çekmeden aktarımı yaptı. Ondan sonra da Egon uçağa atlayıp İstanbul'a gitti. İstanbul'da Yunan Sakis'in Türk kayınkardeşi ile buluşacaktı! Buluşma yerine gitti. Bekledi. Bekledi. Bekledi. Daha da bekledi. Sonunda Yunan Sakis'in onu dolandırdığını anladı. Çünkü parayı çekebilecek tek kişi Yunan Sakis'in Türk kayınkardeşi idi! Türk bankasındaki hesaba Egon'un hiç bir erişimi yoktu! Şimdi dolandırıcılık ortağından büyük kazık yemişti...

Egon hemen uçağa atlayıp Hollanda'ya geri döndü ve hiçbirşey olmamış gibi işe gitti. Belastingdienst'te kimsenin dolandırıcılığın ayrımına varmamış olmasını umuyordu... Ancak olay öyle olmamıştı! Geç te olsa aktarımın yapılduğı Rabobank olayı anlamış, Belastingdienst'i uykusundan uyandırmıştı... Egon hemen tutuklandı. Arkasından da Sakis Almanya'da Köln'de yakalandı. Bugün her iki dolandırıcı da yargılanmayı bekliyorlar. Büyük olasılıkla yıllarca içeride yatacaklar... Soruşturma daha sürüyor. Belki de ek kişiler de tutuklanacaklar.

Egon aktarımı nasıl yapabildi?

Arnhem'deki vergi kurumu biriminde çalışan "Egon D.", parayı aktarırken gereken 2 denetim onayını çeşitli oyunlar çevirerek atlattı. Aktarımın yapıldığı Rabobank'ın da olayın ayrımına çok geç vardığı bildiriliyor.

Olayın 2014'te gerçekleştiği ve devlet bakanı Wiebes'in geçen yıl Hollanda Meclisinde üstü kapalı olarak "olası bir yolsuzluk"tan sözettiği meclis tutanaklarında görülüyor. Bunun üzerine Hollanda'daki yolsuzlukları araştıran FIOD kurumu olayı incelemeye aldı. Sonuç olarak FIOD'un çıkardığı yazanak De Telegraaf gazetesinin eline geçti. Yazanakta paranın Hollanda'daki ilk aktarımdan sonra Türkiye'deki 2 hesaba aktarıldığı bildiriliyor. Aktarımdan ancak bir hafta sonra Rabobank olayı anladı.

Paraya ne oldu? "Ödünç aldıydım"...

Ancak bu arada Duiven'daki otel sahibinin kayınkardeşi paranın 1,3 milyonunu nakit olarak çekmiş, 1 milyonunu da altına yatırmıştı. Hollanda vergi kurumu Türkiye ile ilişkiye geçerek, paranın geri kalanına el koyduttu. Ancak bu arada paraları alan sanık vergi kurumuna karşı yargıya gitti. Sanığın öne sürdüğüne göre, 19,5 avroyu kayınkardeşinden "ödünç" almışmış...

 

    • Ege Kendir

      By Ege Kendir

      Ulan Hollandalilar caldi mi herseyi soylersiniz ama AKP'li hirsizlar caldi mi sesiniz cikmaz be.

      Ya bu AKP'lilerin milletten caldiklari ne olacak? Yanlarina mi kalacak?

      image

      • Mehmet Erbaşlar

        By Mehmet Erbaşlar

        Caldiklarini nerden biliyon bu bakanlarin? Gördünmü gözlerinle?

      Latest comments

      No comments

      Hollandalı Türkler

      Hollandalı Türkler

      Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.