Belediye Başkanı Van der Laan Amsterdam'da Türklerle Faslıları askerlere fişletmiş!

 image

 

2. Dünya Savaşı'nda Yahudilerin Fişlenmesi gibi!

Amsterdam belediyesinin 'Bos en Lommer' bölgesindeki Türkler ile Faslıları fişlediği ortaya çıktı!  Tıpkı 2. Dünya Savaşında Nazilerin Yahudileri Fişlemesi gibi.

Etnik toplulukların fişlenmesi emrini Amsterdam belediye başkanı PvdA'lı Van der Laan vermiş! Üstelik belediye başkanı bu iş için Hollanda ordusunu kullanmış! Askerler polisle birlikte çalışarak bölgedeki Türk ve Faslı etnik toplulukların haritasını çıkarmışlar, davranışlarını fişlemişler.

Sanki Polis Devleti!

2012'nin Eylül ayında başlayan operasyona 'PsyOps', "Psychological Operations" (Psikolojik Operasyonlar) adı verilmiş. "Civiel en Militaire Interactie Commando" birlikleri bölgede sivil giysilerle dolaşarak halkı etnik kökenlerine göre fişlemişler! Bu iş için Afganistan'da çalışmış askerler ve yöntemler kullanılmış. 2013 Yılında da savaş bölgelerinde kullanılan yöntemlerle fişleme sürmüş.  Fişlemenin parasını Hollanda Adalet ve Güvenlik bakanlığı sağlamış! Fişleme 2014'ün Mart ayına dek sürmüş! Daha sonra hazorlanan rapor gizli kalmış!

Irka göre ayırma! Etnik Profilleme!

Belediye başkanı Van der Laan'ın bu tartışmalı projesi çeşitli çevrelerden tepki aldı. Antropolog Paul Mutsaers, kişilerin geldikleri yerlere göre ayrılmasını, 'etnik profillemenin aşırı bir biçimi' olarak niteledi. Mutsaers 'PsyCops' projesini 'Batılı olmayan göçmenlere' karşı bir beyin yıkama ve manipülasyon stratejisi olarak niteledi. Askeri Ahlak konusunda uzman olan profesör Desiree Verwierij de 'Düzeni sağlamakla görevli polisten böyle bir davranışın beklenemeyeceğini' söyledi. 

Polis örgütünde Projenin yöneticiliğini yapan Carolien Dijkstra ise, "PsyCops'un toplumdaki çeşitli topluluklarla daha iyi ilişki kurmalarına yardımcı olduğunu" öne sürdü. Dijsktra, "Polis yalnızca suçluları yakalamaz,  suçu önlemek için önlemler de alır. Bu da halkın yardımı ile olur" diye savundu. Ancak neden askerin yardımının kullanıldığı konusunda ise de, "Askerler olaylara yansız bakmaya alışık oldukları için kullandık. Onlar tanklarıyla bir bölgeye giderler ve kültürel engelleri aşarak halkla ilişki kurmayı bilirler. Bu konuda bize yol yordam gösterdiler" dedi.

Toplumu kesimlere ayırmak

Askerler 'Bos en Lommer'daki halkı "hedef kitlelere" bölmüşler: '25-40 yaş arası camiye giden erkekler', 'Genç çocukarın "allochtoon" anababaları', 'Yerli (autochtone) anababalar' gibi.

Daha sonra bu kesimler üzerine "elden geldiğince çok" bilgi toplanmış. En zayıf yanları ne? Etkilenmeye, manipülasyona ne oranda açıklar? Hangi yöntemlerle en kolay etkilenebilirler? gibi....

Utanmazlar fişlemeye "çok hevesliler"miş. Fişleme sürecek!

Trouw'daki haberde, polisin açık açık fişlemeden çok hoşnut olduğu ve de fişlemenin sürdürüleceği açıklandı! Ek olarak 8 yeni polis ve 3 yeni gözetmen (supervisor) daha eğitiliyormuş!

 

II. Dünya Savaşında da Hollanda'daki Yahudiler Fişlenmişlerdi

Kişileri geldikleri yerlere, etnik kökenlerine göre ayırmak eskiden daha çok yapılırdı. Bunun en kötü sonuçları II. Dünya Savaşı'nda görüldü. Hollanda'yı işgal eden Alman Nazi Faşistleri, Hollanda kurumlarının kayıtlarından kimin Yahudi, kimin Roman olduğu gibi ayrımcı bilgilere kolayca ulaştılar. Daha sonra bu bilgileri bu zavallıları ölüm fırınlarında yakmak için kullandılar!

image

 

Latest comments

No comments

Hollandalı Türkler

Hollandalı Türkler

Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.