Koenders'ın açıklaması: Hollanda Türk-Ermeni sorununda daha dengeli mi davranmaya başladı?

image

 

Hollanda Türk-Ermeni sorunu konusunda şimdiye dek hep Ermeni yanlısı oldu. Hem Hollanda devleti hem de Hollandalı politikacılar "olayı tarihçiler araştırsın" diyen Türkiye'yi dinlemediler. Hep Ermenilerin yanını tuttular. Bunda Hollanda'da artan ırkçılık ve hıristiyan Ermenistan'ın yanında durma kaygısı rol oynadı.

Artık Hollanda Türk Ermeni sorunu konusunda daha dengeli, yansız politika mı sürdürecek?

Hollanda Dişişleri bakanı Bert Koenders'ın son açıklaması bu yönde. Ancak açıklamayı çok iyi anlamak gerek.

Koenders Hollanda Meclis Başkanı’na yazdığı iletide, "Tarihsel olayları tanımlamak Hollanda hükümetinin görevi değil" dedi. Koenders iletisinde "Bu insanlık dışı sonuçları olan tarihsel olayları tanımlamak hükümetin görevi değil. Söz konusu tarihsel gerçeklerin tanımlanması bilim adamları ve Türkiye ve Ermenistan hükümetlerinin ortak çalışmalarına bağlı” dedi. Koenders ayrıca Hollanda’nın 1915 yılında ölen herkes için üzüntü duyduğunu söyledi.

Dikkat edilirse Koenders "Söz konusu tarihsel gerçeklerin" diyerek, bir anlamda Ermeni savlarının "gerçek" olduğu vurgusunu yapıyor. Koenders aklınca "Türkiye'yi incitmeden, Ermenileri hoşnut etmeyi sürdürmek" istiyor.  Öte yandan 1915'te olen "herkes" için üzüntü duyduğunu söylemesi bir anlamda Türk-Ermeni çatışmasında ölen Türkleri de andığı olarak algılanabilir.

CPD'nin Yarumu: Çok olumlu

Basında çıkan yazılara göre Hollanda'daki Türklerin yeni kurdukları CPD (Centre for Public Debate) bu konuda açıklama yaparak Koenders'ın açıklamasını çok olumlu bulduklarını söyledi.

CPD'nin ikinci başkanı ünlü avukat Ejder Köse yapılan CPD açıklamasında şöyle dendi: "Çok olumlu değerlendiriyoruz. Konuyla ilgili çok dengeli bir açıklama. Hollanda devleti, ‘Hollanda’daki huzurumuzun Türkiye, Ermenistan veya uluslararası bir konuyla ilgili olarak bozulmasını istemiyoruz’ mesajı veriyor aslında. Hükümet, tanımlama konusunda Ankara ile Erivan’ı adres gösteriyor. Biz de buna olumlu bakıyoruz çünkü Hollanda’da 500 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yaşıyor. Bunun yanı sıra yaklaşık 10-12 bin Ermeni vatandaşı var. Bazı köylerde ve şehirlerde Türk ve Ermeni çocukları yan yana okula gidiyorlar. Bu konunun durmadan gündeme getirilmesi ve görüş ayrılığı bu çocuklara da büyük etki yapıyor, bunları istemiyoruz."

Ermeni Lobisi FAON Hollanda Hükümeti ile görüştü

Burada dikkat edilmesi gereken konu, Ermenilerin Hollanda hükümeti üzerinde gerçekten artan baskı oluşturdukları. En son Federatie Armeense Organisaties Nederland (FAON) bakan Koenders ile görüşerek "anmalarına" Hollanda hükümet yetkililerinin de katılmalarını istedi. Hollanda'daki Ermeni lobi örgütlenmesi FAON 20 Nisan'da Lahey kentinte "anma dinletisi" düzenledi. Hollanda hükümeti şu ana dek katılıp katılmayacağı yönde açıklama yapmadı.

Ermeni lobisi çalışıyor, ya Türkler?

Ermeniler 1915 yılı ile ilişkilendirdikleri savlarını yaymak için çok örgütlü bir biçimde çalışıyorlar. Sinsice Hollanda devletinin en üst noktalarına ulaşıyorlar. Bu denli etkin olmalarının bir nedeni de Hollanda'daki kilise ya da dinsel örgütlerden aldıkları büyük destek.

Türk örgütleri ise bu konuda çok sessiz ve pasifler. Örneğin "Hollanda Türklerini temsil ettiği" öne sürülen IOT ("Inspraak Organ Turken", "Türkler için Danışma Kurulu"), Türkleri birinci derecede ilgilendiren bu konuda hiç birşey yapmıyor. Hollanda Türkleri kendi aralarında çok parça parçalar. Hollanda devletinin "subsidie"lerine bağlanmış, Hollanda devletinin çizgisinde Ermeni savlarını destekleyen dernekler bile olduğu söyleniyor. Söylendiğine göre bu dernekler "uyuşturucu bağımlısı" gibi devlet desteğini alıp gerçekte lokantacılık, lokalcilik yapıyorlar.

Ermeni savlarına karşı bir dönem etkin çalışan Birlikten'in bu aralar hiç sesi çıkmıyor. Ancak yeni kurulan "Hollanda Türkleri Kurulu" Ermeni savlarına karşı etkin savaşıma girdi. Hollanda Türkleri Kurulu 26 Şubat günü Lahey'de Ermenistan büyükelçiliği önünde gösteri yapacak. Ancak geçmiş dönemlerde Hollanda Türk toplumu bu tür gösterilere hiç ilgi göstermedi. Hollandalı Türkler bu "soykırımcı" damgasının Hollanda'da kendilerini ne duruma düşüreceğinin bilincinde değiller.

 

 
    • Temel Tüfekçioğlu

      By Temel Tüfekçioğlu

      Hollanda sonunda Turkiye'deki yatirimlarini hatirladi. Hem Turkiyeden o kadar para kazan sonra da Turkiyeye dusmanlik yap. Olmaz.

    Latest comments

    No comments

    Hollandalı Türkler

    Hollandalı Türkler

    Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.