Russell Crowe SON UMUT (The Water Diviner) Filminin İlkgösterimi için Hollanda'ya gelmek istiyor

image

 

Türkiye'de çekilen ve Gelibolu savaşını konu alan 'Son Umut' (Water Diviner) filmi 16 Nisan 2015'te Hollanda sinemalarında gösterime girecek. Filim, Gelibolu savaşından sonra oğullarını aramak için Türkiye'ye gelen babanın öyküsünü anlatıyor. Filimde Türk oyuncular Yılmaz Erdoğan le Cem Yılmaz da oynuyorlar.

Filmin başoyuncusu Russell Crowe, Twitter'dan yaptığı açıklamada, filmin Hollanda'daki ilkgösterimi için Hollanda'ya gelmek istediğini açıkladı.

 

image 

 

İşte Filmin önizlemesi:

 

Gelibolu (Çanakkale) savaşı nedir?

imageYabancıların "Gelibolu savaşı" dedikleri savaş, Türkçe'de 'Çanakkale Savaşı' olarak adlandırılır.  Çok zayıflamış olan Osmanlı İmparatorluğu topraklarını ele geçirmek için İngiliz ve Fransızlar Osmanlı İmparatorluğuna saldırmışlardır. İngiliz ve Fransızlar Çanakkale boğazından geçerek dönemin başkenti İstanbul'u elegeçirmek istemişlerdir. Bunun için de 1915-1916 Yılları arasında Çanakkale'nin Gelibolu yarımadasında Osmanlı İmparatorluğu ile İngiliz ve Fransız devletleri arasında yapılan savaştır. Ancak Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki Osmanlı Türk ordusu İngiliz ve Fransız güçlerini ağır yenilgiye uğratmıştır.

Türkçe'deki "Çanakkale geçilmez" deyimi bu savaştan sonra çıkmıştır.

 

Neden Avusturalyalılar hep Gelibolu filmi yapıp duruyorlar?

İngilizler bu savaşta Türk güçlerine karşı Avusturalya ile Yeni Zelanda'dan getirdikleri askerleri kullanmışlardır. Bu askerlere "Anzak askerleri" (ANZAC - Austuralian and New Zealand Army Corps) denir. Avusturalya ile Yeni Zelanda o dönemde İngiltere'nin yönetimi altında olan sömürgelerdi (bir zamanlar Surinam'ın Hollanda'nın sömürgesi olması gibi).

Bu da Avusturalya ve Yeni Zelanda halklarının bilincine kazınmış ve onların İngiltere'den bağımsız uluslar olmalarında etkili olmuştur. Çanakkale Savaşları Anzak ülkelerinde Türkler için büyük saygı duyulmasına yolaçmıştır.

Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934 Anzak Kutlamaları nedeniyle  bu ülkelere gönderdiği mesaj ülkeler arası dostluğu pekiştirmiştir:

"Bu Memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar! Burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır, huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır".

Bugün Avusturalya'nın başkenti Canberra'da ve Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington, Atatürk'ün bu sözlerinin yeraldığı "Atatürk Anıt"ları bulunmaktadır.

 

 

    • Temel

      By Temel

      Bana ne abi adam filmini cekmis paraları höpür höpür cebe indiriyo yedigi altinda yemedigi yaninda. Bana ne lan?

      • Hakan

        By Hakan

        Ataturk gibi bir kahraman bizim ulusumuza dogmasi Allah'in bize buyuk bagisi. O olmasaydi simdi Turkiye denilen yer Ic Anadolu'da ufacik bir yer olacakti... Allah Ataturk'e ve yurdumuzu kurtaranlara rahmet eylesin.

        • Kağan

          By Kağan

          aferin ona. gelmisken birkac joint attirir, birkac kirmizi isiklara gider. iyi olur.

        Latest comments

        No comments

        Hollandalı Türkler

        Hollandalı Türkler

        Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.