PostNL 700 Kişiyi işten çıkarıyor!

image 

PostNL'in anabirimi (görsel: Janaa - CC)

 

Hollanda'nın en büyük posta kuruluşu PostNL yine çalışanlarını işten çıkarıyor. Üstelik tam 700 kişiyi!

PostNL bu kez ki işten atma planına "Davis Cup" adını verdi....

Bu kez işten atılma sırası "Arka"dakilerde.

PostNL geçmiş birkaç yılda da yüzlerce çalışanını işten çıkarmış, birçok postaneyi kapatmıştı. Daha önce işten çıkarılanların çoğu postanede çalışanlar ya da gönderileri dağıtan postacılardı. Bu kez atılanların 150'si pazarlama ile satış bölümlerinde çalışanlar. Başka değişle "Arkada çalışanlar". Üstelik te PostNL bu işten atma planına "David Cup" adını verdi.

Ayrıca PostNL'in otomobil bölümünden de 500 kişi işten çıkarılıyor. PostNL şimdiye dek kırsal bölgelerdeki dağıtımları otomobillerle yapardı. Ancak bundan sonra scooter'larla yapacak...

"Kendi işine başvur"

Bütün bunlara ek olarak ta yüzlerce pazarlama ve satış çalışanına "kendi işlerine başvurmaları" söylendi. Başka deyişle, bu kişiler yeniden işe girer gibi, şu anda yaptıkları işlerine "işbaşvurusu" yapıyorlar. Sonra gelen başvurular değerlendirilecek ve belki de işleri başkasına verilecek!

PostNL neden zor durumda?

PostNL, ya da geçmiş yıllardaki adıyla "PTT Post" eskiden Hollanda'daki tek posta gönderim kuruluşuydu. Ancak daha sonra özelleştirildi ve pazar özeki kuruluşlara da açıldı. Tüketici için genelde iyi olan bu durum PostNL'e yaramadı.PostNL biren bire büyük bir postane zinciri ile uğraşmak zorunda olmayan birçok küçük ama verimli çalışan kuruluşlarla yarışmak durumunda kaldı. Ayrıca internetin gelişmesi ile mektup gönderenlerin sayısında büyük düşüş oldu. PostNL bunun üzerine yükselen "paket gönderisi" pazarına yüklendi. Ancak bu da öteki yerlerdeki yitikleri karşılayamadı. Bu değişen pazar koşullarına ve pazar yarışına uyum sağlamak için PostNL sık sık yeniden yapılanma geçirdi. Bunların çoğunda da postaneler kapandı, çalışanlar işten çıkarıldı.

 

Latest comments

No comments

Hollandalı Türkler

Hollandalı Türkler

Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.