İşte yeryüzünün en güvenli ve en güvensiz kentleri. İstanbul, Frankfurt nerede?

image 

Görsel: Ben Morlok. CC

 

İngiliz "Economist" dergisi yeryüzünün 50 önemli kentini güvenlilik kıstasına göre sıraladı.

En güvenli kent Tokyo

Sıralamaya göre Japonya'nın başkenti Tokyo yeryüzünün en güvenli kenti. İşin ilginci yeryüzünün en güvenli 3 ülkesi de Asya anakarasında. Tokyo'nun arkasından kent-devlet Singapur geliyor. Onu da yine bir Japon kenti olan Osaka izliyor.

Stokholm Avrupa'nın en güvenlisi!

En güvenli kentler sıralamasında ilk onda Avrupa'dan yalnızca 3 kent var.... Avrupa sıralamaya 4. sıradan İsveç'in başkenti Stokholm ile girdi. Bu kent böylece Avrupa'nın da en güvenli kenti oluyor. 

5. Sıra da Avrupa'dan. Üstelik te Avrupa'nın uyuşturucu ve seks başkenti olan Amsterdam ile! Bir sonraki Avrupa kenti ise 6. sıradaki Zürih. İşin ilginci, bu İsviçre kentinin de uyuşturucu sorunu yüzünden kötü bir ünü var. Demek ki izlenimler ve ünler yanıltıcı olabiliyor, çünkü bir başka "suç odağı" New York, gerçekte yeryüzünün en güvenli 10. kenti! Avrupa'nın gezi odaklarından Barselona bile sıralamaya 15. sırada ve yalnızca 4. Avrupa kenti olarak girebildi... Avrupa'nın başkenti Brüksel ise ancak 22. sırada!

Peki ya Alman kentleri?

Sıralama yapılırken tüm kentler gözününe alınmamış. Dolayısı ile örneğin Berlin, Köln sıralamada yok. Bu bu kenlerin güvensiz olduğu anlamına gelmiyor. Araştırmayı yapanlar yalnızca 50 kent seçip onlara bakmışlar. Almanya'dan seçilen kentler arasında en güvenli olan Frankfurt sıralamada ancak 20. konumda.

İstanbul rezilleri oynuyor...

İstanbul bu 50 kent arasında sondan 10. sırada. Buna göre, Brezilya'nın karmaşı ve suçluluk oranı ile ün yapmış Sao Paulo, karşıdan karşıya geçerken kişilerin silah zoruyla soyuldukları Rio de Janerio kentleri bile İstanbul'dan daha güvenli kentler....

Şeriat ve baskı güvenlik getirmiyor

Sıralamada Şeriat ile yönetilen ya da baskıcı yönetimler altındaki ülkelerin kentlerinin çok güvensiz olması ilgi çekiyor. Örneğin Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad sondan 5. sırada! Bu ülkede suç işleyenlere Şeriat yasaları gereğince kol kesmek, idam gibi yaptırımlar bolca uygulanıyor. Ancak demek ki "şeriat'ın kestiği kol acımaz" derler ya, gerçekten de acımıyor. Çünkü suçlular yine işlerini sürdürüyorlar. Bir başka baskıcı ülke İran'ın başkenti Tahran'ın durumu ise çok kötü. Tahran sondan 2!

İşte sıralama!

image 

 

 

 

 

    • Turgay

      By Turgay

      Frankfurt'un 20 sirada olmasina sasirdim dogrusu. Tertemiz ve sessiz bir yer. Ben kesinlikle Zürih'e gittigimde kendimi Frankfurt'a göre daha güvensiz duyumsuyorum.

      • Emek Kaklıç

        By Emek Kaklıç

        Anadolu Ajansı ile TRT'nin Tayyip yalakalığındaki durumunu görün!

        Bir haber yapıyorlar bu konuda ama İstanbul haberde yok! Çünkü İstanbul listede çok kötü çıkmış. İşta PARTİZAN YANILTICI habercilik diye ben buna derim!

        Aha işte: http://www.trtturk.com/haber/-tokyo-en-guvenli-kent-secildi-107335.html

        • Neşe Yurdaer

          By Neşe Yurdaer

          Berlin'i koymamislar ayip etmisler. Kirildim :-)

          • Ali Osman Semer

            By Ali Osman Semer

            Ben içinde Berlin olmayan sıralamayı ciddiye bile almam.

            • Hakan

              By Hakan

              ittirsinler. New York dünyanin 10. güvenli kentiymis. Istanbul da sondan 10.ymus. Sen onu benim küllahima anlat. PALAVRA

            Latest comments

            No comments

            Gezginler

            Gezginler

            Gidilen Görülen yerler konusunda bilgiler, izlenimler.