Avrupalı Türk tiyatroları neden başka kentlere gitmezler?

Az önce bunu başka bir tartışmaya yorum olarak yazdım ancak aslında bu kendi başına bir konu:

Neden Almanya'daki, Hollanda'daki Türkçe tiyatro toplulukları yalnızca bulundukları ülkelerin hatta kentlerin dışına çıkmazlar?

 

    • Sezen Erenler

      By Sezen Erenler

      Yav kardeşim Türk tiyatro toplulukları Hollanda içinde bile dediğin gibi kentin dışına çıkmıyorlar. Örneğin Rotterdam'daki Alaylı tiyatrosu bile Amsterdam'a gelmezken Hollanda'dan kalkıp hangi tiyatro Almanya'ya gelir?

       

      • Yonca Tarcan

        By Yonca Tarcan

        Rotterdam Alayli tiyatrosu Amsterdam, Utrecht'e neden gelmez ya da gelemez düsünelim:

        1- Hollanda'da sanat kuruluslarina devlet destegi kalkti gibi birsey. Üstelik te Hollanda devletinin asimilasyon politikalari varken, Türkçe'yi unutturmaya calisirlarken, hele hele Türkce bir tiyatroya zirnik koklatmazlar. Demek ki kendi yagi ile kavruluyor bu tiyatro.

        2-O zaman tek gelir bilet ederleri. Simdi Amsterdam'da 50 kisinin izleyecegi biri oyun oynasa, adam basi 5 avrodan ne yapar? 250 avro. (Bilet ederi 15 avro olsun demeyin. bizim halkimiz göt bacak gösteren "sarkici" mankenlere ya da Cem Yilmaz gibi yilisiklara 50 avro verirler ama is sanata gelince....). Simdi 10 kisilik tiyatro toplulugunun Amsterdam'a gelip gitmesi bir tek yol parasi (tren + tramvay vb) o kadar tutar. Bi de bunun yemesi icmesi var. Sonucta bu is 6-8 saat tutacak bir is. Simdi adamlar ceplerinden mi ödesinler? Cogu ögrenci falan zaten.

        Ha bi de Rotterdam'dan Amsterdam'a kalkıp gelip 30 kisinin önünde oynamak var. Bu isin iyi tanitilmasi gerek. Onu Amsterdam'da yapacak gönüllü var mi? Amsterdam sanat kenti ama Amsterdam'in Türkleri sanat acisindan Rotterdam'in Türklerinden cok daha geriler. Cogu hanzo.

         

      Latest comments

      No comments

      Avrupa'da Türkçe Tiyatro

      Avrupa'da Türkçe Tiyatro

      Avrupa'daki Türkçe Tiyatro Toplulukları ve Oyunları Konusunda Bilgi, İletişim