Amsterdam'da Artık Konuklarınız Yarı Fiyata (ya da beleşe) Parkedebilecekler!

image

 

 

Amsterdam'da Artık Konuklarınız

 

 

Yarı Fiyata (ya da "beleşe") Parkedecek!

 

 

 

Amsterdam “konuklara ucuz park” uygulamasını Zuid (Güney) ile Oost (Doğu) bölgelerinde başlattı. 1 Ocak 2014 Gününden başlayan deneme eğer başarılı olursa Amsterdam'ın öteki bölgelerinde de yayılacak.

 

Başka illerde çoktan vardı

Konuklara ucuz park” uygulaması Amsterdam için yeni ama Hollanda için değil. Rotterdam ve başka Hollanda illerinde yıllardır kullanılan bir uygulama. Bu uygulama ile evinize oturmaya gelen arkadaşınız, sanki “bölgeye alışverişe gelmiş herhangi biri gibi” olmuyor. Özellikle park ederlerinin çok yüksek olduğu Amsterdam'da şimdiye dek bu uygulamanın olmaması çok ilgi çekiyordu.

 

Ama Amsterdam Amsterdam olduğu için gereksiz ayrıntılar eklemiş...

Amsterdam'lıların rahata pek alışmamaları için herhalde, “Konuklara Ucuz park” uygulamasına Amsterdam bir sınırlama getirdi. Bu yolla konuklarınız her ay toplam en çok 10 saat arabalarını yarı paraya parkedebilecekler. 10 saati geçtiniz mi, tam fiyat ödemeyi sürdürecek konuklarınız...

 

Ayrıca bu 10 saat sınırlaması yüzünden ek bir karmaşıklık da var: Her park için başlama ve bitiş zamanlarının verilmesi gerekiyor. Böylece 10 saatin dolup dolmadığını anlıyor Cition. Bitirmeyi ağdan ya da telefondan yapabiliyorsunuz...

 

Eğer bir ay 10 saatin hepsini kullanmadıysanız, kullanmadığınız saatler bir sonraki aya aktarılıyor.

 

Konuklarınız Yarı Park Parası Ödeyecek!

Amsterdam'daki yüksek park ederleri yüzünden birçok kişi arkadaşlarını görmeye gitmez olmuştu. Amsterdam'ın bazı yerlerinde park ederi saati 5 avroya geliyor. Üstelik birçok yerde saat 24'e dek paralı park var. Örneğin bir Cumartesi akşamı arkadaşınıza akşam yemeğine gittiniz. Diyelim saat 19:00'da vardınız ve 24:00'e dek kaldınız. Bu 25 avronuzun cebinizden uçup gitmesi demek! Şimdi ise “yalnızca” 12,5 avro gidecek...

 

Ev Sahiplerine Uyarı! Konuklara Ucuz ama....!

Konuklara ucuz park” uygulamasının ev sahipleri için şöyle bir kötülüğü var: Şimdilerde eve gelen konuğunuz arabasını parkediyor, parasını park otomatına atıyor. “Konuklara ucuz park” uygulamasında ise ev sahibinin chipkart gibi bir park kartı alması gerekiyor. Bu kartın üzerine de para yüklemesi gerekiyor. Eve konuk geldiğinde bu kartı konuğunuza veriyorsunuz, o da gidip o karttaki tutardan ödemesini yapıyor.

 

Eğer hala anlamadıysanız: “Konuklara ucuz park” uygulaması aslında “Konuklara beleş park” anlamına geliyor. Çünkü park parası ev sahibinin park-chipkartından ödenmek zorunda. Herhalde daha sonra konuğunuza “park parasını alayım. 12,5 avro” diyecek durumunuz yok. Gerçi Hollandalılar diyebilir ama...

 

Peki nasıl başvuruyorsunuz bu “Konuklara ucuz park” kartı için?

Buna “bezoekersvergunning” deniyor. İsteyen her eve 1 tane veriliyor. Amsterdam'da park işlerini yöneten Cition'un genelağ sitesinde mijn.cition.nl'e giriş yapıp başvurabiliyorsunuz. Giriş yapabilmek için DigiD'nizin olması gerekiyor (bunun ne olduğunu bilmiyorsanız www.DigiD.nl'e bakın). Eğer genelağ ya da bilgisayar kullanamıyorsanız (o zaman bu yazıyı nasıl okuyorsun hemşerim? Papirus üzerinde mi?), o zaman Cition'un bir servicepunt'una gidip başvurabilirsiniz. Bu pek hoş olmayabilir. Çünkü çevrenizde park yüzünden arabası çekilmiş bir sürü kızgın kişiyle uzunca süre sıra bekleyeceksiniz!

 

 

    • Candan Ersöz

      By Candan Ersöz

      Buitenveldert'a neden lololo? Gercekten ne zaman geliyor Buitenveldert'a? Artık arkadaslar ugramaz oldu. Hepsi sudan neden bulup pazar günleri geliyorlar. Cünkü pazarları park parasiz :-) Pazarlari is yapamaz oldum!

      • Ercan Değirmencioğlu

        By Ercan Değirmencioğlu

        Candancim selam. Ne zamandir gorunmuyordun. DM'ye gectim bir bak gelen kutuna

        • Denizsu Çetin

          By Denizsu Çetin

          Sonunda!!!!!!!!!!!!!!!!  Aman cok sukur!

          • SAK

            Gerçekten de "sonunda"! Yıllardır başka kentlerde yaşayan arkadaşlara gittiğimde onların kartıyla ucuz ucuz parkediyordum. Onlar bana geldiğinde bir sürü gider oluyordu onlara. Sonunda Amsterdam'a da uygarlık geldi!

            • Atila

              By Atila

              Yemezler. Yari fiyat olacak ama ben ödeyecem! Birak bana gelecek adam tümünü ödesin!

              Yari fiyata düsecek diye ben ne diye ödeyeyim? Bu hesapta bir yanlislik var! Saka gibi. Park yüzünden gelmeyecek arkadas birak gelmesin.

              Bana gelecek adam metroyla gelir Araba almadan bana mi sordu?

              • Selen Nesuhi

                By Selen Nesuhi

                Ev sahipleri için enayilik!

              Latest comments

              No comments

              Amsterdam

              Amsterdam

              Amsterdam'a ilgi duyanların öbeği. Amsterdam'da yaşamak zorunluluğu yok katılmak için.