Türk Gencini İçeri Sokmayan Diskoya Ayrımcılıktan Para Cezası!

 

image

 

Türk Gencini İçeri Sokmayan Diskoya

 

 

Ayrımcılıktan Para Cezası!

 

Alman yargısının bu kararı bütün Avrupa için örnek olabilir.

 

Yargı: Hannover'lı İşletmeci Türk Gencine Ayrımcılık Yaptı

Almanya'nın Hannover kentindeki bir yargı birimi, Türk gencini kapıdan içeri sokmayan eğlence yerine (disko) para cezası verdi. Yargı, diskonun Türk gencini içeri almayarak ayrımcılık yaptığını belirtti. Buna göre diskoyu işleten kişi Türk gencine 1000 avro ödeyecek.

 

DW Türkçe'nin bildirdiğine göre olan 2 yıl önce oldu. Hannover'da bir eğlence yerine girmek isteyen Türk kapıdan içeri sokulmadı. Bunun üzerine Türk genci olayı yargıya götürdü ve kazandı. Yargının kararına göre, 1000 avro para cezasının yanısıra, çok özel durum olmadıkça, bundan sonra eğlence yeri bu Türk gencini içeriye almak zorunda kalacak. İşletmeci ortak bir “kapı uygulaması” için konuyu Otel ve Diskolar Birliği'ne götüreceğini söyledi.

 

Federal Ayrımcılıkla Savaşım Birimi: “Ayrımcılığa Karşı Önemli Bir Karar”

Federal Ayrımcılıkla Savaşım Birimi (ADS) yöneticisi Christine Lüders,”Bu karar ile yargıç, kişilerin kökenleri yüzünden kapıdaki görevlilerce geri çevrilemeyeceğini vurgulamış oldu” dedi. Ayrıca Lüders, bunun eğlence yerleri ya da spor salonlarında her gün dışlanan genç kişiler için önemli bir sinyal olduğunu belirtti.

 

Avrupa'da “Kapı Ayrımcılığı” O Denli Çok Oluyor Ki, “Olağan” Karşılanıyor

Avrupa'daki eğlence yerlerinde çoğu kez her gelen içeri alınmıyor. Ender durumlarda bunu nedeni kapıdaki görevlilerin içeriye çok güzel giyimli kişileri almak istemeleri ya da çok kalabalık olduğunda her zaman gelen kişilere öncelik vermeleri.

 

Ancak birçok işletme bu “seçme yetkisini” ayrımcılık ve ırkçılık için kullanıyor. Özellikle göçmen kökenli gençler içeri almıyorlar. Türkler de eğlence yerlerinin kapılarında en çok ayrımcılığa uğrayanlardan. O kadar açık ayrımcılık yapılıyor ki, bazen batılı arkadaşları ile kapıya gelen Türk gençleri dışarıda kalıyor, arkadaşları içeriye sokuluyor.

 

Members Only” (“Yalnızca Üyelere”)

Eğlence yerlerinin en büyük numarası kapıya asılan “Members Only” yazısı. Bu kapıdaki görevlilere “ayrımcılık yapma yetkisi” veriyor. Batılı birisi geldiğinde içeri alıyorlar. Ancak göçmen birisi geldiğinde hemen yazıyı gösteriyorlar: “Members Only”. Eğer olur da “Nasıl üye olabilirim” sorusunu sorarsanız, yanıt alamıyorsunuz. Ayrıca ırkçı işletmelerin bir başka oyunu daha var: Kapı görevlisi olarak göçmenleri kullanıyorlar. “Irkçılık yapıyorsunuz” dediğinizde yanıt hazır: “Ben nasıl ırkçılık yaparım? Bak yanımda göçmen çalıştırıyorum”.

 

Ayrımcılık/Irkçılık Çok, Ancak Kanıtlaması Zor

Eğer “ayrımcılık” diye polise giderseniz, alacağınız yanıt “Orası özel bir işletme. Kimi alıp kimi içeri almayacaklarına kendileri karar verirler” oluyor. Ancak ayrımcılık ve ırkçılık da yasalara aykırı bir şey. Eğer kapıdaki görevlinin sizi ırkçılık yüzünden içeri almadığını kanıtlarsanız, o zaman o işletmeyi yargı önünde çok zor durumda bırakabilirsiniz. Ancak buradaki sorun: Irkçılık yüzünden içeri alınmadığınızı nasıl kanıtlamalı?

 

Polis Güçleri Irkçılığın Üzerine Gitmiyor

Buradaki sorun, ırkçılığın o an kanıtlanması gerek. Bunu da ancak polis yapabilir. Ama polis bu konuda hiçbirşey yapmıyor. Örneğin polis kapıdaki görevliye “Üye listenizi göreyim” diyebilir. Genel de öyle bir liste yok. Hadi diyelim işyeri hazırlıklı, var bir listeleri. O zaman polis içeride rastgele birisini bulup, o kişinin listede olup olmadığına bakabilir. Ama yapıyor.

 

O zaman bir tek yol var: Yargı yolu. Eğer yargıya giderseniz, araya zaman giriyor. Aradan 2 ay geçtikten sonra duruşmada, işletme “giyimini beğenmedik” diyebilir. O gün sizin giysinizin ötekilerden kötü olmadığını kanıtlamanız gerek. Ya da “Üye listesi” konusunda, iş yargıya vardığında da, geçen zaman içinde uyduruk bir “üye listesi” düzenleyebilirler.

 

Ancak yine de Hannover örneğinde görüldüğü gibi gerçekten üzerine gidildiğinde ırkçılar yakalanıp cezalandırılıyorlar!

 

En Çok Kuzey Avrupa'da Oluyor

Kapı Irkçılığının en çok olduğu ülkeler Almanya, Danimarka, Belçika, Hollanda, Avusturya gibi ülkeler. O kadar çok oluyor ki, artık olağan karşılanıyor. Örneğin milyonlarca göçmen kökenlinin yaşadığı Almanya'da 2006'dan bu yana diskolarda “164 ayrımcılık olayı” saptanmış. Aslında gerçek sayı yüzbinler dolayında. Ancak ayrımcılığa uğrayanlar “nasılsa bir şey olmayacak” diyerek ayrımcılığı yetkililere bildirmiyorlar bile.

 

Birçok ülkede “ayrımcılığı bildirme” kuruluşları var. Ancak bunlar yalnızca “ayrımcılık sayma” kurumları gibi. Yaptırım güçleri yok. Yine de her türlü ayrımcılık bu kurumlara bildirilmeli. Böylece “2006'dan bu yana 164” gibi saçma sapan düşük sayılar verilmez, ırkçılık olduğundan çok az gösterilmez.

 

Hannover örneği gösterdiği gibi, üzerine gittiniz mi, ırkçılar köşeye sıkışıyorlar!

 

    • Kemal Aydın

      By Kemal Aydın

      Merhaba.

      Yazı için çok sağolun ama keşke bu yazıyı Almanya öbeği yerine bir günce olarak yayınlasaydınız. Yorumda bulunmak için Almanya öbeğine üye olmam gerekti.

      Ben Hollanda'da yaşıyorum. Bu sorun burada da var. Almanya'ya özgü değil. Dediklerinizin tıpkısı burada da oluyor. Bu bütün Avrupalı Türklerin başındaki bela.

      Almanya'daki bu mahkeme kararı hepimiz için çok önemli. Benim bildiğim bir ilk.

      Hollanda'da da ayrımcılığa karşı bir veri bankası (databank) var (www.databank-antidiscriminatie.nl). Bildiriyorsunuz. Hemen birşey yapmıyorlar. Adı üzerinde "databank". Oraya yazıyorlar. Ama yine de çok önemli. Çünkü her kentteki ayrımcılık ortaya çıkıyor ve sonuçta o kentin belediyesi falan birşeyler yapmak zorunda kalıyor.

      Amsterdam belediyesi:http://www.amsterdam.nl/gemeente/organisatie-diensten/dmo/burgerschap/beleid/

      Rotterdam:http://www.databank-antidiscriminatie.nl/nl/praktijkvoorbeeld/panel-deurbeleid-rotterdam

      Kesinlikle her türlü ayrımcılığı bildirelim. ÇOK YARARLI! 

      Selamlar.

      • Erkan Can

        By Erkan Can

        En cok da Belcika'da oluyor. O kadar kötü ki burada, Hollanda'nin Limburg bölgesine gidiyor gencler disko icin. Hani irkci Wilders'in Limburg'una. Belcika o kadar kötü.

        • Göksel Kars

          By Göksel Kars

          Berlin'de öyle kötü ki, söyle diyeyim: Bir keresinde Berlin'de bir gece kulübünde calacaktik (ben davulcuyum). Beni kapida iceri almak istemediler! Araya arkadaslar girdi, durumu anlatti. O an kapidan geri dönerdim ama öteki 4 arkadasimi yari yolda birakmis olurdum. O konser kadar boktan konser animsamiyorum...

          • Mete Değer

            By Mete Değer

            Peki Türklere kapıda ayrımcılık yapan Türk diskolarını ne yapacaz?

            Köln'de bu sık sık oluyor.

            • Serdar Dardağan

              By Serdar Dardağan

              Türk diskosu ayrımcılık yapıyorsa onu da ayrımcılık kurumuna bildireceksin! Ayrımcılığın bir sürü çeşidi var.

              Bahane yok! İşte buralardan bildirebilirsin:

              Federal Hükümetin Ayrımcılıkla Mücadele Ofisi (antidiskriminierungsstelle):

              Telefon numarası: (030) 18 555 - 18 65

              internet sitesi: http://www.antidiskriminierungsstelle.de/DE/Service/Sprachbox/Tuerkisch/tuerkisch.html

              • Engin Erbilen

                By Engin Erbilen

                Genelde Türk diskolarinda "kadınsız girilmez" durumlari var. Bunu bildirsek ise yarar mi? Tek basina gittiginde almiyorlar kücük düsüyorsun.

                • Ata Bayraktar

                  By Ata Bayraktar

                  Hollanda'da disko kapılarındaki ırkçılığı filme çekip TV'de bile gösterdiler ama bişey çıkmadı. Hollanda bu tür ırkçılığın en çok olduğu ülkelerden birisi.

                  Hollanda'da en çok ırkçılığa uğrayanlar Türkler ile Faslılar. Afrika kökenlilere karşı ırkçıklık daha az. Çünkü onlara ayrımcılığın çok büyük geçmişi var (kölelik, Güney Afrika falan). Afrikalılara olan ayrımcılık basın-yayında çok iyi işlendiği için disko kapılarında onlara ayrımcılık yapmaya korkuyorlar. Ama Türklere, Faslılara gelince en pis ırkçılığı yapmak serbest.

                  İleride bir gün bugünlere bakıp "ulan HOLLANDA'DA resmen ırkçılık varmış be" diyeceğiz.

                  • Serpil Aksoy

                    By Serpil Aksoy

                    Bi kere bile öyle bir ayrimcilik basima gelmedi.

                    • Coşkum Dolunay

                      By Coşkum Dolunay

                      @Serpil zaten sanirim erkeklere yapilab bir ayrimcili bu canim.

                      • Argün Arıkan

                        By Argün Arıkan

                        Pislikler hep de kapida Türkleri kullanirlar kapi görevlisi olarak. Türklere Türklleri kullanarak ayrimcilik yaparlar.

                      Latest comments

                      No comments

                      Almanya Türk

                      Almanya Türk

                      Almanya geneli için duyurular haberler vb