Hollanda Rosalie'yi Alan Türklere Kızgın!

image 

 

 

Hollanda Rosalie'yi Alan Türklere Kızgın!

 

Hollanda'nın en eski buharlı teknesini Türkler satın alınca olay oldu. Birçok Hollandalı teknenin Hollanda dışına çıkarılmasından rahatsız. Eski sahibi tekneyi yabancıya sattığı için gözdağı mesajları bile almış.

 

Teknenin özelliği, “hala çalışan en eski buharlı” olması. Hollandalılar bu tekneyi “ulusal geçmişlerinden bir kalıt” olarak görüyorlar. Hollanda'da kalması gerektiğini söylüyorlar. Tekneyi Türkiye'deki Rahmi M. Koç Müzesi satın aldı.

 

"Neden Rosalie Hollanda'da Kalmadı"

1873'te Yapılan teknenin adı “Rosalie”. Teknenin eski sahipleri yakın zamanda onbinlerce avro ödeyerek tekneyi yenilemişler. Ancak yine de 2 yıldır tekneyi Hollanda'da satamamışlar. Tekne bu hafta Türkiye'ye götürülecek. Hollandalılar “Neden örneğin Rotterdam liman müzesi satın almadı” diye soruyorlar. Hollandalı bir tekne meraklısı, “Türklerin verdiği paranın tıpkısını vermesine karşın teknenin yine de kendisine satılmadığını” öne sürüyor.

 

 

Tekne 1873'te mayın gemisi olarak Hollanda savaş Bakanlığı için yapılmış. O zamanki adı 'Den Briel"miş. Yıllar içinde 9 tane sahibi olmuş. Rahmi M. Koç müzesi 10. sahibi oluyor. 3. sahibi adını Rosalie'ye çevirmiş. Daha sonra başka adlar da almış, adı Rosalie'den başka adlara gidip gelmiş. Ancak, 1972'den bu yana adı yeniden Rosalie. Belki de Rahmi M. Koç Müzesi teknenin adını ilk adı olan "Den Briel"e çevirebilir.. 

 

Hollanda'da Rosalie üzerine bilgi veren bir sürü ağ sitesi var. Bu sitelerde bu tekneden "ulusal kalıt" oalrak sözediliyor. Örneğin bir "Açık Anıtlar Günü"nün konusu olarak Rosalie teknesi seçilmiş. Tekne üzerine bir kitap da yayınlanmış. Hollandaca kitabın adı “SS Rosalie'nın geçmişi”. Ayrıca Hollanda devlet televizyonunun "EenVandaag" proğramı Rosalie'nin Türklere satılması konusunda proğram yaptı (izlemek için - Hollandaca- tıklayın)

 

 

Rahmi M. Koç Müzesi

Tekneyi satın alan Rahmi M. Koç Müzesi, “endüstri müzesi” olarak da biliniyor. İstanbul'da kurulu müzenin uzmanlık alanı sanayi ürünleri.

 

 

image

 

 

1994'te Kurulan müze, bugün İstanbul'da gezilecek görülecek en önemli yerler arasında gösteriliyor. Tripadvisor, müzeyi "İstanbul'da görülecek 10 yer" arasına aldı.

 

 

 

image

Roselie büyük olasılıkla Rahmi M. Koç Müzesinin Haliç'teki "Tarihsel Hasköy Tersanesi"nde sergilenecek.

 

Bu müzenin kurucusu Koç Holding'in sahibi Rahmi Koç. Koç Holding Türkiye'nin en büyük kuruluşu. Buzdolabı üretiminden, bankacılığa, petrol rafinelerine, gemi yapımına dek birçok alanda çalışan bir kuruluş. Bu kuruluşun yüzlerce markası arasında bazıları Arçelik, Aygaz, Beko, Grundig, Koçtaş, Otosan, Opet, Setur, Tat, Tüpraş, Yapı Kredi Bankası.

 

 

Türkiye'deki Haziran (Gezi) gösterileri sırasında Koç Holding ile AKP hükümetinin arası açıldı. Nedeni polis şiddetinen kaçan göstericilerin Koç Holding'e bağlı Divan oteline sığınmış olmaları. Bunun üzerine AKP hükümeti Koç Holding'e baskı uygulamaya başladı. AKP Hükümeti Koç Holding'e o kadar kızdı ki, “ulusal çıkar” dinlemedi, Türkiye için çok önemli olan “Ulusal Gemi” yapımı işini Koç Holding'den aldı. Şimdi bu önemli proje başka bir kuruluşa veriliyor ve büyük olasılıkla gecikecek...

 

    • Gizem

      By Gizem

      Nerde istanbulda. Adresi var mi muzenin?

      • Argün Arıkan

        By Argün Arıkan

        Helal olsun Koç Holding'e. Yine bir koçluk yapmışlar. Hep bizim değerlerimizi Türkiye'den yurtdışına çıkaracak değiller ya. Bir kere de biz yapak!

        • Erkız Sunay

          By Erkız Sunay

          Kimbilir kaca almislardir. O parayla yurtdisina kacirilmis iznik seramiklerini alip Turkiye'ye getirselermis ya. Elin gemisini getireceklerine.

          • Candan Ersöz

            By Candan Ersöz

            Ay cok sevindim! Cok sirin!

            • Akçaabatlı

              By Akçaabatlı

              hirsiz basbakan rosalie'yi alip hirsiz ogluna "gemicik" armagani yapmasin?

              • Selen Nesuhi

                By Selen Nesuhi

                Erdogan haramisi bir bahane bulur cebine indirmek icin :-)

              Latest comments

              No comments

              Hollandalı Türkler

              Hollandalı Türkler

              Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.