Hollanda'da Tutsat (ipotek) Faizleri Düşmeyi Sürdürüyor.

 

 

image

 

5 Yıl Değişmez Faizli Tutsat Kredisi Hiç Bu Kadar Ucuz Olmadı!

Ekonomideki bunalım yüzünden, son yıllarda ev ederleri ve satışları düştü. Ancak Hollanda'da son aylarda ev satışlarında bir kıpırdanma var. Bunun 2 nedeni var: a) Ev ederlerinin daha da düşmesi beklenmiyor b) Tutsat kredisi faizleri çok uygun. O denli ki, örneğin 5 yıllık değişmez faiz oranı son 50 yılın en düşük oranı oldu: %3,21. Ayrıca 10 yıl değişmez faiz oranı da %4'ün altına indi. O da 2005'teki en düşük orana yaklaşıyor.


Pazarda Bankalar Kral ama, Sigortacılar Geliyor!

Tutsat pazarında en büyük pay bankaların. Ancak, özellilke Hollanda'da, sigorta kuruluşları bu pazardaki paylarını arttırıyorlar. Bu da, bankaların paylarının azalması demek.

IG&H danışmanlık kuruluşunun 17 Şubat'ta yayınlanan araştırmasına göre, 2013 Yılında, bankaların pazar payı daha da azaldı. Örneğin en büyük Tutsat kuruluşu Robabank'ın pazar payı %4,4 düştü. Rabobank'ın kuruluşu olan Obvion %1.4, ING Bank da %1,4 pazar payı yitirdi.

Pazarda bankalar hala baskınlar. 2013'ün ilk yarısındaki sayılara göre, Tutsat pazarının en büyüğü %31,2 ile Rabobank ve ona bağlı kuruluşlar (Obvion, Friesland Bank). Ancak bu durum yavaş yavaş değişiyor. Aegon, ASR Bank ve Delta Lloyd gibi ana çalışma alanları sigortacılık olan kuruluşlar 2013'te pazar paylarını arttırdılar.

Sigortacılar Pazara Rekabet Getirdiler.

Pazara her yeni giren gibi, sigorta kuruluşları Tutsat işinde Bankalara göre daha istekli. Bankalar ise son yıllarda parasal sağlamlıklarını arttırmak zorunda kaldılar. O yüzden yeni Tutsat kredileri verirken çok önlemli davranıyorlar. Ayrıca sigortacıların pazara girmesi pazardaki çeşitliliği ve çekişmeyi de arttırdı.

Hollanda'da son yıllarda düşen ev ederlerinin artık daha da düşmeyeceği sanılıyor. İşte bu noktada, sigorta kuruluşları Tutsat pazarında yeni fırsatlar görüyorlar. Ayrıca son yasalarla da Tutsat kredisi verenlerin paralarını geri alma olasılıkları arttı. O yüzden sigorta kuruluşları pazara daha az riskle girebiliyorlar.

 

 

Latest comments

No comments

Hollandalı Türkler

Hollandalı Türkler

Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.