Hollanda AB Dışından Gelen Yenilikçi Girişimcilere 'İşkurma Vizesi' Verecek

image

 

Hollanda AB Dışından Gelen Yenilikçi Girişimcilere 'İşkurma Vizesi' Verecek

19 Mart 2014

Hollanda Avrupa Birliği dışından gelen girişimcilere vize kolaylıkları getiriyor. Açıklama Hollanda Güvenlik, Yargı Bakanlığı danışmanı Teveen'ca yapıldı. Böylece Hollanda'da oturmayan ve AB yurttaşı olmayan kişiler bile iş kurmak için Hollanda'ya gelebilecekler.

Ne değişiyor?

Özet olarak en önemli değişiklikler şunlar:

Eskiden girişimcilerin Hollanda'da oturumlarının olması, Hollanda'da bir kuruluşta çalışıyor olmaları bekleniyordu. O kural kalktı.

Yeni uygulamada en ilgi çeken konulardan birisi, daha iş kurmadan önce bile, girişimciye 1 yıllık "iş kurma" vizesi verilecek olması. Bu bir yıl içerisinde girişimcinin "iş planı" düzenlemesi gerekiyor. girişimci iş planında, öngörülen ürünü ya da hizmeti pazara sürebilmek için gerekli adımların ayrıntılı biçimde verecek. Ayrıca bu bir yıl içerisinde "Para kaynağı"nı da bulması gerekiyor.

Ancak Kapılar Her Girişimciye Açılmıyor

Hollanda AB dışındaki girişimcilere vizeyi yumuşatırken, ülkeyi Türkiye gibi yol geçen hanına çevirmiyor. Bir kere, işkurma vizesi her "yatırım yapacağım" diyene verilmeyecek. Kurulacak işin "yenilikçi" bir iş olması gerekiyor. Her ne kadar bu esnek bir kavram olsa da, büyük olasılıkla "lokanta açacağım", "mobilya satacağım" diyenlere vize verilmeyecek. Ancak örneğin yeni bir yazılım uygulaması düşünü ile gelen girişimcilerin vize alma olasılığı daha yüksek olacak.

Girişimci Hollanda'ya gelmeden önce, ilk önce 1 Yıllık "işkurma vizesi" için başvuracak. Başvurusuna Hollanda'da gerçekleştirmeyi düşündüğü yenilikçi ürünün açık bir betimlemesini ekleyecek. Ayrıca bu ürünün neden 'yenilikçi' olduğunu da açıklayacak. Eğer başvurusu onanırsa, verilen 1 yıllık sürede ayrıntılı ve ayakları yere basan bir iş planını yetkililere sunacak. Bu bir yıl içerisinde para kaynağını da iş planına eklemesi gerekiyor. Eğer bir yılın sonunda sunduğu iş planı da onanırsa, aldığı ek oturum ve çalışma vizesi ile işini kurup yolunda ilerleyecek. Görüldüğü gibi, olay "Türkiye'de 50 bin avroya ev alana 1 yıllık oturum vizesi" gibi muz cumhuriyeti uygulamasından çok değişik...

Bu koşullara ek olarak, girişimcinin ilk 1 yıl ve sonrasında Hollanda'da kaldığı sürece yaşamını sürdürmesi için gerekli para kaynağını da göstermesi gerekiyor. Başka deyişle, Hollanda'ya gelip sosyal yardım alma gibi bir seçeneği olmayacak girişimcinin.

Türk Girişimcilere "İnönü" Kıyağı

Aslında Türk girişimcilerin Hollanda'nın bu vize kolaylıklarına gereksinimi yok. Çünkü bundan 50 yıl kadar önce Başbakan İsmet İnönü'nün yönetimi çok ileriyi gören bir anlaşma yapmış. İnönü'nün ünlü Dışişleri Bakanı Feridun Cemal Erkin'in Avrupa Birliği ile 1963'te yaptığı 'Ankara Anlaşması'na göre, zaten iş kurmak için Hollanda, Almanya gibi ülkelere gelen Türklerin vize almasına gerek yok! O kadar ki, birkaç yıl önce bir Türk 500 sterling anapara ile İngiltere'de ayakkabı boyacılığı yapmak için çalışma izni almıştı!

Türk Yurttaşlarının Hakkını Türk Hükümeti Korumadı, Ejder Köse gibi Avrupalı Türk Avukatlar Korudu

Doğal olarak Avrupa birkaç yıl öncesine dek, bu anlaşmayı uygulatmamak için elinden geleni yaptı. Türk hükümeti de AB'yi ürkütmemek için korkusundan yurttaşın hakkını aramadı. Ancak son yıllarda Avrupa'da yetişen Türk kökenli avukatlar bu konuya el attılar ve yurttaşın hakkını korudular. Bunların en ünlüsü Hollandalı Türk avukat Ejder Köse, Avrupa yargısına giderek 'Hizmet vermek için AB'ye gelen Türk yurttaşlarının vizeye gerek duymadıkları" kararını aldırdı. 

Ancak yine de, kapı gibi sağlam bu anlaşmaya en büyük zarar Türkiye'den geldi. İlk önce Türkiye'deki Ticaret odaları bu "vize-dışı" durumu Hollanda konsolosluğu ile yaptıkları onursuz anlaşmalar ile "kolay vize" uygulamasına dönüştürdüler. En son da eski AB bakanı Egemen Bağış döneminde AB ile yapılan "Gelecekte bir zaman vize muafiyeti" anlaşması 1963 Ankara anlaşması gibi iyi anlaşmaları zor duruma düşürebilecek yorumlamalara kapı açtı... Ancak Türkiye'deki "seçkinlerin" bu kötü girişimlerine karşın, Türk yurttaşları kişisel başvurularında yargıya gittiklerinde kazanma olasılıkları çok yüksek.

Latest comments

No comments

Hollandalı Türkler

Hollandalı Türkler

Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.