Atatürk Havaalanını İşleten TAV, Dergisinde Irak'ı Osmanlı'dan Koparan Casus Kadını Göklere Çıkardı!

 image

 

İstanbul Atatürk Havaalanını İşleten TAV, Dergisinde Irak'ı Osmanlı'dan Koparan Casus Kadını Göklere Çıkardı!

 

Bilindiği gibi İstanbul Havaalanı'nı TAV (Tepe Akfen) adında bir kuruluş işletiyor. %50 Türk, %50 Fransız bir kuruluş. TAV İstanbul havaalanında parasız olarak dağıtılan “The Gate” (oldukça “özgün” bir) adla bir dergi yayınlıyor. TAV bu dergisinde (mart 2014) Irak'ın Osmanlı İmparatorluğu'ndan kopmasına büyük katkıları olan İngiliz casusu Gertrude Bell'i göklere çıkardı! Yazıda baskın kimliği casusluk olan Bell, “kadın gezginler” arasında ilk sırada gösterilerek sevimli bir biçimde sergileniyor...

 

Gertrude Bell Kimdir?

1900'lerin başında Lawrence ile birlikte, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Arapları kışkırtan en önemli İngiliz casuslarından birisidir.

 

1868'de İngiltere'de doğan Bell, okulu bitirir bitirmez 1892'de İran'da İngiliz elçisi olan amcasının yanına gitti. Bu gezi ile başlayan Orta Doğu ilgisi daha sonraki yıllarda onu Osmanlı topraklarında İngiliz casusu olarak çalışmasına yolaçtı. Yerel dillerden Arapça, Farsça ile Türkçe'yi çok iyi öğrendi. Öteki İngiliz casusu Lawrence ile birlikte Osmanlı topraklarındaki Arap halkı Osmanlı'ya karşı kışkırttı. Bir ara Anadolu'ya da geldiyse de, daha sonra uzmanlık alanı olan Arap kökenlilerin yaşadığı topraklara geri döndü. Bell ve Lawrence gibi İngiliz casuslarının kışkırtmasıyla çıkan ayaklanmalar sonucu, Arapların yaşadığı Osmanlı toprakları bir bir İngilizlerin eline geçti. 1917'den sonra İngilizlerin “böl ve yönet” politikası ile bu toprakları da bölerek, Irak, Ürdün vb gibi devletlerin kurulmasında, sınırlarının belirlenmesinde yeraldı. Hiç evlenmedi. Evli olan sevgilisi 1915'de Çanakkale savaşında öldü.

 

O dönemde, İngiliz politikasındaki en önemli kadındır. Ayrıca İngilizler için Orta Doğu'da çalışan tek kadın yetkilidir.

 

 

En Önemli Türk Havaalanları TAV'ın Elinde...

İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa ve İzmir A.Menderes gibi Türkiye'nin en önemli 3 havaalanını TAV (Tepe Akfen) işletiyor. Bundan başka TAV'ın elinde Antalya Gazipaşa havaalanı da var... Birkaç yıl önce %50'si Fransa'ya satıldı. TAV Türkiye dışında Gürcistan'da, Makedonya ve Tunus'ta da havaalanları işletse de, hiçbiri Türkiye'dekiler denli önemli değil.

 

Osmanlı İmparatorluğunun başkenti İstanbul'un en büyük havaalanı, Arapları Osmanlı'dan koparan, savaşlara yolaçan, Türk kanının dökülmesine yolaçan Gertrude Bell'i öven TAV'a emanet.

 

Bir daha ki kez TAV'ın İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir A.Menderes ve Antalya Gazipaşa havaalanlarını kullanırken, oralarda alışveriş yaparken, Gertrude Bell'in döktürdüğü Türk kanları aklınıza gelsin...

    • Demir Batı

      By Demir Batı

      iyi halt yemişler. Bunların yaptığı dergicilik "çeviri dergiciliği". Bu tür hazır yazıları satan yabancı kuruluşlardan satın alıyorlar. Türkçe'ye çevirip yayınlıyorlar. Kendilerinden birşey katmıyorlar. İçerik konusunda düşünmüyorlar.

      Ne diyeyim, demek ki derginin yazı işleri demek ancak bu kadar yetkin....

    Latest comments

    No comments

    Gezginler

    Gezginler

    Gidilen Görülen yerler konusunda bilgiler, izlenimler.