Hollanda Birazcık Sorumluluk Aldı. Srebrenitsa'da Öldürülen 3 Kişi İçin Ödeme Yapacak. Can başına 20 bin avro...

 

Hollanda Birazcık Sorumluluk Aldı. Srebrenitsa'da Öldürülen 3 Kişi İçin Ödeme Yapacak.

Can başına 20 bin avro...


 

image

 

1995'teki Bosna Savaşı sırasında Sırplan yüzbinlerce müslüman Boşnak'ı öldürmüşlerdi. Bu Boşnak Soykırımı'nın en önemli parçalarından birisi de Srebrenitsa'daki Cankırımı idi. 1995'in Temmuz ayında Sırplar Hollandalı askerler ile anlaşarak ellerinden aldıkları 8372 Boşnak erkeğini öldürmüşlerdi.

Sırpların eline verilenler arasında Hollandalı askerlere çevirmenlik yapan Hasan Nuhanoviç'in kardeşi, babası ile elektrikçi Rizo Mustafiç de vardı. Bu kişilerin yakınları Hollanda'ya karşı yargıya gittiler. Hollanda yönetimi, Srebrenitsa'da sorumluluğu olmadığını öne sürüyor. Ancak Hollanda yargısı, bu 3 kişilnin öldürülmesinde Hollanda'nın sorumlu olduğu yargısına vardı. Bunun üzerine Hollanda Savunma Bakanlığı dün, bu öldürülen 3 kişinin her birisi için 20 bin avro ödeyeceğini açıkladı. Can başına 20 bin avro.

Bu olayın, Srebrenitsa'da Sırpların eline öldürülmek üzere verilen öteki 8369 kişi için örnek olup olmayacağı bilinmiyor. Ödence alacak bu 3 kişi bir biçimde Hollanda için çalışan kişiler ya da onlarla ilintili kişilerdi.

 

Srebrenitsa Cankırımı (katliamı)

1995 Temmuz'unda, Srebrenitsa'yı korumakla görevli (Birleşmiş Milletler'e bağlı) Hollandalı askerler (Dutchbat) görevlerini yapmamışlardı.  Thomas Karremans yönetimindeki 400 silahlı Hollanda askeri, Srebrenitsa'daki müslüman Bosnalı'ları (Boşnaklar) korumakla yükümlüydüler. Bosna kasabı Ratko Miladiç yönetimindeki Sırp birlikleri Srebrenitsa'nın çevresini sardı ve Hollandalılardan Boşnakları istediler. 

Hollandalı askerler Boşnaklar için savaşmak istemediler. Birleşmiş Milletler'in hava desteği önerisine Hollanda Başbakanı Wim Kok "askerlerimizin canları tehliye girer" diyerek karşı çıktı. Hollanda birliği Sırpların "etnik temizleme" için Boşnakları öldürdükllerini biliyorlardı. Yine de Boşnakları Sırpların eline verdiler. Sırplar da aralarında çocukların da olduğu "eli silah tutacak yaşta" en az 8372 Boşnak erkeği öldürdü.

 

Hollanda ne sorumluluğunu kabul etti, ne de Bosna Soykırımını...image

Hollanda Srebrenitsa'da sorumluluğunu hiç bir zaman onamadı. Hollanda içinda yayınlanan "Srebrenitsa Raporu" İşçi Partili (PvdA bakanlar kurulunun sorumluluğunu ortaya çıkarınca, başbakan Wim Kok 2002 yılında görevinden ayrıldı. Ancak hiç bir zaman yargılanmadı. Çok daha az kişinin ölümüne yolaçan Afrikalı bazı politikacılar ICC'de (Uluslararası Suçlar Yargısı - International Criminal Court) yargılanırken, Wim Kok bugün "saygın bir eski politikacı" olarak "Madrid Kulübü"nün başkanlığını yapıyor... 

Hollandalı komutan Thomas Karremans ülkesine geri döndüğünde NATO'da iyi bir göreve atandı. Daha sonra da Hollanda'da kendisine gözdağı verildiğini öne sürerek İspanya'ya yerleşti. Orada güneşli günlerin tadını çıkarıyor...

Srebrenitza'da görev yapan Hollandalı askerler madalyalar ile onurlandırıldılar.

Birleşmiş Milletler adına Bosnalıları korumakla görevlendirilen Hollanda'nın bu soykırımda hiçbir sorumluluk kabul etmiyor. Büyük olasılıkla son olarak 3 kişi için yapılan "can başına 20 bin avro" ödemesi bu durumu değiştirmeyeceyek. Ödemeler bir "işveren-çalışan" kapsamına alınacak. Böylece bu cankırımı için Hollanda sorumluluk almayacak. Kendi meclisinde Ermeni savlarını hemen acaleyle "Soykırım" olarak niteleyen karar çıkartan Hollanda, şimdiye dek parçası olduğu Bosna Soykırımı konusunda en ufak bir adım atmadı...

İşin belki de en acı olanı, uluslararası kurumların da resmi olarak Bosna Soykırımı'nı tanımamaları, yalnızca Srebrenitsa'yı "örgütlü bir cankırımı olduğundan" soykırım olarak nitelendirmeleri. Bosna'da olanları genel olarak "Bosna Soykırımı" olarak nitelendirmiyorlar. Ayrıca Srebrenitsa'da bile Sırpların sorumluluğu olmadığı yargısıa vardılar... Bir Batı klasiği...  

    • Güner Sevinç

      By Güner Sevinç

      Utanc verici bir durum. Hollanda bu konuda sorumlulugunu almali ve Bosna sorkirimini tanimali. Ama bu konuda biz Hollandali turkler olarak ne yapiyoruz? Desteklememiz gerek.

    Latest comments

    No comments

    Hollandalı Türkler

    Hollandalı Türkler

    Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.