Sağlık Sigortasında Büyük Değişiklikler Geliyor! Okuyun!

image

 

Sağlık Sigortasında Büyük Değişiklikler Geliyor! Okuyun!

CCD-PvdA ortaklığı sağlık sigortasında büyük değişiklikler yapıyor. Değişiklikler 1 Ocak 2015'den başlayarak uygulanacak!

İşte Değişikliklerin Özeti:

1- Sigorta kuruluşları artık yalnızca anlaşmalı sağlık kuruluşlarına giderseniz, parasını ödeyecekler. Örnek: Eğer Sizin sigorta kuruluşunuzun Amsterdam'da Vrije Universiteit'in hastanesi ile anlaşması yoksa, ve siz yine de o hastaneye giderseniz, sigortadan hiç para alamayacaksınız!

Bu şimdi nasıl? : Şimdi 2 çeşit sigorta var: Restitutiepolis (istediğin hastaneye, kliniğe gidebilirsin). Naturapolis: (Yalnız sigorta kuruluşunun anlaştığı yerlere gittiğinde %100'ü ödeniyor. Yoksa %80 ödeniyor). 

Yeni kurala göre bütün sigortalar Naturapolis olacak. Ama önemli bir değişiklikle: Sigorta kuruluşunun anlaşmalı olmadığı hastaneye giderseniz artık giderlerin %80' ödenmeyecek! Hiç bir şey ödenmeyecek!

Neden? : VVD+PvdA yönetimine göre, bu sağlık kuruluşları (hastaneler) arasındaki yarışı arttıracak. Bazı sağlık kuruluşlarının bazı alanlarda uzman olmaları sağlanacak. Böylece "ederlerin düşmesi" umuluyor...

Karşı Görüş: SP (Sosyalist parti) İyi hastanelerin daha çok para isteyeceğini. Bu hastanelerle yalnızca pahalı sigortaların anlaşma yapabileceğini, böylece iyi hastanelere yalnızca varsılların (parası olanların) gidebileceğini, yoksulların kötü yerlere gitmek zorunda kalacaklarını öne sürüyor...

2- Sigorta kuruluşları arasında risk paylaşımı ortadan kalkacak. Bu ilk başta alıcı olarak, doğrudan sizi ilgilendirmiyor. Ama dolaylı olarak kesinlikle etkileyecek.

Bu ne demek? Şimdiye dek sigorta kuruluşları büyük riskleri aralarında paylaşıyorlardı. Örneğin çok pahalı olan kanser iyileştirmesi vb gibi. Bir sigorta kuruluşunun alıcısı kanser olduğunda, öteki sigorta kuruluşları, o kuruluşun giderlerine bir ölçüde ortak oluyordu. Artık bu ortadan kalkıyor! Her sigorta kuruluşu doğrudan kendi alıcılarının (hastalarının) giderlerinden sorumlu.

Karşı görüş: Sigorta kuruluşlarının tek tek gider riskleri artacağı için, bunu alıcılara yansıtacaklar. Sigorta pirimleri artacak!

Öteki başka değişiklikler de var ancak onlar daha ayrıntılı ve daha çok sigorta kuruluşları ile sağlık kuruluşlarını ilgilendiren konular.

ŞİMDİ NE OLACAK?

İşin özünde bunlar hep VVD'nin getirdiği değişiklikler. "İşçi Partisi" PvdA da,  ülke yönetiminde yeralabilmek için ortaklık pazarlıkları sırasında bunları onamıştı. Ancak VVD ile PvdA tek başlarına bu değişiklikleri yapamıyorlar.Bunun için VVD hemen D66, CristenUnie ile SGP'ye yanaştı. Bu partiler değişiklik istiyorlar ancak bunun biraz yumuşak olmasını istiyorlar (daha doğrusu seçmene karşı öyle gözükmek istiyorlar). Bunlardan en sert koşullar CristenUnie'den geldi. İki koşul öne sürdü CU: 1- Ev doktoru giderleri hep ödenecek. 2- Her sigorta kuruluşu, her bölgede "yeterli seçenek" sağlayacak sayıda hastane ile anlaşma yapacak.

En sert SP

Daha çok toplumun duymak istediği şeyleri söyleyerek oy alma peşinde olan SP bu değişiklikleri "çok tehlikeli bir gelişme" olarak değerlendiriyor. Ancak ortada bir durum var, o da, devletin kasaları boşalıyor. SP'nin haklı olduğu konu, kasaları doldurmak için nedense varsılların değil de, hep yoksulların parası kullanılıyor! 

    • Erkız Sunay

      By Erkız Sunay

      PvdA SATTI bizi gene!

      • Ata Bayraktar

        By Ata Bayraktar

        PvdA VVD ile ortaklık pazarlıklarında yanlışlık yaptı. Şöyle:

        PvdA'nın pazarlıklarda bir karşı önerisi vardı: Sigorta pirimleri herkesin gelirine göre alınacaktı. Örneğin atıyorum: Eğer sen ayda 10 bin avro kazanıyorsan, hastalık sigortasına ayda 400 avro ödeyecektin. Ama ayda 2200 kazanan birisi 70 avro ödeyecekti. Bu çok devrimci, iyi bir öneriydi.

        Ama ne oldu? PvdA bu öneriyi ortaya atmış ama çok ince tasarlamamış. Hemen bu tasarının karşıtları çok aşırı uçtan örneklerle saldırdılar. PvdA da iyi hazırlanmadığı için korktu, öneriden geri döndü. Böylece VVD'nin önerisi, hiç bir firen, önlem olmadan tek başına kaldı... 

        Bu tümüyle PvdA'nın bir pazarlık yanlışı...

        • Serhat Koşar

          By Serhat Koşar

          Bakiyorum da, iktidar partileri boyle sigorta gibi bir konuyu bile yasalastırmak icin UZLASI pesindeler.

          Bir de Turkiye'ye bakiyorum, AKP ve Tayyip, secimle gelen DIKTATORler. Secimi hile ile sunla bunla kazanip arkasindan hic milletin gerisie danismadan kafalarina gore ulkeyi soyup sogana ceviriyorlar namussuzlar.

          Bak adamlar sigorta icin bile muhalefete danisiyor. Bizim hIrsIzlar PKK ile anlasip onlara ozerlik gibi sozler verip ulkeyi bolerken bile kimseye danismiyorlar namussuzlar...

          • DB

            Zenginler hep kazaniyor. Hollanda'da bile. Gerci Türkiye gibi kotu degil...

            • turgay kulaç

              By turgay kulaç

              O denli olumsuz olmamak gerek. SP'nin benim gözümde hiç değeri yok çünkü populistlik yapıp oy peşinde koşuyorlar (TC düşmanlığı yapmadıkları zamanlarda).

              Şunu unutmayın:

              30 YILDAN BU YANA SİGORTA PİRİMLERİ İLK KEZ GEÇEN YIL BİRAZ DÜŞTÜ!

              Eğer bir sektörde rekabet varsa, devlet o rekabetin sağlıklı koşullarda olmasını güvence altına alıyorsa korkacak birşey yok.

              Unutmayın, 1980'li, 1990'li yıllarda eczane sahiplerinin kazandıkları para (eczanenin toplam geliri değil, ellerine geçen yıllık vergilendirilmemiş kişişel gelir) 400 bin avroyu buluyordu. Adamlar yatlar evler alıyorlardı. Son 10 yıldır bu durum yavaş yavaş değişti. Adamların gelirleri 100 bin ile 200 bin arasına indi. Neden? Çünkü artık eczaneler tekel ilaç kuruluşlarının ilaçlarını tatlı karlarla satamıyorlar. Sigorta kuruluşları, devlet gidiyor Hindistan'da o ilacın tıpkısını çok ucuza üreten ilaç üreticileri ile anlaşıyor. Eczaneler de onları satıyorlar. Eh ucuz ilacın eczacıya getirisi de o denli tatlı olmuyor.

              Her değişikliği kötü olarak almayın. Kişioğlu doğal olarak değişiklikten korkar. SP gibi partiler de bunu kullanıyorlar.

            Latest comments

            No comments

            Hollandalı Türkler

            Hollandalı Türkler

            Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.