Eski Genel Kurmay Başkanı van Uhm:Suriye'ye savaşa giden gençlere saygılıyım. Ülküleri için gidiyorlar.

image

 

Eski Hollanda Genel Kurmay Başkanı van Uhm:Suriye'ye savaşa giden gençlere saygılıyım. İdealleri için gidiyorlar.

Eski Hollanda Genel Kurmay Başkanı Peter van Uhm'dan çarpıcı bir açıklama geldi. van Uhm, Suriye'ye savaşmak için giden gençlere saygı duyduğunu söyledi.

"Daha iyi bir yeryüzü" ülküsü için

Suriye'ye giden ve "cihatçı" olarak bilinen gençlerin o ya da bu yöntemle "daha iyi bir yeryüzü" ülküsü için canlarını tehlikeye atttıklarını söyleyen generalin sözleri yankı yarattı.

Radyo belgeseli "Verloren zonen - een eeuw ten oorlog" (Yitik oğullar - bir savaş yüzyılı) proğramına konuşan eski genel kurmay başkanının sözleri iki açıdan çok çarpıcı.

Hollanda'da bir ilk

Birincisi, Hollanda'da genel söyleme göre, "cihatçı" olarak adlandırılan bu gençler, Suriye'ye savaşmaya giderek suç işliyorlar. Hollanda aslında gençlerin Suriye'ye gidip savaşmalarından çok, orada kökten dinci düşüncelere kapılmalarından korkuyor. Hollanda'nın en büyük korkusu, bu gençlerin döndüklerinde Hollanda'da terörist eylemlerde bulunmaları. Bu yüzden, Suriye'ye gidenler terörist olarak görülüyor.

Bu açıdan, van Uhm'un söyledikleri Hollanda'da bir ilk oluşturuyor.

Oğlu "Müslüman bombası" ile ölen general

İkincisi, van Uhm'un kendi oğlu Üsteğmen Dennis van Uhm, Nisan 2008'de Afganistan'da yol yanına yerleştirilen bir bombanın patlaması ile ölmüştü.

Afganistan'da batı'nın desteklediği yönetime karşı savaşan İslamcı güçlerin yerleştirdiği bu gibi bombalar Hollanda basınında sık sık "Müslüman bombası" olarak adlandırılıyor. Dolayısı ile, bu açıklamanın, oğlu böyle ölen bir babadan gelmesi de ikinci çarpıcı yön.

 

Başbakan Erdoğan'ın oğlunun "çürük raporu" ile karşılaştırılmıştı.

imageimage

Babası Peter van Uhm'un Hollanda ordusunun başında olduğu dönemde oğlunun çarpışmada ölmesi Türkiye'de de ilgi çekmişti. Türk başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlunun askere gitmemek için "çürük raporu" alması bu olayla karşılaştırılmıştı. "Askerlik yan gelip yatma yeri değildir" diyen Erdoğan'ın oğlu Ahmet Burak Erdoğan'ın askerlikten tartışmalı çürük raporu ile kaçması günün konusu olmuştu. Ahmet Burak Erdoğan ayrıca 1998'de yolda yürüyen Sevim Tanürek'e arabası ile çarparak öldürmüş, ancak sonra cezası paraya çevrilmişti.

Peter van Uhm ne dedi?

Radyo belgeseli yapımcıları eski generali savaşlarda ölen askerlerin yattığı 'Vlaamse Westhoek' mezarlığına götürdüler. Orada şu soruya yanıt arandı: Bu gençlerle övünç mü duymalıyız, yoksa, onların harcanan yaşamlar için üzülmeli miyiz?

van Uhm'un yanıtı "Eğer yalnızca ülküleri için savaşmaya gitmişlerse, övünç duymalıyız" oldu. Suriye örneğini veren general, Suriye'ye ülküleri için gidenlerin de bunlar arasında olduğunu söyledi. Ancak gidenler arasında yalnızca macera için, ya da aile baskısından kurtulmak için gidenler olduğunu, bunları bu övüncün dışında tuttuğunu da söyledi.

Proğram sunucuları "Oğlunla, Suriye'de savaşa gidenleri karşılaştırmak sizin için zor olmuyor mu" diye sorduklarında, van Uhm'un yanıtı "içlerindeki güdüleri (daha iyi bir yeryüzü için) benzetiyorum ancak gittikleri ortamı benzetmiyorum" oldu.

van Uhm, Suriye'ye giden gençler için toplumda çok kolay yargılara varıldığını söyledi. Bu gençlerin doğru yoldan ayrılmamaları için çevresinin ve toplumun yeterince çaba gösterip göstermediğinin yeterince sorgulanmadığını da ekledi. Bu kişilere yardım edebilmek için onları önce anlamak gerektiğinin altını çizdi. Bu sorularla yalnız bu kişilerin anababalarının değil, Hollanda müslüman toplumunun da boğuştuğunu söyledi.

Bu sözler Hollandalı "Cihatçılar"ın sayısını arttıracak mı?

Eski generalin bu çarpıcı sözlerinin Hollanda'dan Suriye'ye savaşmak için gidenleri yüreklendirmesinden ve bu sayının artmasından korkuluyor.

Geçen haftalarda, Hollanda haberalma örgütü AIVD, iki Hollandalının Suriye'de "intihar saldırısında" öldüğünü açıklamıştı. Haberlama örgütüne göre, Suriye'de kökten dince düşüncelerle beslenen ve askeri eğitimden geçen gençler, Hollanda'ya döndüklerinde büyük güvenlik sorunları yaratacaklar.

    • Sezen Erenler

      By Sezen Erenler

      Oglunu yitirmis bir babanin sorumsuz sözleri. acaba bu sözler yüzünden kac genc daha Suriye'ye gidecek ve ölecek.

      • Ata Bayraktar

        By Ata Bayraktar

         işte ben ilkeli adam diye buna derim. düşünün ki adamın gencecik oğlunu islam devleti için savaşanlar öldürmüşler ve buna karşın adam bu konuda bu kadar ilkeli yansız bakabiliyor olaya.

        • Ege Kendir

          By Ege Kendir

          Suriye'ye gidenler pis bir oyunu parçası. Onlar Suriye'yi İsrail'e karşı zayıflatmayı amaçlayan bir oyuna geliyorlar. O oyunun maşaları da Tayyip ve öteki Amerika hizmetçisi tayfa. İsraile karşı atıp tutarlar ama yaptıkları (Kahramanmaraş'ta İsrail'i İran'ın füzelerinden korumak için yaptıkları radar gibi) nedense hep İsrail'in yararınadır.

          Düşünün, Suriye'deki iç savaşta kimin kanı döküldü? Suriyeli müslümanların. Sonuç ne? Suriye zayıfladı. İsrail'in en büyük, en güçlü düşmanı kim? Suriye.

          Aferin tayyip! Yine amerikan köpekliğini çok iyi yapıyorsun!

          • Cengiz Öztürkler

            By Cengiz Öztürkler

            Ulan bu olayin basbakanimizla ne ilgisi var? Hemen kuduz gibi saldiriyorsunuz. it ürür kervan yürür adiler. siz ne derseniz deyin Türkiye ilerleyecek.

            • Ege Kendir

              By Ege Kendir

              @cengiz Ulan deme terbiyesizleşme. Sen bu vidyoyu izledin mi? Bak milletin parasını nasıl çalmişlar namussuz hainler:

              http://www.avroturk.com/videolist/watch/22773/ses-bandi-basbakan-erdogan-oglunu-arayip-%E2%80%9Cparalari-sakla%E2%80%9D-diyor

              • Aycan Karaman

                By Aycan Karaman

                Bir kere kavga etmeden Turklerin tartistigini gorsem, disimi kiracam be.

              Latest comments

              No comments

              Hollandalı Türkler

              Hollandalı Türkler

              Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.