Groningen Belediye Başkanı İşsiz. Nedeni İstanbul Belediye Başkanı mı?

image
 

 

Yurttaş Peter Rehrwinkel 6 aydır işsiz. Bu İşçi Partili (PvdA) politikacı 2013'ün Ekim ayına dek Groningen'in belediye başkanı idi. 4 Yıldır da, 180 bin kişisayısı ile kuzey Hollanda'nın bu en büyük kentini yönetiyordu. Groningen öğrenci kenti olarak biliniyor. Yalnızca iki üniversitesinde okuyan öğrenci sayısı 50 bin!

Ancak Rehrwinkel 6 aydır işsiz.

İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş yüzünden mi işsiz kaldı?

Hollandalı belediye başkanı 2013'ün Ekim akında belediye meclisini toplayarak, belediye başkanlığından ayrılacağını duyurdu. Ayrılma nedeni olarak da "Uluslararası konumda bir iş" önerisi aldığını açıklamıştı. Kısa sürede, bu "uluslararası konum"un, BKYY'de "Özel Temsilcilik" olduğu ortaya çıktı. BKYY (Birleşmiş Kentler ile Yerel Yönetimler) İspanya'nın Barselona kentinde kurulu uluslararası bir örgüt. Belediyeler üye oluyor.

Peter Rehwinkel Groningen'a gelmeden önce Hollanda'da çeşitli politik konumlarda bulunmuş bir kişi. Hukuk okuduktan sonra, Eğitim Bakanı'nın özel sekreterliği, Tweede Kamer (meclis) üyeliği, Naarden belediye başkanlığı ve son olarak da Groningen Belediye başkanlığı.

"Uluslararası görev zamanı geldi"

Peter Rehwinkel Groningen belediye başkanı iken, "Tamam artık uluslararası bir görev zamanı geldi" diye düşünmüş olmalı. Groningen belediye başkanlığından ayrıldı. Ama 6 aydır işsiz. 6 Aydır Barselona'daki BKYY Genel sekreterliğinden yanıt bekliyor. Bir de İstanbul'dan!

Evet İstanbul'dan!

Peter Rehwinkel İstanbul Belediye başkanı Yüzünden mi işinden ayrıldı?image

Peter Rehwinkel'ın bir kulağı da İstanbul'da. Çünkü BKYY'nin anabirimi Barselona'da ama şimdiki genel başkanı da İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş.

Hollanda Belediyeler Birliği'nde (VNG) etkin görevler alan Peter Rehwinkel, bunun aracılığı ile BKYY'nin etkinliklerine de katılırmış. İşte BKYY etkinlikleri çerçevesinde Türkiye-Suriye sınırındaki Suriyeli göçmen kamplarını görmeye gitmiş. Orada İstanbul Belediye başkanı ile tanışmış. Hollanda'ya döndüğünde "Uluslararası Afet Savaşımı" konusunda bir yazanak hazırlayıp BKYY'ye göndermiş. BKYY bu yazanağı beğenmiş ve kendisine bir öneride bulunmuş: "BKYY'nin bu konuda pek deneyimi yok. Acaba Rehwinkel BKYY içinde bu konuda kurulacak bir kuruma yardımcı olabilir mi?". Ayrıca Rehwinkel'a "Yerel yönetimlerde afet yönetimi" alanında "Özel Temsilci" olabileceği önerilmiş.

Bu öneriyi duyan Rehwinkel "Bu Groningen belediye başkanlığı'ndan daha ilginç bir iş. İşte benim geleceğim" diyerek Groningen belediye başkanlığından ayrılmış. Normalde Hollanda'da belediye başkanları işten ayrıldıktan sonra (kendileri ayrılsalar bile) bile "bekleme parası" adı altında aylık alırlar. Geçişleri kolaylaştırmak için. Ancak Rehwinkel BKYY'ye gideceğini bildirdiği için bu Groningen'de rahatsızlık yaratmış. Onun üzerine de o da "3 ay almayacağım" demiş. Groningen'deki evini 1 milyon avroya satışa çıkarmış. Bavulunu hazırlamış.

Ancak Hala Bekliyor

Ancak bu arada BKYY önerilen konumun "Gönüllü bir iş" olduğunu ve aylık ödenmediğini duyurmuş. Ancak bu da Rehwinkel'ı durdurmamış. "İlk önce böyle başlar sonra bir biçimde ödenir" diye düşünmüş. Anck bu arada Barselona'dan kötü haber gelmiş: Önerilen konum bir "Yürütme Kurulu" konumu. BKYY kurallarına göre bir kişinin Yürütme Kurulu'nda görev yapabilmesi için belediye başkanı olması gerekiyormuş. Rehwinkel da belediye başkanlığından ayrıldığı için artık bu göreve gelemezmiş! Rehwinkel İstanbul Belediye Başkanı'nı aramış. Kadir Topbaş da "yok gerekmiyor, belediye başkanı olmadan da o görevi yapabilirsin" gibi birşeyler söylemiş. Barselona ile İstanbul topu birbirlerine atıp duruyorlar.

Ancak sonuç: Peter Rehwinkel işsiz. Amsterdam'da bir ev kiramış Barselona'ya girmeyi bekliyor.

İstanbul Belediye Başkanı mı suçlu?

Görünüşe göre suç Peter Rehwinkel'ın kendisinde. BKYY'den kesin bir yanıt almadan kendi kendine gelin güvey olmuş. Bu konuda İstanbul belediye başkanını suçlamak haksızlık olur. Rehwinkel'ın işinden ayrılmakta hızlı olmasının nedeni biraz da Groningen'de daralmış olması gibi. Söylediğine göre devletin değerlendirmelerinde iyi değerlendirmeler almasına karşın, sosyal ortamda (twitter, facebook) kendisine çok yüklenmişler. Özellikle Haren'daki "facebookrellen" (doğum günü partisine facebook'tan binlerce kişinin yanlışlıkla çağrılması) ile az kalsın Gronningen'ın su baskınına uğraması gibi. Bu da kendisine haksızlık yapıldığı yönde bir kanı uyandırmış Rehwinkel'da. Groningen'den kurtulmak istemiş.

İlk başta Rehwinkel'a bu konumu kim önerdi? Kadir Topbaş mı, yoksa BKYY'nin bürokrasisi mi? Kadir Topbaş önermiş olsa bile, adam İstanbul gibi bir kenti yönetirken, BKYY'deki ipler orada çalışan bürokratların elinde. Sonuç olarak, Kadir Topbaş "belediye başkanı olmasa da göreve getirin" diyemez.

Peter Rehwinkel Amsterdam'da Barselona ve İstanbul'dan haber bekliyor. Ancak bu arada da pek boş durmuyor gibi. Vikipedi'deki Peter Rehrwinkel kimlik bilgilerinin Hollandaca'nın yanısıra Katalanca da olması bir rastlantı mı? Katalanca, Barselona'nın bağlı olduğu Katalunya bölgesinin dili. Katalanca kimliği kim yarattı? İspanya'da eski Groningen belediye başkanını kim tanır?

 

    • Sezen Erenler

      By Sezen Erenler

      Ay çok hoşuma gitti. Demek politikacılar da böyle sıradan yanlışlar yapabiliyorlar!

      • turgay kulaç

        By turgay kulaç

        Yazik olmus. O ya da bu bicimda bence adam oyuna gelmis. Yazik olmus. iyi bir belediye baskaniydi.

        • Erkız Sunay

          By Erkız Sunay

          Kisi önce elindekinin degerini bilmeli gözünü baska yerlere dikmeden önce. Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmus.

          • Zapper

            By Zapper

            Bence bu işte bir "Doğu kurnazlığı" var. İstanbul'dan birileri bişey mi yaptı acep?

          Latest comments

          No comments

          Hollandalı Türkler

          Hollandalı Türkler

          Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.