Hollanda'da her yıl 600 bin bisiklet çalınıyor! Polisin "Tuzak Bisikleti" bile çalınıyor!

 image

Ekonomiye 600 milyon avro zarar!

Hollanda'da her yıl ortalama 600 bin bisiklet çalınıyor. Ortalama 1000 avro fiyatla hesaplandığında bunun ekonomiye zararı 600 milyon avro! Sektör örgütü RAI polisin bu konu ile daha çok ilgilenmesini istedi. image

RAI'nin sözcüsü Quirijn Teunissen yaptığı açıklamada "bu kabul edilemez bir durum" dedi. Ayrıca hırsızlığı azaltmak için ANWB, Bisiklet kullanıcıları derneği (Fİetsersbond), polis, sigortacılar ile İçişleri Bakanlığı'nın işbirliği yapmasını istedi.

Bisiklet hırsızlıklarını azaltmak için RAI 3 alana önem verilmesini istiyor:

  • Önlem (daha çok sayıda bisiklet barınakları, daha sağlam kilitler)
  • Bisiklet kimliği ("framenummer" gibi bisikletin gövdesine yazılacak kimlik sayısı)
  • Çalınan bisikletleri daha iyi izleme

Artık Bisiklet Çeteleri var!

Eskiden bisikletleri genelde uyuşturucu bağımlısı kişiler birkaç kuruş için çalarlardı. Ancak artık durum değişti. Minibüslerle kenti dolaşıp beğendikleri bisikletleri toplayan örgütlü çeteler bu işi yapıyor artık! Bazen bu çetelerin "ısmarlama" ile bisiklet çaldığı söyleniyor.  Polis birşey yapmadığı için, bisikleti çalınanlar artık polise gidip bildirmiyorlar bile!

Tuzak Bisikletler!

Polis genelde bu konuda birşey yapmasa da, "Tuzak Bisiklet" yöntemi ile hırsızları yakalamaya çalışıyor. Bunlar özel "izleme sistemi" ile donatılmış bisikletler. Polis bunları bir yere bırakıyor. Sonra hırsızın birisi bunu çaldığı zaman, bisiklet polise yerini bildiriyor. Polis de, GPS ile yerini bulup hırsızı tutukluyor. En azından işin kuramı bu. Ama gerçekte her 3 "Tuzak Bisiklet" çalınmasının 2'sinde hırsızlar yakalanabildi!

 

    • Ata Bayraktar

      By Ata Bayraktar

      haha. Çok matrak! Polisin bisikleti. Yoksa çalınan 600000 bisiklet değil...

    Latest comments

    No comments

    Hollandalı Türkler

    Hollandalı Türkler

    Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.