Oturum Parası Geri Ödemesi için Elinizi Çabuk Tutun!

image

 

Oturum Parası Geri Ödemesi için Elinizi Çabuk Tutun!

Almanya'da oturum izni alan Türklerin, işlemler için ödedikleri bedeller bilindiği gibi düşürülmüştü. 6 Mayıs 2014 gününden başlayarak, artık Türk yurttaşlarından alınan bedeller AB yurttaşı bedellerine indirildi. Artık Türk yurttaşları da işlem için 8 avro, süresiz oturum kartı için de yalnızca 28,80 avro ödüyorlar. Bunun nedeni ise 1963'te İsmet İnönü hükümetinin Avrupa Birliği ile yaptığı bir antlaşma. Daha önce ödenen yüksek tutarlar başvuruda bulunanlara geri ödenecek. Ancak zaman sınırı olduğu için parasını sorunsuz geri almak isteyenlerin ellerini çabuk tutmaları gerekiyor!

1,5 Milyon Türk'ün Alman devletinden paralarını geri alma yetkisi var! Ancak zamanında başvurmaları gerekiyor.

 

Almanya Türklerden haksız yere yüksek para istiyordu. Ama İsmet İnönü oyunu bozdu!image

Almanya Yabancılar Birimi'nde Türk yurttaşlarından oturma izni işlem bedeli olarak 40 avro, uzatma bedeli olarak 30 avro, süresiz oturum kartı için ise 135 avro alınıyordu. Bu Avrupa Birliği üyesi ülkelerin yurttaşları için ise işlem bedeli 8 avro, süresiz oturum kartı için ise 28,80 avro idi. Bu indirimi ise 50 yıl önce dönemin başbakanı İsmet İnönü'ye borçluyuz. İnönü yönetimi 1963 yılında Avrupa Birliği (o zamanki "Ortak Pazar") ile yaptığı 'Ankara Anlaşması'da, Türk yurttaşlarına bu gibi konularda ayrımcılık yapılamayacağı maddesini koydurtmuş. 

 

AB Kapısındaki Türk hükümetleri korktu, yurttaşının hakkını aramadı... Yurttaş kendisi aradı...

Ancak son yıllarda Avrupa Birliği'ni korkutmaktan çekinen Türk hükümetleri Türk yurttaşlarının haklarını aramak için bu maddeyi kullanmadılar. Herşey Hollanda'da Ejder Köse adlı bir avukatın konuyu yargıya götürmesi ile başladı. Köse, Hollanda yargısında "Ankara anlaşmasına göre Türklere oturum bedellerinde ayrımcılık uygulanamayacağı" yargısını aldırttı. Ancak Hollanda yönetimi bunu uygulamadı, üst yargıya gitti. Hollandalı Türk avukat burada da davayı kazanınca, gerisi çorap söküğü gibi geldi.

Almanya'da da bir yurttaş "Oturum bedellerinde Türklere ayrımcılık yapılamaz" diyerek yargıya gitti. Leipzig'deki Federal Yönetim yargısı, Türklerin AB yurttaşlarından daha yüksel bedel ödemelerini ayrımcılık olarak değerlendirdi. Yargı kurulu, Türklerin süresiz oturum iznine ek olarak 'yerleşme yetkisine' (Niderlassungserlaubnis) alabilecekleri yargısına da vardı. Bu yasal olarak oturum yetkisinden daha sağlam bir yetki. Ayrıca Türk yurttaşları süresiz oturum izni ya da yerleşme yetkisinden birini seçmek zorunda kalmayacaklar.

Alman devleti bir genelge yayınlayarak, uygulamayı 6 Mayıs 2014 günü başlattı. Bu günden başlayarak, artık Türk yurttaşlarından alınan bedeller AB yurttaşı bedellerine indirildi. Artık Türk yurttaşları da işlem için 8 avro, süresiz oturum kartı için de yalnızca 28,80 avro ödüyorlar.

 

Önceden fazladan alınan paralar geri ödenecek! Ama isteyene!

Geçmişte oturum izni ve süresiz oturum kartı için Türklerden alınan aşırı bedel geri ödenecek. Ama yalnızca başvuru yapanlara! Ayrıca birçok bölge bu konuda geriye dönük olarak belli bir süre kısıtlaması getiriyor. Örneğin Bavyera'da bu süre geriye dönük olarak 1 yıl. Uzmanlar bu kısıtlamanın yasal olmadığını öne sürüyorlar. Ancak paralarını çok uğraşmadan geri almak isteyenlerin ellerini çabuk tutup Yabancılar Birimi'ne başvuruda bulunmaları gerekiyor!

Bu geri ödeme için "zaman sınırı"nın yasal bir dayanağı yok. Özellikle de Almany yargı kararının gününün daha eski olduğu gözönüne alınırsa. O yüzden sizin oturum izni başvurunuz daha önceki bir zaman içinse, yine de paranızı geri almak için başvurun.

 

Kimlere geri ödeme yok?

Ankara anlaşması çalışanları kapsıyor. Dolayısı ile emekliler, 1 yıldan az aynı işyerinde çalışmayan öğrenciler ile gezginler bu bedel indiriminin dışında kalıyorlar. Dolayısı ile onların paralarını geri alma yetkileri yok.

 

 

    • Kaya Erdem

      By Kaya Erdem

      Allah rahmet eylesin. Simdiki namussuz haramiler gibi yurdu satmamis. Tam bir vatansevermis ismet inönü.

      Onun Ankara anlasmasi ile 1963'te aldigi haklardan bazilarini 2013'te haramiler Egemen Bagis'in AB ile yaptigi anlasma ile geri verdiler. Allah'tan bulurlar insallar yetim hakki yiyen haramiler.

      • Ali Osman Semer

        By Ali Osman Semer

        Bizim bacanak hemen basvurdu. Birakmaz parasini bi yerde :-)

        • AtilayPoyraz

          By AtilayPoyraz

          Köln'de ne zamana dek ödeniyor bilgi var mi?

          • Serpil

            By Serpil

            Neden basvurmadan ödemiyorlar? Ad belli, adres belli, ödenen para belli...

            • Neşe Yurdaer

              By Neşe Yurdaer

              Ödermi hic alman. elinden gelse duyurmaz bu durumu.

              • Güzin Kara

                By Güzin Kara

                nasil basvuruluyo?

                • Yaşar

                  By Yaşar

                  Yabancılar dairesinde "geri ödeme formu" (Antrag auf Rückzahlung der Gebühr) doldurarak paranızı geri istemeniz gerekiyor. Başvuru bu.

                  Aman bir kopyasını almayı unutmayın. Ya da elinizde başvuruyu yaptığınızı gösterir belge olsun.

                  • Aytekin

                    By Aytekin

                    İlk işim Pazartesi bunu sormak olacak.

                  Latest comments

                  No comments

                  Almanya Türk

                  Almanya Türk

                  Almanya geneli için duyurular haberler vb