Hollanda Supermarketlerindeki marullarda E-koli bakterisi bulundu!

Hollanda Supermarketlerindeki marullarda E-koli bakterisi bulundu!

image

Hollanda Tüketici Derneği'nin (Consumentenbond) yayınladığı bir araştırmaya göre, supermarketlerde paketlenmiş satılan "yıkanmış" marullar her zaman temiz değil. Tüketici Derneği'nin denetlediği 100 marul torbasından 4 tanesinde tehlikeli E.koli bakterisi çıktı!

Hangi supermarketlerin ürünlerinde çıktı?

E.koli bakterisi Dirk, Plus, Ekoplaza ile Coop'un roka paketlerinde çıktı. En kötüsü olan Plus'un ürününde E.koli'nin yanısıra çok sayıda öteki türde bakteriler de bulundu. Bağırsaklarda yaşayan bu bakteri yalnızca dışkı ile bulaşabiliyor. Bu bakterilerin hayvanlardan, gübreden, sulama sularından ya da paketleme sırasında temiz olmayan ellerden geçmiş olduğu sanılıyor.

Öte yandan, Jumbo, C1000, AH, Aldi ile Lidl supermarketlerinde torbada satılan ürünler temiz bulundu.

Kapalı torbalarda satılan marullar genelde makinelerde paketleniyorlar. Ayrıca sararmasınlar diye torbaların içine özel gazlar konuluyor.

"Tümüyle temiz olamaz"

Ünlü Wageningen üniversitesi uzmanlarına göre, torbalardaki E.koli bakterilerinin sayısı düşük ve yasal sınırları aşmıyor. Ayrıca uzmanlar uzmanlar bakterilerin tümüyle temizlenemeyeceğini, marullar uygun ortamlarda saklandıktan sonra yenildiklerinde hastalığa yolaçmayacağını belirtiyorlar. Her durumda "Son kullanma günü"nden sonra yememek gerekiyor! 

Marulları yemeden önce neye bakacaksınız? Ne yapacaksınız?

  • Torbayı açtığınızda kötü kokuyorsa, bu bakterilerin çoğaldığının bir göstergesi.
  • Taze değilse (marulun rengi değişmişse, solmuşsa) ya da hasarlıysa (ezilme gibi), bu, bakterilerin çoğalmasına uygun ortam var demektir.
  • İyi yıkayın. Özellikle kırılmış ya da kestiğiniz yerleri daha iyi yıkayın. Çünkü bakteriler özellikle oralara yerleşirler.

 

Latest comments

No comments

Hollandalı Türkler

Hollandalı Türkler

Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.