"Multi Şenlik" savaşı: Bir Türk öyküsü: Başarılı olduk (wegens success), paylaşamadık, birbirimize girdik

image

 

"Multi Şenlik" savaşı: Bir Türk öyküsü: Başarılı olduk (wegens success), paylaşamadık,birbirimize girdik

Hollanda'da bir sürü Türk şenliği var. Ancak bunlardan birisi son yıllarda çok ilgi çekti. "Multifestijn". Hem sergileyicilerin hem de katılımcıların sayısı açısından son yılların en büyük Türk şenliği oldu. Aslında tam olarak Türk şenliği değil. "Çok kültürlü" bir şenlik ama gerçekte içerik olarak Türk şenliği. Daha çok din ile ilgili dernek ve kuruluşların çoğunlukta olduğu bir sergileyici yapısı var. Ancak öte yandan Hollanda'da Atatürkçülüğü ile tanınmış Rotterdam'lı Bülent Türker'in 'Çanakkale Sergisi'ne de yer veren bir şenlik.

Başarı gelince...

Multifestijn daha önce 7 kere düzenlendi. Her yıl 6-7-8-9 Haziran günlerinde Rotterdam'daki Ahoy sergi salonlarında yapılıyordu. Hollandalı Türk dernekler, ya da Türk tüketicilere mal satmak isteyen kuruluşlar sergileyici olarak katıldılar. Çok syıda katılımcı çekti şenlik.

Bütün Multifestijn'ların başarılı olduğu söylenemez. Örneğin 2012'deki 6. Multifestijn'a 100-120 bin kişi beklenirken, gelenlerin sayısı 20 bin kişi dolayında kaldı. Bu da sergide 2-5 bin avro arası para pererek sergilik kiralamış olan kuruluşları zor duurmda bıraktı. Sonuçta onlardan o paralar "100-120 bin kişi gelecek" varsayımı ile alınmıştı. Ayrıca değişik sergileyicilerden benzeri yerler için çok değişik paralar alındığı öne sürüldü.

Ancak yine de ortada genel olarak her yıl binlerce kişiyi çeken ve doğru yapıldığında gerçekten 100 bin kişi çekebilecek bir şenlik vardı.

Her yıl Rotterdam Ahoy'da yapılan şenlikte 2014'te durum biraz değişti. Çünkü bu kez 2014'te Ahoy'da ve yine 6-9 Haziran arasında serginin adı 'Multi Festival Europa' olarak açıklandı ve yapıldı. Ancak öte yandan 'Multifestijn' adlı şenliğin de 20-22 Haziran günleri arasında Amsterdam RAI sergi salonlarında yapılacağı duyuruldu....Kafalar karıştı!

imageBu nasıl oldu? Görünüşe göre, Multifestijn şenliği başarılı olunca, düzenleyenler anlaşamadılar. 'Multifestijn' şenliği adına Ayhan Sucu, Kasım Somutoğlu ile Dennis Winter bir açıklama yaparak 'Multi Festival' şenliğini düzenleyenleri suçladılar. Suçlama özet olarak "Her yıl Multifestijn şenliğinin yapıldığı yeri ve günleri kapatarak, orada başka şenlik düzenleyerek yanlış algı yaratıyorlar". Bir bakıma, Multifestijn'cılar, MultiFestival'cileri şenliklerini çalmakla suçluyorlar denebilir. Multifestijn'cıların açıklamasına göre, Aralık 2013'te Multifestijn şenliğini düzenlemek için Melek Atak adlı işkadını ile anlaşma yapılmış. Ancak daha sonra Atak anlaşmayı bozarak Ahoy'da o günlerde kendi şenliğini düzenlemeye karar vermiş. Multifestijn'cıların savı bu.

En azından yer ve gün gözönüne alındığında diyecek birşey yok. Multifestijn'cılar şenliği kendileri adına Melek Atak'ın düzenleyeceği algısıyla, gerekli bilgileri (iş ağı, vb) kendisine geçirdiklerini söylüyorlar. İşi daha da ileriye götürerek, Multi Festival'i "Multi fake" (çoklu çakma/benzetme) olarak adlandırıyorlar.

 

imageMultifestijn yönetimi yargıya gitti ama...

Daha sonra basın toplantısında Multifestijn'cılar, “Değişik oyunlarla esnafı ve halkı kandırmaya çalışanlara karşı, Ahoy’da yapılacağı söylenen festivalin iptali için mahkemeye gidiyoruz” açıklaması yaptılar. Yukarıda özetlenen suçlamalarını yinelediler. Sonuçta yargıya da gittiler. Daha doğrusu Multifestijn yargıya gitmeden, Multi Festival onları yargıya verdi! Melek Atak (Multi Festival), Mart ayında Mutifestijn'a karşı 'Atak kuruluşuna zarar verdiği' gerekçesiyle, Multifestijn Vakfı'na suç duyurusunda bulundu. Ayrıca 'Melek Atak’a iftira ve hakaret' ettikleri gerekçesiyle Ayhan Sucu ile Kasım Samutoğlu için bireysel suç duyurusunda bulundu. Multifestijn Vakfı ise, 10 Nisan 2014 gününde, Melek Atak’ın, ‘ad yetkisini kullanma ve bilgi sızdırma’ gerekçesiyle, Multifestival Europa’nın durdurulması için yargıya gitti. Ayrıca para istedi. Sonuçta hem Multi Festival hem de Multifestijn birbirlerine karşı dava açtı...

Yargı...

8 Mayıs 2014 Günü Rotterdam Ticaret Mahkemesi’nde duruşma yapıldı. Yargıç yargısını 16 Mayıs günü açıkladı. Özet olarak şunlar deniyor: Multifestijn 2013'deki düzenlemeden sonra Ahoy'a onbinlerce avro ödemesi gereken parayı ödememiş.  Multifestijn 2014 için Ağustos 2013'te başvurmuş ama Ahoy yönetimi salonlarını Multi Festival'e vermiş. "Kıstasları daha iyi yerine getirdiği için". Multifestijn ile Atak kuruluşu arasındaki anlaşmadan sözediliyor.  

Yargıç MultiFestival ile Multifestijn'ın birbirlerinden değişik şenlikler olduğu yargısına varmış. Dolayısı ile "şenlik çalma yok" diyor. Yargıca göre, Multifestijn daha çok yiyecek ağırlıklı, Multifestival ise eğlence ve müzik ağırlıklı şenlik. Ayrıca yargıç Hollanda'da benzeri başka şenlikler de olduğuna (örneğin Cultifest) vurgu yapmış, dolayısı ile "çalma yoktur" diyor. Bu kararın Türkçesini okumak için tıklayın.

Multi Multi Şenlikler

Sonuçta Multi-Festival şenliği 6-9 Haziran arasında, daha önce Multifestijn'ın düzenlendiği Rotterdam Ahoy'da düzenlendi. Multifestijn ise 20-22 Haziran'da Amsterdam RAI'de düzenleniyor. Bakalım gelecek yıl ne olacak?

Yargı kararı bir yana ortada açık bir durum var. Daha önce 7 yıldır yapılan şenliğin yerinde ve günlerinde yapılan başka bir şenliğin kafaları karştırmayacağını hiç kimse söyleyemez! Üstelik te, onun da adı "Multi" ile başlarsa. Hiç kuşkunuz olmasın, Rotterdam Ahoy'daki "Multi Festival " şenliğine gidenlerin önemli bir kesimi, her yıl orada düzenlenen Multifestijn'a gittiklerini sanarak gitmişlerdir.

Türk büyükelçi yan mı tutuyor?

Bu arada ilginç olan, Multifestijn yöneticilerinin basın toplantılarında Türk büyükelçi Sadık Arslan'ın kendilerini desteklediğini açıklaması oldu. Büyükelçi Sadık Arslan kısa bir süre önce Amsterdam'daki bir iş toplantısında yaptığı "Suriye'de Avrupa için tampon olduk" konuşması ile gündeme gelmişti.image

Multifestijn yöneticisi Ayhan Sucu'nun basında yayınlanan açıklamasına göre, 'T.C. Lahey Büyükelçisi Sayın Sadık Arslan'ın Multifestijn'ın Fahri elçisi'. Sucu "Malum Hollanda’ya göçün 50. yılı dolayısı ile yapılacak etkinliklerin bu festival ile başlaması uygun görüldü. Sayın Büyükelçimiz festivalin uluslararası bir festival olması nedeniyle Hollanda’da bulunan diğer ülke Büyükelçileri ve Türkiye ile olan iletişimimizde yardımcı olacaktır. Huzurlarınızda kendisine şahsım ve Festival Komitesi adına teşekkür ediyorum" dedi.

Eğer Multifestijn'cıların dediği gibi, Türk büyükelçi Multifestijn'ın gönüllü elçiliğini yapıyorsa, bu Türk büyükelçinin Hollanda Türk toplumu içindeki bir anlaşmada açık açık yan tuttuğu anlamına geliyor. Bütük Türk kuruluşlarına aynı uzaklıkta durması gereken büyükelçinin bu tutumunun kötülüğü bir yana, akıllara şu soru da geliyor. TC Büyükelçisi, ya da Türkiye, Multifestijn'a parasal yardım yapıyıor mu? Yurttaşlar haklı olarak bu tür sorular da soruyorlar. Her durumda, büyükelçinin bu tutumu doğruysa, Hollanda Türk toplumunu bir arada tutması gereken büyükelçinin toplumu böldüğü gibi bir durum ortaya çıkıyor. Kabul edilebilir bir durum değil.

 

    • Nazlı Akkoylu

      By Nazlı Akkoylu

      Ne var bunda? Biz boyleyiz. Bir tek senliklerde mi ilginizi cekiyor? Yeni seyler yapmak yerine birbirimize celme takariz.

      • Sezen Erenler

        By Sezen Erenler

        Büyükelçiyi protesto ediyorum. Birleştirici olsun. Eğer taraf tutuyorsa, yaptığı resmen yanlış.

        • Begüm Söğüt

          By Begüm Söğüt

          Ben Multifestijn'in bu yil gercekten yapilacagini sanmiyorum. 10 gun sonra baslayacak festivalin programi hala kesinlesmemis. "Nurhan Damcioglu gibi unlu sanatcilar gelecek" diyorlar. Bu tur aciklama festival gununden 6 ay once yapilir. 10 gun once degil.

          • Çiçek Eroğlu

            By Çiçek Eroğlu

            multifestival iyi gectimi kalabalikmiydi?

            • Ege Kendir

              By Ege Kendir

              Benim ülkemi Avrupa'ya "tampon" yapmakla övünen bir büyükelciden zaten bundan daha farkli bir tutum beklemezdim.  Lisede "Tampon Sadik" adinda bir arkadas vardi.

              • Cengiz Öztürkler

                By Cengiz Öztürkler

                Multi festival acik acik multifestijn'in senligini kapmis.

                • Şenay Göliçi

                  By Şenay Göliçi

                  Multifestijn baktim internette baisn toplantilarindan birini Meram lokantasinda yapmis. Oranin sahibi AKP'li. Simdi anladiniz mi buyukelci neden Multifestijn'ci? Rezillik!

                  • Cengiz Öztürkler

                    By Cengiz Öztürkler

                    ne ilgisi var. sacmalik.

                    • Sezen Erenler

                      By Sezen Erenler

                      Cengiz sen gerçekten hiç ilgisi olmadığına inanıyor musun? Yoksa AKP'li olduğun için büyükelçinin bu davranışını görmezden mi geliyorsun? Kimi kandırıyorsun Cengiz!

                    Latest comments

                    No comments

                    Hollandalı Türkler

                    Hollandalı Türkler

                    Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.