Hollanda Türkiye'ye "Suriye'ye gidecek" kişilerin listesini verdi. Ancak "Türkiye cihatçıları yakalamaya istekli değil".

AIVD (Hollanda haberalma örgütü)

 

Hollanda Haberalma örgütünün Zoetermeer'deki anabirimi. (görsel: S.J. de Waard)

 

Hollanda Türkiye'ye "Suriye'ye gidecek" kişilerin listesini verdi. Ancak "Türkiye cihatçıları yakalamaya istekli değil".

Hollanda'nın gizli haberalma örgütü AIVD, Hollanda'dan Suriye'ye savaşmak için gidecek yaklaşık 100 kişinin adını Türkiye'ye bildirdi. Hollandalı yetkililere göre Suriye'de rejime karşı savaşmaya gidenlerin çoğu Türkiye üzerinde Suriye'ye giriyorlar.

Ancak Hollanda'nın önemli gazetelerinden 'Volkskrant'a konuşan terör uzmanı Edwin Bakker "Türkiye'nin bu kişileri yakalamak için pek istekli olmadığını" söyledi.

Türk yetkililer "Ülkeye sokmayacağiz" dediler...

Hollanda'nın Türkiye'ye verdiği listede Hollandalı Türklerin yanısıra, Türk kökenli olmayanların da olduğu bildiriliyor. Hollanda'nın listesini alan Türk yetkililer, bu adları ellerindeki "Giriş yasağı listesine" ekleyeceklerini bildirdiler.

Böylece bu kişiler eğer çoktan Türkiye'ye girmemişlerse, bundan sonra da giremeyecekler.  Türk yetkililer ellerindeki "Giriş yasağı listesi"nde binlerce kişinin olduğunu söylediler.

Suriye'ye savaşmaya gidenler Türkiye üzerinden gidiyorlar

Hollanda'dan Suriye'ye savaşmak için giden 150 kişinin olduğu söyleniyor. Suriye'ye savaşmak için giden yabancıların sayısı ise yaklaşık 11 bin olarak biliniyor. Bu kişiler "cihatçı" olarak adlandırılıyorlar. Aşağıda görülen kişinin adı "Khalid" ve Suriye'ye Hollanda'nın Almere kentinden gitmiş.

Hollandalı "cihatçı" Khalid

Bu cihatçılar El-Kaide ile ilişkisi bulunan, Türkiye'nin de desteklediği El-Nüsra örgütü için savaşmaya gidiyorlar. Ayrıca bu kişilerin bir kesimi daha da köktenci olan İŞİD'e katılıyorlar. Hem El-Nüsra, hem de İŞİD yakaladıkları Suriye ile Irak askerlerini, Sunni olmayanları, hatta çocukları bile  acımasızca öldürmekle tanınıyorlar. İŞİD son günlerde Irak'ta Musul'u ele geçirip Türk konsolosluğunda çalışanları rehin almasıyla gündeme gelmişti.

https://www.youtube.com/watch?v=9Q6ye_YBxKE

Avrupa Suriye'ye gidenlerin dönmesinden korkuyorVoice of America News: Scott Bob report from Azaz, Syria.

Avrupa başından beri Suriye'deki rejime karşı savaşanları Türkiye gibi açık açık ya da o oranda olmasa da, destekledi. Önceleri Suriye'ye gidenlere pek karşı çıkmadı. Ancak bu kişiler geri dönmeye başlayınca Avrupa'da korku başladı. Suriye'de savaş eğitimi alan kişilerin döndüklerinde Suriye'deki terörü Avrupa'ya getirmelerinden korkuldu.

Geçen haftalarda da korkulan oldu. Suriye'den gönen bir cihatçı, Brüksel'de Musevi Müzesi'ne giderek 3 kişinin ölümüne yol açtı. Bu olaydan sonra, tüm Avrupa ülkelerinin yanısıra, Hollanda da önlem almaya başladı. Türkiye'ye verilen ad listesi, bu önlemlerin bir parçası.

Suriye'deki karışıklık, Türkiye'ye de sıçramış ve 11 Mayıs 2013 günü Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki patlamada 52 kişi ölmüştü. Ayrıca 146 kişi de yaralanmıştı. Bu Türkiye Cumhuriyeti'nin geçmişindeki en kanlı terör saldırısıydı. Hatay ilinde çok sayıda sunni olmayan alevi yurttaş yaşıyor. Hatay'daki saldırı 2 patlayıcı yüklü kamyonla yapılmıştı. İlginç bir biçinde Hatay'daki güvenlik kameralarının o saatlerde kapalı olduğu ortaya çıkmış, ancak üstü kapatılmıştı. Türkiye'de kentler "MOBESE" adı verilen güvenlik kameraları ile izleniyor...

https://www.youtube.com/watch?v=NUpNEIHJAbE

Ancak Brüksel'de 3 kişi öldürüldükten sonra, Avrupa ve Amerika'nın Türkiye'ye baskıyı arttırdığı bildiriliyor. Türkiye'nin aşırı dincilere karşı daha çok önlem alması isteniyor.

"Türkiye cihatçıları durdurmak için istekli değil, tam tersi"

Hollanda'nın Leiden Üniversitesi öğretim görevlisi ve terör uzmanı Edwin Bakker'a göre, Türkiye cihatçıları durdurmak için istekli değil. Uzmana göre, Türkiye gerçekten istekli olsaydı, Suriye sınırını "Kapalı Alan" olarak duyururdu. Bu bölgeye girenlerin ne amaçla girdiklerini öğrenir, işi olmayanları bölgeye sokmazdı.

"Türkiye cihatçıları destekliyor

Uzman Bakker'a göre, cihatçı topluluklar Türkiye'yi yalnızca cihatçıların geçişi için kullanmıyorlar. Ayrıca silah ve savaş gereçleri için de kaynak olarak kullanıyorlar. "Türkiye son yıllarda cihatçıları Suriye'deki Esat rejimine karşı destekledi. AKP içindeki tutucular Suriye'de savaşan aşırı dincilere karşı sempati besliyorlar. O yüzden Türkiye'de cihatçıları yakalama isteği yok."

Volksrant gazetesinin yazdığına göre, Türkiye cihatçıları desteklemediğini öne sürüyor. Ancak muhalefet kartisi CHP'nin meclise sunduğu belge, Türk haberalma örgütü MİT'in El Nüsra'yı desteklediğini gösteriyor. Belgeye göre Suriye'li cihatçılar Türkiye'deyken, Türk Diyanet İşleri Başkanlığı'nın konukevlerinde kaldılar.

Daha önce de, değişik günlerde Türkiye'den Suriye'deki cihatçılara silah taşıyan TIR'lar aranmak istenmişti. Ancak aramak isteyen polis, savcı ve askerler görevden alındı. Aramalar yapılamadı.

https://www.youtube.com/watch?v=5tEiHguvUrE

 

Not: Suriye'de yıkıntı görseli: VOA News: Scott Bob

Latest comments

No comments

Hollandalı Türkler

Hollandalı Türkler

Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.