Türk öğrenciler haklarını aradı, oturum izni parasını düşürttü!

 image

Türk yurttaşları haklarını aradıkça Avrupa Birliği'nin Türklere vize ve oturum/çalışma izinlerinde koyduğu engeller bir bir düşüyor. Daha önce Avruba Birliği (AB) yargısı, "hizmet vermek ve mal satmak için" AB'ye gelecek Türklere AB ülkelerinin vize uygulayamayacakları yargısına varmıştı. Yargının nedeni 1962 yılında İnönü hükümetinin AB ile yaptığı anlaşmaydı.

Şimdi de 2 Türk öğrenci, Hollanda'nın istediği 600 avro oturum bedelini yüksek buldu. Öğrenciler bu tutarın Avrupa Birliği kurallarına aykırı olduğunu öne sürerek yargıya gittiler ve oturum bedelini 300 avroya düşürmeyi başardılar. Ancak öğrenciler şimdi de bedeli 60 avroya düşürmek için çabalıyorlar!

Öğrenci Değişimi ile gelmişler

Erasmus değişimi ile Hollanda'ya okumaya gelen TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğrencileri Oğuz Veli Atasoy ile Ulaş Can Atılgan'dan Hollanda adam başına 600 avro oturum izni bedeli istedi. Hollanda AB ülkeleri öğrencilerinden 53 avro oturum bedeli alıyor. Bunun üzerine Türk öğrenciler yargıya gittiler. Yargı bedeli 53 avroya düşürmedi ancak 600'den 300 avroya düşürdü. Ancak öğrenciler bunu yeterli bulmadılar ve 53 avroya düşürmek için yargı savaşımlarını düşürüyorlar.

Öğrenciler teşekkür ettiler

imageÖğrencilere bu savaşımda T.C. Den Haag Büyükelçiliği çalışma danışmanı imageMehmet Sevim ile Hollandalı Türk avukat Fadime Kılıç yardımcı oldu. Çalışma danışmanı Mehmet Sevim, Hollanda'ya gelmiş geçmiş "yurttaşa en candan yardımcı olan" çalışanlar arasında sayılıyor ve yurttaşlarca çok seviniyor. Ancak ne yazık ki Mehmet Sevim'in Hollanda'daki görevi sona erdiği için Türkiye'ye dönüyor. Fadime Kılıç (ne yazık ki sitesinde İngilizce var ama Türkçe yok!), vize ve oturum konularındaki duruşmalardaki başarıları ile tanınıyor.

Neden Türk hükümeti hakkını aramıyor, iş yurttaşlara kalıyor?

Avrupa Birliği kapısında bekletilen Türk hükümeti, Avrupa Birliği'ni kızdırmamak için geçmişteki anlaşmalardan doğan haklarını aramaya çekiniyor. Ancak yurttaşlar kişisel başvuru yaptıklarında konsolosluktaki uzman görevliler arka planda yardımcı oluyorlar. Ancak bu durumda yargı giderleri kişilerin üzerine kalıyor.

Karar yalnızca Hollanda ve Türkler ile sınırlı kalmayacak

Bu karar hem Türk olmayan AB dışından gelen öğrencilere yarayacak, hem de Hollanda dışındaki Türklere. Bu indirimden herkes yararlanacak, öteki ülkelere örnek olacak.

 

 

Latest comments

No comments

Hollandalı Türkler

Hollandalı Türkler

Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.