Lahey Uluslararası Suçlar Yargıevi Mavi Marmara için İsrail'i Yargılamayacak!

image

 

Hollanda'nın Lahey (Den Haag) kentinde kurulu olan Uluslararası Suçlar Yargıevi USY (ICC-Internation Criminal Court) bugün yaptığı açıklamada İsrail'in Mavi Marmara saldırısını yargılamayacağını açıkladı.

2010 Yılında İsrail askerleri Filistin'in Batı Şeria bölgesine yardım götüren Türk gemisi "Mavi Marmara"ya saldırarak 9 eylemciyi öldürmüşlerdi. Sorun iki ülke arasında görünürde sorun yaratmıştı.

"Başka büyük konular var".

USY'nin başsavcısı Fatou Bensouda yaptığı açıklamada "yeterince uluslararası suç işlendiği kanısı olsa da, daha büyük konular olduğu için USY'nin bu konuya bakmayacağını" açıkladı.  İsrail ise, USY'nin bu konu için harcadığı önaraştırmanın bile boşa zaman olduğunu öne sürdü.

Konuyu USY'ye taşıyan avukatlar ise, konunun peşini bırakmayacaklarını ve karara karşı işlem başlatacaklarını söylediler.

Mavi Marmara'ya İsrail neden saldırmıştı?

2010 Yılında Türk yardım kuruluşu IHH Batı Şeria'ya yardım için 6 gemi ile yola çıkmıştı. Filonun amacı Batı Şeria'ya İsrail'in koyduğu kuşatmayı delmekti. İsrail 2006 yılında Hamas'ın eline düşen İsrail askeri Gilad Shalit'ı kurtarmak için Hamas yönetimi altındaki Batı Şeria'ya her türlü mal giriş çıkışını yasaklamıştı.

İsrail askerleri Mavi Marmara'ya helikopterlerden indirdikleri merdivenlerle inip, 9 Türk'ü öldürdüler. İsrail çıkan çatışmada 10 askerinin öldüğünü öne sürdü. Türk hükümeti saldırı altındaki Mavi Marmara'ya askeri yardım yapmadığı için eleştirildi. Olaydan sonra Türkiye ile İsrail'in ilişkileri bozulur gibi gözüktü. İki ülkenin önderleri büyük sözler ettiler ancak bu dönemde iki ülke arasındaki mal alışverişi rekor oranda arttı...

Komoro adaları...

Türkiye ile İsrail USY'nin üyeleri değil. USY yalnızca BM Güvenlik Kurulu'nun istediği ya da kendi üyelerinin istediği olaylara bakabiliyor. Dolayısı ile Türkiye USY'ye "İsrail yargılansın" diye başvuramıyor. Ancak Mavi Marmara gemisi bir Türk gemisi olmasına karşın kağıt üzerinde Komoro adalarına bağlı. Komoro adaları da USY'nin üyesi. O yüzden Türk avukatlar başvuruyu Komoro üzerinden yaptılar. Avukat Ramazan Arıtürk, olayın "adillik, insanlık ve onur konusu" olduğunu söyleyerek, "yargılamama" kararına karşı girişimlerde bulunacaklarını söyledi.

 

    • SAK

      ABD ve AB yargıçların kulaklarına birşeyler fısıldamıştır.

      O mahkemede yalnızca geri kalmış ülkelerin diktatörlerini yargılıyorlar. Irak soykırımının düzenleyicileri, Bush, Blair, Berlusconi, Balkenende hiç biri orada yargılanmadı,  yargılanması düşünülmedi bile.

      Anımsarsanız ABD açık açık "eğer bir askerimizi orada yargılamaya kalkarlarsa, Hollanda'yı basar, kurtarırız" demeye dek götürmüştü işi...

    Latest comments

    No comments

    Hollandalı Türkler

    Hollandalı Türkler

    Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.