Türk İşletim Sistemi PİSİ'nin Türkçe'sinin yanısıra Almanca'sı da yayınlandı!

 image

 

Türk yazılımcıların geliştirdiği PİSİ-Linux işletim sistemi Türkçe'nin yanısıra İngilizce, Almanca, Hollandaca, Rusça ile fransızca dillerinde yayınlandı ve birçok Avrupa ülkesinde kullanılıyor.

Bildiğiniz gibi işletim sistemi (operating system) bilgisayarlardaki ana yazılım oluyor. Öteki tüm yazılımlar onun üzerinde çalışıyor. Örneğin "Windows"  bir işletim sistemi. PİSİ de işte böyle bir sistem. PİSİ şu anda resmi olara 6 dilde yayınlandı ancak aslında bu diller dışında da birçok Avrupa ülkesinde kullanılıyor. Örneğin şu anda Sırbistan'da ne çok indirilen 4. Linux tabanlı işletim sistemi.

PİSİ'yi sitesinden parasız indirip kullanabilirsiniz. Ne yazık ki, PİSi şimdilik yalnızca 64 bit PC'ler için geliştirildi. Daha eski 32bit PC'lerde çalışmıyor.

PİSİ'yi tümüyle gönüllü yazılımcılar geliştirdi!

PİSİ-Linux'in çekirdeği "Linux" işletim sistemine dayanıyor.  Türk gönüllüler Lünux'un çevresine yazılımlar ekleyerek yayınladılar. PİSİ parasız olarak indirilip kullanılıyor.

Eğer PİSİ'yi severseniz, dilerseniz gönüllü çalışan yazılımcılara bağışta bulunabilirsiniz.

PİSİ'den önce PARDUS vardı ama...

PİSİ'de kullanılan yazılımların bazıları Linux temelli ilk Türk işletim sistemi PARDUS'a dayanıyor. Pardus'u Türk bilimsel araştırma kurumu TUBİTAK yayınlamıştı. Türkiye'nin Pardus'a yatırım yapmasının nedeni "ulusal işletim sistemi" yaratma isteği idi.

Türkiye neden Pardus'a yatırım yapmıştı?

Bilindiği gibi Amerikan Microsoft kuruluşu yazılımlarına "arka kapı"lar ekliyor. Amerika'nın haberalma örgütü CIA de bu "arka kapı"ları kullanarak bilgisayarlara girip bilgileri topluyor. Bunu bilen Almanya Microsoft'a baskı yaparak Windows'un kaynak kodunu almıştı. Ancak aynı Microsoft windows'un kaynak kodunu Türkiye'ye vermedi.

Bunun üzerine Türkiye de, kendi ordusunda, bakanlıklarında vb kullanmak üzere "Pardus" işletim sistemini geliştirdi. Bu işletim sistemi 2007 yılında 41 dilde yayınlandı ve çok ilgi gördü. Ayrıca Türk Ordusu'nda, bakanlıklarda ve öteki önemli konumlarda kullanılmaya başladı.

O denli ilgi gördü ki, Almanya'dan, Hollanda'ya, Polonya'ya bir çok Avrupa ülkesinde, hatta Güney Amerika, Asya gibi anakaralarda da kullanıcıları vardı.

Ancak Pardus AKP'nin partizan politikasının kurbanı oldu

Ne yazık ki Türkiye'de ve yeryüzünde bu denli ilgi gören Pardus, Türkiye'deki AKP hükümetince öldürüldü... AKP hükümeti TUBİTAK'a kendi adamlarını yerleştirdi. Bu kişilerin ne bilimle ilgileri vardı ne de Pardus teknolojileri ile. Tek amaç AKP yandaşlarına para kapısı oluşturmaktı. Bu yeni gelenler gerçek TUBİTAK çalışanlarına baskı yaptı, özellikle Alevi kökenli yurttaşlara karşı baskı yaparak onları işten attı. Ya da ayrılmaya zorladı.

Atılanlar ve ayrılanlar arasında Pardus'un geliştiricisi uzmanlar da vardı. Ve sonuçta bu bilimle ilgisi olmayan AKP yandaşları TUBİTAK'ı ele geçirdiler, devletin paralarını çalışmadan, katkıda bulunmadan ceplerine indirmeye başladılar.  Ama olan Türkiye'ye oldu. Pardus öldü. Yurtdışında elüstünde tutulan bir Türk yazılımı vardı, ama artık yok...

AKP'liler, sonra Debian adlı yazılımı alarak üzerine "Pardus" etiketi yapıştırıp yayınladılar ama, hiç kimse kullanmıyor. Ama önemi yok, çünkü AKP'liler devletin parasını yiyorlar ya, gerisi önemli değil onlar için...

Linux nedir?

Linux, Windows gibi bir işletim sistemidir.  Linux işletim sistemini ilk olarak 1991 yılında Finli üniversite öğrencisi Linus Torvalds geliştirmişti. Öğrenci Unix işletim sistemini alıp, PC'lerde çalışır duruma getirmişti.

NOT: Doğrusu ben de PİSİ'yi buradan, avroTürk'ten öğrendim. her sayfanın solunda bir banner'ı çıkıyor ama ne yazık ki eski bir banner. Umarım avroTürk yönetimi günceller. Çünkü banner'da "pek yakında" flan diyor. Oysa PİSİ'nin çıkışı neredeyse 1 yıl oldu ve bırakın RC, 1.0 sürümlerini, 1.1'i bile çıktı. Buradan site yönetimine çağrı yapıyorum lütfen bannerı yenileyin. Bu durumu ile yanıltıcı oluyor. Çünkü daha çıkmamış gibi görünerek PİSİ'ye ilgiyi azaltıyor. Selamlar.

 

    • Tolga

      By Tolga

      Bu AKP haramileri  tam HAİNLER. Tem bildikleri HIRSIZLIK, milletin parasını ÇALMAK. Onların o kahrolası kursaklarından haram geçsin, vatan millet önemli değil onlar için.

      Ama var ya, öteki dünyada inim inim ödeyecekler bu dinsiz imansız AKP'liler.

    Latest comments

    No comments

    Almanya Türk

    Almanya Türk

    Almanya geneli için duyurular haberler vb