"Turkije Instituut" Hollanda'daki Türkiye Korkusunu Körüklüyor mu?

 

PvdA'nın iki Türk kökenli gazeteciyi partiden dışlaması tartışılıyor. Öyle gözüküyor ki, birileri bu tartışmayı Hollandalı Türk kuruluşlarını daha da çok baskı altına almak için fırsat belledi.

"Türk dernekleri uyuma engel" mi

Yayın kuruluşu NRC.nl'de iki kişinin "görüşü" yayınlandı. Bu kişiler, "yıllar süren gözlemlerine" dayanarak, Hollandalı Türk kurumlarının "uyuma engel oluşturduğunu" öne sürüyorlar. Yazarlara göre, bunun nedeni Hollandalı Türk kurumlarının Türklüğe çok ağırlık vermesi.

"Türkiye'nin etkisi artacak"

Yazarlara göre, Hollandalı Türk dernekler gittikçe daha çok Türkiye'den destek istedikçe, "durumun daha da kötüleşme olasılığı" var. Buna örnek olarak ta "Yunus" olayında "Hollandalı Türklerin Ankara'dan yardım istemesi"gösteriliyor. Bilindiği gibi, Jeugdzorg'un (Hollanda Çocuk Esirgeme Kurumu) ailesinden aldığı Yunus adlı çocuğu eşcinsel aileye evlatlık vermesi tepki yaratmıştı.

Yazıyı yazanlara göre, Hollanda'nın "doelgroepenbeleid"i sonlandırıp uyumu göçmenlerin sorumluluğuna vermesi yanlış. Yazarlara göre, bu bir boşluk oluşturuyor. Yazarlara göre "Türk derneklerine parasal yardımlar (subsidie) kesildikçe, Türkiye'nin bunlar üzerindeki etkisi artacak".

Türkiye korkusu mu yaratılıyor? Hollandalı Türkler üzerindeki baskıyı arttırmak için mi?

Hollanda'nın önemli iş ortaklarından Türkiye, sanki Hollanda'nın çıkarlarının bir düşmanı olarak mı gösterilmek isteniyor? Türkler üzerindeki "kimliğini bırak" baskısı arttırılmak mı isteniyor? Bu arada Türklerle ilgili kurumlara destek (subsidie) istenmesi de ilginç. 

İşin ilginci, yazıyı yazanlardan birisi, kendisini "Turkije Instituut" ("Türkiye Kurumu") olarak adlandıran kurumun yöneticisi Lily Sprangers. Daha önce yıllarca "Duitsland Instituut" adlı kurumu çalıştırmış. Herhalde artık Almanya çok sıradanlaşınca ve Türkiye'ye ilgi artınca da "Turkije Instituut"u kurmuş. Hollanda'da Ermeni iddialarının baş savunucusu Erik Jan Zürcher de bir ara bu kurumun yönetimindeydi. Üstelik Hollanda'daki bazı Türk bankaları ve Türk büyükelçiliği Ermeni iddiası yanlısı Zürcher'in danışmanlığını yaptığı bu kurumu yıllarca parayla desteklediği söyleniyor! Kısa bir süre önceye dek... Artık bunun günahı Den Haag Türk Büyükelçiliğindeki aymazların boynuna.

Şimdi ise, Unilever, KLM, ING, Akzo-Nobel gibi Türkiye'de (ya da Türkiye ile) iş yapıp para kazanan kurumlar destek verenler arasında. Ben kendi hesabıma ING'deki banka hesabımı kapatacağım.

Şimdi yazıyı yazanlardan birisinin Turkije Instituut'un baş yöneticisi olduğuna göre: Acaba bu son Kuzu-Öztürk olayından sonra, Turkije Instituut kendisine subsidie kaynağı mı yaratmak istiyor? Yanılıyor olabilirim, ama birden bir bu "Türkiye korkusunu" körüklemek neden? Kişi düşünmeden edemiyor.... 

NRC'deki yazıyı okuyun siz karar verin.

Saygılar

 

 

 

Latest comments

No comments

Hollandalı Türkler

Hollandalı Türkler

Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.