Paris: IŞİD'e karşı karikatür yayınlayan dergi basıldı, 12 kişi öldürüldü

Güncelleme: 18:37 Paris saati  9 Ocak 2014.

PARİS'te 2 YENİ SALDIRI!

2 Yere yapılan polis saldırısından sonra Paris'in Montpellier kent bölgesinde bir kuyumcuya terör saldırısı düzenlendi. Versailles'de de bir saldırı olduğu bildiriliyor. Her iki saldırı da çok yeni olduğu için ayrıntılar belli değil. Ancak Özel Güçlerin bu yeni saldırı yerlerine hava yoluyla ulaştırıldığı bildiriliyor.

POLİS SALDIRGANLARI ÖLDÜRDÜ

SON!  Son gelen duyumlara göre Fransız polisi Paris'in kuzeyindeki iki yere saldırıda bulundu. Saldırılarda "rehine alan kişilerin öldürüldüğü" bildiriliyor. Bu durumda Charlie Hebdo dergisine saldırı düzenleyen Kouşi kardeşler de öldürülmüş oldular. Ayrıca yahudi gıda satışyerini basan kişi de öldürüldü. Rehineler arasında 4 kişinin öldüğü bildirildi ancak bu daha doğrulanamadı.

"Sanıklar bazı kişileri rehin aldılar"

Bildirildiğine göre sanıklar sabah Montagny-Sainte-Félicité ilçesinde Peuguet marka bir otomobili çaldılar. Montagny-Sainte-Félicité Paris'in 50 km kuzeydoğusunda yeralıyor.

Sanıklar daha sonra Dammartin-en-Goële ilçesindeki bir basımevini basarak bir kişiyi rehin aldılar. Basımevinin çevresinin sarıldığı ve silah seslerinin duyulduğu bildiriliyor. Polis daha saldırıya başlamadı.

Bazı kaynaklar yaralıların olduğunu bildiriyor ancak polis bunu yalanladı. 

Arama Gece de Sürecek

Saldırganlar Crépy-en-Valois köyünde ve çevredeki köylerde bulunamadı. Polis yakındaki ormanları taramak için hazırlıklara başladı. Aranacak Retz ormanının Paris'in yüzölçümü denli büyük olduğu bildiriliyor. Ormanın üstünde helikopterlerin uçtuğu ve çevresinin sarıldığı bildiriliyor.

Yeni im: #BenAhmetim

Twitter'da Charlie Hebdo dergisi ile dayanışma için #JeSuisCharlie imi kullanılırken, yeni bir im çıktı: #JeSuisAhmed

Ahmet adı, saldırganların öldürdüğü Arab kökenli Fransız polis Ahmed Merabet için. Bu imi ilk kullanan kişi olan Dyab Abou Jahjah şöyle yazmış: "Ben Charlie değilim. Ben öldürülen polis Ahmet'im. Charlie benim inancım ve kültürüm ile dalga geçti ama ben onun öyle yapabilme hakkını savunurken öldüm".

Twitter'dan Yeryüzü Desteği

Fransız Le Figaro gazetesine göre Charlie Hebdo dergisine Twitter'da #JeSuisCharlie imi ile destek olan yerler...

image

 

 

SURİYE'DE ESAT'A KARŞI SAVAŞMIŞLAR

 

image

Saldırganların Suriye'de Esat rejimine karşı savaştıktan sonra Fransa'ya kısa bir süre önce geri döndükleri bildiriliyor.

Libya'da petrol için Kaddafi'ye karşı ayaklanmanın baş destekçisi Fransa,  başından bu yana Esad rejimine karşı da ayaklanmayı destekleyen ülkeler arasında yer aldı. IŞİD ortaya çıktıktan sonra bile Fransa Suriye'nin "IŞİD'e karşı birlikte savaşalım" önerisini geri çevirmişti.

"SALDIRGANLAR GÖRÜLDÜ"

Yayın kuruluşları saldırganların Paris'in 80 km kuzeyindeki Crépy-en-Valois köyünde görüldüklerini bildiriyorlar. Polis durumu doğruladı. Yayınlara göre köyün üzerinde polis helikopterleri uçuyor. evler teker teker aranıyor. Saldırganlar bulununcaya dek bu köyde oldukları kesinleşmeyecek... Polis saldırganların silahlı ve tehlikeli oldukları konusunda uyardı.

 

image

 

SANIKLARDAN BİRİSİ 2005'TE TV PROĞRAMINA ÇIKMIŞ

Sanıklardan Şerif Kuoşi'nin 2005 yılında terörle ilgili bir proğramda konuşup "Irak'a gidip savaşacağım" dediği ortaya çıktı.

http://www.youtube.com/watch?v=OoRjFCP5spE

 

SALDIRGANLARIN SOKAKTA ÖLDÜRDÜĞÜ POLİS MÜSLÜMAN

Teröristlerin önce ayağından vurup sonra da yanına gidip başından vurup öldürdükleri polis görevlisinin adının Ahmet olduğu açıklandı. Büyük olasılıkla Müslüman ve Arap kökenli bir kişi....

Terörcülerin yerde yatan ayağından vurulmuş polisin yanına gidip başından vurması...sonra da arabaya binip kaçıyorlar...

http://www.youtube.com/watch?v=CUrmUcUWS6o

 

POLİS SALDIRGANLARIN KİMLİĞİNİ BELİRLEDİ

Saldırganların kaçarken kullandıkları arabada bir kimlik bulundu. Buradan ve tutuklanan 3. bir kişi aracılığı ile de 2 kişinin kimliğinin bulunduğu öne sürülüyor. Polise göre saldırıyı 32 yaşındaki Şerif ve 34 yaşındaki Sait Kouaşi kardeşlerle birlikte 18 yaşındaki Hamit Murat yaptı. Sanıkların yakalanması için aramalar sürüyor.

Ayrıca polis saldırı ile ilgili olduğunu öne südüğü 7 kişiyi tutukladı. Tutuklananların 4'ünün Reims, 2'sinin Charleville-mezieres, birinin de Gennevilliers kentlerinde yakalandığını polis açıkladı.

AVRUPA'DA GÖSTERİLER

Fransa'nın birçok kentinde ve Londra, Amsterdam, Berlin gibi birçok Avrupa kentinde saldırıyı kınayan gösteriler yapıldı. Londra'da toplanan göstericiler Fransız Ulusal Marşı'nı okudular.

Her ne denli gösteriler "özgür düşünceyi" savunmak ve Charlie Hebdo dergisi ile dayanışma için yapılıyor olsa da, Müslüman karşıtı duyguların üst düzeye çıktığı yadsınamaz.

FRANSA'DA CAMİ BOMBALANDI

Fransa'nın güneyindeki Villefranche kentinde bir camide saat 6:00 sularında bir patlama oldu. Patlamanın gaz kaçağından olmadığı, bir saldırı olduğu bildiriliyor. Villefranche belediye başkanı patlamanın Paris'teki Charlie Hebdo saldırısı ile ilgili olduğunu bildirdi.

-----------------------------------------------------------

PARİS'TE GÜLMECE DERGİSİNE SALDIRI! 

Paris'te bugün bir gülmece dergisine saldırı düzenlendi. İçeriye giren 2 saldırgan Kaleşnikof tüfeklerle ateş açtı, 12 kişiyi öldürdükten sonra da kaçtı. Öldürülenler arasında 2 kamu güvenlik görevlisi (polis) te var.  Saldırganların kara başlıklar giydikleri bildiriliyor. Saldırıda ayrıca 10 kişi de yaralandı.

İŞTE SALDIRGANLAR BÖYLE ATEŞ ETTİLER

Bu da çatıya kaçanlarca çekilmiş.

http://www.youtube.com/watch?v=Ze0xwetpd78

 

Dergi daha önce de sldırıya uğramıştı

Paris'te yayınlanan "Charlie Hebdo" adlı gülmece dergisi genellikle toplumsal konularda ya da Fransa'daki yönetimi eleştiren yazılar ve çizimler yayınlıyor. Dergi 2011 yılında Hazreti Muhammet'in bir karikatürünü yayınladıktan bir gün sonra yakılmak istenmişti.

Gülmece dergisi en son Twitter hesabından Suriye'deki terör örgütü IŞİD'in elebaşı El-Bagdadi'yi konu alan bir karikatür yayınlamıştı: Tıvitte "İyi dilekler. Sana da" diyor ve karikatürdeki El Bagdadi de "Özellikle de sağlık" diye ekliyor. Tıvit bu yönden biraz gizemli. Tam olarak ne anlama geldiği pek açık değil.

Aslında bu tıvit saldırı sabahı gönderilmiş gözüküyor ancak saldırının tam olarak ne zaman yapıldığı açıklık kazanmadığı için saldırıdan önce mi, sonra mı gönderildiği daha bilinmiyor.

image

 

Ayrıca derginin bu haftaki sayısının kapağı da ilginç. Kapakta "Fransa'nın Müslümanların yönetimi altına girdiği, üniversitelerde Kur'an'ın zorunlu ders olduğu, kadınların peşe ile dolaştığı bir geleceğin" romanını yayınlayan tartışmalı yazar Michel Houellebecq üzerine bir karikatür var. Karikatürde Houellebecq, "2015'te dişlerimi yitireceğim, 2022'de de Ramazan'da oruç tutacağım" diyor.  

image

Charlie Hebdo'nun yöneticileri de öldü...

Bildirildiğine göre ölenlen arasında çizerler Jean Cabu, Stephane Charbonnier ile Bernard "Tignous" Verlhac da var. Charlie Hebdo'nun genelağ sitesine göre, "Charb" derginin yayın yöneticisi, "Cabu" da ekinsel yöneticisi.

Özgür Düşünce mi, Satışları arttırmak için fırsatçılık mı?

Charlie Hebdo 2012 yılnın Eylül ayında da "Muhammet karikatürlerini" yayınlamıştı. O dönemde "Müslümanlığın Saflığı/Masumluğu" (Innocence of Islam) adlı Müslümanlık karşıtı filim gündemdeydi. Birçok ülkede bu filme karşı gösteriler düzenleniyor, olaylar çıkıyordu. Dergi "Filimi ve filime karşı oluşan şiddeti taşlamak için" karikatürleri yayınladığını öne sürdü. Dönemin Fransız dışişleri bakanı ise "yayının ateşe körükle gitmek" olduğunu açıklayıp yermişti.

İngiliz Express gazetesi, Charlie Hebdo'nun yayınını sürdürebilmesi için en az 30 bin tane satması gerektiğini ve özellikle tartışmalı Hz. Muhammet karikatürlerini bastığında bu sınırı çokça aştığıni bildiriliyor.

 

 

    • evrim

      By evrim

      buraya yorum yazmak için neden Fransa Türkleri öbeğine üye olmak gerekiyor?

      • evrim

        By evrim

        Bence bu dergiyi çıkaranların tek derdi satış yapıp para kazanmak. Türkiye'deki TV'ler gibi. Geyik yapıyorlar. Yaptıkları yanlış ama böyle bir terör saldırısı milyonlarca kere daha yanlış.

        • Engin Balcı

          By Engin Balcı

          iyi de o teröristleri kim besledi? Fransa da Esad rejimi ni devirmek isteyen kökten dincilere destek vermedi mi? verdi!

          Ne ekersen onu biçersin. Şimdi de bunu müslüman düşmanlığı için kullanacaklar adiler.

        Latest comments

        No comments

        Fransa Türkleri

        Fransa Türkleri

        Fransa'da nerede olursa olsun yasayan Türklerin öbegi. Açık öbek. Onay monay yok.