Hollanda Merkez Bankası Sözcüsü: Genel konuştum. Türkiye'deki banka olayları konusunda kesinlikle yorum yapmadım.

image

Görsel: Mtcv kullanım:CC

 

Hollanda Merkez Bankası sözcüsü: Genel Konuştum. Türkiye ile ilgili yorum yapmadım

Hollanda Merkez Bankası sözcüsü Tobias Oudejans, Hollanda_Turk ile bir Türk gazetesinde çıkan demeci konusunda konuştu.

imageZaman Hollanda gazetesinde çıkan 'Hollanda Merkez Bankası sözcüsü: Banka batırmak bulaşıcı sonuçlar doğurur' başlığı ile bugün yayınlanan yazıda, sözcü Oudejans'ın bankacılığa siyasal karışmaların olası sonuçlarından sözediliyordu.

Bilindiği gibi Türkiye'de devlet "Bank Asya" bankasına elkoymuş ve bankayı Başbakanlık'a bağlı TMSF'nin denetimine vermişti. Bank Asya, Türkiye'de "Fethullah Gülen örgütünün (Cemaat/Hizmet) bankası" olarak biliniyor. Dolayısı ile Hollanda Merkez Bankası sözcüsünün demeci birçok kişice "Bank Asya" bağlamında algılandı.

"Söylediklerim geneldir. Türkiye konusunda hiçbirşey söylemedim".

Gazetelerde çıkan yazı konusunda daha ayrıntılı bilgi almak için aradığımız sözcü Oudejans, söylediklerinin genel olduğunu söyledi. Sözcü kesinlikle Türkiye'ye özgü birşey söylemediğini de vurguladı.  Hollanda Merkez Bankası sözcüsü, Türk bankacılığı konusunda görüş bildirip bildirmeme konusu bir yana konsa bile, zaten Türkiye'deki son banka olayları konusunda yeterince bilgisi olmadığını da ekledi.

Hollanda'da DSB'nin batış nedeni

Sözcü Oudejans, Hollanda'da batan DSB bankası örneğine de açıklık getirdi. Oudejans, DSB'nin batmasının Hollanda hükümeti baskısı sonucu olmadığını söyledi. Sözcü, DSB'nin bir analistin başlattığı spekülasyonların batış sürecinde etken olmuş olması savıyla o kişinin yargılanmasının gündeme geldiğini ekledi.

Hollanda bankası DSB 2009 yılında batmıştı. Eski bir polis görevlisi olan Dirk Scheringa'nın kurduğu banka sıradışı tutsat kredileri ile tanınıyordu. DSB'nin Tutsat değerleri evlerin değerlerinden neredeyse %45 daha yüksek olduğu için, DSB battığında başka hiçbir banka bu tutsat kredilerini üzerine almadı. O yüzden DSB'nin tutsat kredisi ile ev almış olanlar evlerini satmak zorunda kaldılar ve büyük zararlara uğradılar.

Türk basınında ne çıkmıştı?

Zaman Hollanda gazetesinde bugün (6 Şubat 2015) 'Hollanda Merkez Bankası sözcüsü: Banka batırmak bulaşıcı sonuçlar doğurur' başlığı ile yayınlanan yazıda, sözcü Oudejans'ın "Siyasi nedenlerle bir bankayı batırmaya çalışmak, bulaşıcı sonuçlar doğurur. Batırılan bankanın ardından diğer bankalar da ayakta durmakta zorlanıp yıkılabilir" sözleri yeralıyordu.

Hüseyin Atasever'in kaleme aldığı yazı, Tobias Oudejans'ın söylediklerinin doğrultusunda ve oldukça yansız biçimde yazılmış. Ancak Türkiye'deki Bank Asya olayından dolayı, sanki Hollanda Merkez Bankası sözcüsü o konuda yorum yapmış gibi algılanabiliyor.

Bank Asya olayı nedir?

Bank Asya (tam adıyla "Asya Katılım Bankası") 1996 yılında İstanbul'da kurulmuştur. Türkiye'de "Fethullah Gülen'in bankası" olarak bilinmektedir. 3 Şubat 2015 Yılında Başbakanlık'a bağlı TMSF (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu) bankanın hisselerinin %63'üne elkoymuştur. 2013 Yılında AKP hükümetinin yolsuzluklarına karşı güvenlik güçlerinin operasyon başlatması ve dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu ile yaptığı "Paraları sakla" telefon kaydının yayınlanması Bank Asya için de dönüm noktası olmuştur. Nedeni hükümetin bu operasyon ve konuşma kayıtları için Gülen'cileri sorumlu tutmasıdır.  Bunun sonucu olarak Bank Asya çok karlı devlet birikimlerinden ve sözleşmelerinden yoksun kalmış ve 2014'ün ikinci çeğreğinde geliri %81 düşmüştür (kaynak: Vikipedi).

3 Şubat 2015'te Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Bank Asya'nın yönetimine el koyarak bankayı TMSF'ye aktardı. TMSF bankada birikimi olanların haklarını yolsuzluklardan korumak için kurulmuş bir devlet kurumu. Eskiden T.C. Merkez Bankası 'na bağlıyken, daha sonra başbakanlığa bağlandı....

Bu Türkiye ve yurtdışında genelde "AKP'nin Gülen'den öcalması" ve siyasal bir girişim olarak görülüyor. ABD Dışişleri bakanlığı sözcüsü sorulan bir soruya yanıt olarak, "Türk hükümetinden, finansal aktivitelerin denetiminin uluslararası kanuni standartlara göre yapılmasını sağlamasını bekliyoruz" dedi.

Türkiye'de "AKP'nin içinden yayın yaptığı öne sürülen Gülen yanlısı kaynak" Fuat Avni, elkoymanın yasadığı olduğunu, bunu bilen BDDK yetkililerinin daha sonra yargılanmamak için Erdoğan'dan "koruma zırhı" istediklerini öne sürdü. Fuat Avni'ye göre bu kişiler için "Torba yasa"ya yeni maddeler eklenecek. Böylece eğer yapılan yasadışı ise, bunu yapanlar korunmuş olacaklar.

Türkiye'de AKP yanlısı gazetelerden Sabah ise Bank Asya'ya elkonulmasının gerekli olduğunu öne sürdü: "Bank Asya meğer sıfırı tüketmiş".

Hem Gülencilere hem de AKP'ye karşıt olduğu bilinen ancak duyum kaynakları derin olan "Oda TV" sitesinde çıkan yazıda ise, hükümetin gerçek hedefinin Bank Asya olmadığı öne sürülüyor. Yazıya göre, Bank Asya gerçekte öteki Gülenci kuruluşlara saldırmak için bir atlama taşı yalnızca. Asiye Güldoğan adlı kişinin yazısı, Gülencilerin Bank Asya için "Bak ayaktayız yıkılmadık" demelerine karşın banka içinde büyük huzursuzluk olduğunu ve birçok kişinin işine son verildiğini öne sürüyor.

 

 

 

    • Ege Kendir

      By Ege Kendir

      Ulan guluncsunuz gulunc. Su dediginize bak: TMSF bankada birikimi olanların haklarını yolsuzluklardan korumak için kurulmuş bir devlet kurumu.  Ama başbakanlığa bağlandı.

      basbakan kim? HIRSIZ erdogan'in yamagi. Guluncsunuz ulan.

      • Hakan

        By Hakan

        Ha demek Bank Asya guvenli ellerde :-)

        • Tekin

          By Tekin

          o onu dedi bu bunu dedi derken yaslanip ölüyoruz be.

        Latest comments

        No comments

        Hollandalı Türkler

        Hollandalı Türkler

        Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.