Türkler Hollanda cezaevlerindeki en küçük topluluklardan.

image

görsel: S. Sepp (licence CC).

 

Türkler Hollanda cezaevlerindeki en küçük topluluklardan

Hollanda İstatistik Kurumu CBS'in verilerine göre Hollanda'daki cezaevlerindeki tutukluların çoğunluğu göçmen kökenli  (Biz CBS'in kullandığı ırkçı "allochtoon" yerine 'Göçmen Kökenli' diyeceğiz). Genelde Türkler Hollanda cezaevlerindeki en küçük azınlıklardan birisini oluşturuyorlar.

CBS'in Apartheid'i

Hollanda'da doğmuş olsanız bile, eğer anababanızdan bir tanesi göçmen kökenli ise, CNS'in gözünde siz de göçmen kökenlisiniz...

CBS Hollanda'daki göçmenleri ikiye ayırıyor: "Batılı Göçmenler": Bunlar Avrupa (Türkiye dışında), Kuzey Amerika, Okyanusya (Avusturalya, Yeni Zelanda), Japonya ve Hollanda'nın eski sömürgesi olduğu için listeye girmiş Endonezya'dan gelenler. Bir de GKÜ (Geri Kalmış Ülke) Göçmenleri var: Bunlar da geri kalmış ülkelerden gelenler. CBS Avrupa'dan bir tek Türkiye'yi bu listeye almış.

Cezaevlerindeki göçmenlerin çoğunluğu Göçmen kökenli

CBS'in verilerine göre 2013 yılında Hollanda'daki tutukluların %62,8'i göçmen kökenli. Hollanda kökenlilerin oranı &38,2.

Batılı göçmenlerin de suçları GKÜ Göçmenlerine yazılıyor....

Cezaevlerindeki kişilerin %62,8'ini oluşturan göçmenlerin Bunların %44,5'i GKÜ Göçmeni, %19,7'si ise "Batılı" göçmen. Ancak Hollanda'da genellikle "Göçmen" ("allochtoon") denildiğinde GKÜ göçmenleri anlaşıldığı için, halk bütün suçlar GKÜ göçmenlerince işleniyor sanıyor...

GKÜ Göçmenleri arasında en az suç işleyenler Türkler. Türkler Hollanda cezaevlerindeki suçluların yalnızca %4,9'unu oluşturuyor. Öteki GKÜ Göçmenlerinin oranları ise şöyle: Antilliler :%8,3, Surinamlılar %9,7 ve Faslılar 10,6.

Cezaevlerindeki kişilerin sayısı azaldı ama Batılı Göçmen kökenlilerin sayısı arttı.

Toplam tutuklu sayısı azalsa da, cezaevlerindeki "Batılı" göçmenlerin oranı ise artış göstererek %19,7'ye çıktı. Bunların çoğunluğunu Polonyalılar ile Romenler oluşturuyor.

İşte yıllar içinde değişen tutuklu sayısı.

 Yıllar 2005 2009 2013
Yerli Hollandalı tutuklular
20.100 16.710 15.660
Geri Kalmış Ülke Göçmenleri
23.600 20.360 19.010
Batılı Göçmenler
6.740 6.660 7.800

Büyük GKÜ göçmenlerinin verilerine bakıldığında Türkler en az suç işleyenlerden. Polonyalıların ve Romenlerin sayıları daha düşük olsa da oransal olarak onların arasındaki suçlu oranı çok yüksek. Ancak toplam kişisayısına oransal olarak bakıldığında da, Hollandalı Türklerdaki suç oranı yerli Hollandalılardan daha yüksek.

Eğer CBS'in sitesinden sayılara bakmak isterseniz burasını tıklayın.

 

 

 

 

    • Meral Sağaltan

      By Meral Sağaltan

      iyi bari

      • Ata Bayraktar

        By Ata Bayraktar

        Ama nedense Türklerin adı çok duyuluyor. Asıl malı Hollandalı mafya babaları götürüyor, Türklerin adı "mafya"ya çıkıyor nedense.

      Latest comments

      No comments

      Hollandalı Türkler

      Hollandalı Türkler

      Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.