TC Büyükelçiliği istedi, TwentseWelle müzesi katalogdan Erdoğan'ı eleştiren yazıyı çıkardı

image

 

"TwentseWelle" müzesi Türk büyükelçisinin isteği üzerine gazeteci Fidan Ekiz'in yazısını çıkardı.

Hollanda'nın Enschede kentindeki müze 15 Mart-16 Ağustos 2015 günleri arasında adı Türkçe "KADINLAR" olan sergi düzenlemişti. Serginin konusu bugünkü Türk topraklarında yaşamış 10 kadındı.

Türk büyükelçisi neden istemedi?

imageFidan Ekiz'in serginin kataloğunda yayınlanan yazısında T.C. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirdiği söyleniyor. Bunun üzerine Türk büyükelçisinin araya girerek müze yönetimine baskı uyguladığı ve sonuç olarak ta yazının katalogtan çıkarıldığı bildiriliyor.

Sansür mü, değil mi?

Müzenin yöneticisi van der Meiden ve Türk büyükelçisine göre Fidan Ekiz'in yazısının katalogdan çıkarılması "sansür değil". Yönetici van der Meiden RTV Oost'a verdiği demeçte "Türkiye'de çok özel kişilerin yaşamış olduğunu göstermek için 10 kadının öykülerini anlatan bir sergi istedim. Bir kişinin Türk toplumu üzerine kişisel düşünceleri bunun içinde olmamalı. 'Kadınlar' sergisi özellikle politikadan, dinden uzak duran bir sergi. Şimdi ise böyle bir karşılaşma ortaya çıktı." olarak yazının katalogtan çıkarılmasını savundu.

Türkiye müzeye 140 yapıtı sergi için ödünç verirken "büyükelçi katalogdaki yazıları onaylayacak" koşulunu getirmiş. Van der Meiden'in önce büyükelçinin sakıncalarını anlamadığı ancak, Çarşamba akşamı Türk büyükelçiliğinden görüşmeden sonra büyükelçinin görüşüne katıldığı bildiriliyor.

Yönetici Van der Meiden, Fidan Ekiz'in katalogtan çıkarılan yazısını müzenin dergisinde yayınlayacağını söyledi. Ayrıca Fidan Ekiz'i büyükelçinin de katılacağı sergi ile ilgili bir konuşmaya da çağıracağını söyledi.  

10 Kadın listesi de sansürlenmiş miydi?

Serginin 'KADINLAR' sergisi için seçtiği 10 kadının arasında Türkiye'de kadınların eşitliği için çalışmış Türkan Saylan yok. Bu durum da bir çok kişiye göre Türk hükümetinin baskısı sonucu ortaya çıktı.

 

    • Selen Nesuhi

      By Selen Nesuhi

      Icine Turkije Instituut bulasmis birseyin boyle olacagi belliydi

      • Ayten Gökçe

        By Ayten Gökçe

        rezillik. AFERIN Van der Meiden bey! Türk geleneklerine baya uyum saglamissin :-)

      Latest comments

      No comments

      Hollandalı Türkler

      Hollandalı Türkler

      Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.