Türkler PvdA'dan soğudu. 18 Mart seçimlerinde Türkler D66'ya oyverecek

image

 

Türkler artık D66'lı

Yapılan bir araştırmaya göre PvdA (İşçi Partisi) Türklerin gözünden düştü. Türklerin yalnızca %17'si PvdA'ya oyvereceğini söyledi. Türklerin büyük çoğunluğu Alexander Pechtold'un D66 partisine oyverecek: %47.Bu PvdA için büyük düşüş, D66 için de büyük yükseliş anlamına geliyor.

Öteki partilerden SP'nin Türkler arasındaki oy oranı %11, GroenLinks'in ise %8 olarak öngürülüyor.

Genç Türkler D66, yaşlılar hala PvdA diyor

Yayın kuruluşu Demet TV'nin yaptığı araştırmada 2400 Hollandalı Türk ile konuşuldu. Sonuçlara göre 18-25 yaş arasındakilerin %65'i "D66" diyor. 55-65 Arasındakiler ise PvdA'lı. Onların %34'ü PvdA'ya oyvereceklerini söyledi. Yaşlıların yalnızca %31'i D66'ya oy verecek.

Türkler ile PvdA'nın arası neden soğudu?

Hollandalı Türkler geleneksel olarak çoğunlukla PvdA'ya oyveriyorlar. Ancak son yıllarda PvdA Türk seçmenleri hiç düşünmeden kararlar aldı. Bu yalnızca son dönemdeki Tunahan Kuzu, Selçuk Öztürk'ün PvdA'da ayrılması olayı değil. Daha önce de 2006 yılında PvdA Ermeni lobisine destek çıkmıştı. Bunun sonucu olarak Türk kökenli adaylara "Ermeni iddialarını kabul edin" baskısı yapmıştı. Ancak bu baskıyı kabul etmeyen Erdinç Saçan'ı adaylıktan çıkarmıştı! (Aynı dönemde CDA da bunun benzeri şeyler yaptı. O da baskıya direnen Ayhan Tonca ile Osman Elmacı'yı adaylıktan çıkardı. Ermeni iddialarını kabul eden coşkun çörüz adlı politikacıyı el üstünde tuttu. Ama CDA'nın durumu değişik. CDA Türklerden çok oy alan parti olmadı hiçbir zaman. Zaten coşkun çörüz de gülünç sayıda öncelikli oy alınca, bir sonraki dönemde CDA onu aday göstermedi). O dönemde de Türk seçmenler PvdA'yı boykot edip D66'lı Fatma Koşer Kaya'yı Tweede Kamer'a seçmişlerdi.

 

 

 

    • Hakan

      By Hakan

      aferin DEMET TV'ye! Hep Hollandaca yayin yapmalarindan gicik oluyom ama bu iyi olmus.

      • SAK

        Ayhan Tonca, Osman Elmacı ve Erdinç Saçan'ı hiçbir zaman unutmayacağız. Onlar kendi onurlarını, Hollandalı Türklerin onurlarını baskılara karşın satmadılar.

        Mecliste koltuk sahibi olmak yerine onurlu olmayı yeğlediler.  Onurlu kişilermiş.

      Latest comments

      No comments

      Hollandalı Türkler

      Hollandalı Türkler

      Hollanda'da yaşayan Türklerin birbirleri ile ortak konuları tartışmaları amacına katkıda bulunmayı umuyoruz.